Ambasada Italiei îşi vinde la licitaţie proprietăţile din România. Valoarea de plecare: aproape 8 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Printre cele şase imobile scoase la licitaţie se află şi sediul fostului Consulat italian de la Galaţi, o clădire cu un farmec aparte a cărei poveste o vom depăna în articolul de faţă, cu ajutorul lui Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Galaţi.

Italia a decis să renunţe la cea mai mare parte dintre proprietăţile pe care le deţine în România. Este vorba despre nu mai puţin de patru imobile, situate la Târgovişte (Calea Domnească nr. 165), Galaţi (str. Gării nr. 38), Brăila (str. R. S. Campiniu nr. 35) şi Constanţa (bd. Mamaia nr. 42), la care se adaugă două terenuri în Bucureşti (Calea Victoriei nr. 184-188, sector 1 şi str. Luigi Cazzavillan nr. 26-28 sector 1).

Conform anunţului de licitaţie publicat de Ambasada Italiei pe site-ul propriu, imobilele din Târgovişte, Galaţi, Brăila şi Constanţa sunt nelocuite şi se află în stare avansată de degradare. În Bucureşti, este vorba despre un teren de 3.087 metri pătraţi, fără construcţii, folosit drept parc public (Victoriei nr. 184-188) şi un teren de 1.133 metri pătraţi fără construcţii (str. Luigi Cazavillan nr. 26-28).

Preţurile de pornire pentru licitaţii sunt următoarele: 45.841 euro (lotul din Târgovişte), 91.617 euro (lotul din Galaţi), 86.446 euro (lotul din Brăila), 505.222 euro (lotul din Constanţa), 5,5 milioane euro (lotul din Calea Victoriei, Bucureşti), 1,7 milioane euro (lotul din str. Luigi Cazavillan, Bucureşti).

Conform anunţului, procedura de licitaţie este reglementată de legislaţia italiană în vigoare şi cu respectarea legii române. Ambasada îşi rezervă dreptul de a efectua vânzarea chiar şi în cazul în care va exista o singură ofertă, considerată valabilă, conformă şi adecvată, precum şi dreptul de a anula, suspenda sau revoca procedura de licitaţie în orice etapă, conform legislaţiei în vigoare.

Istoria Consulatului de la Galaţi

La 6 noiembrie 1923, Vittorio Radaelli, un cetăţean italian care deţinea o clădire cu o întindere destul de importantă, la acea vreme, în Galaţi, pe strada Lascăr Catargiu, astăzi strada Gării, vindea lui Ricardo Monzani, fost consul al Italiei la Galaţi, o parte din acest imobil, situat în acea perioadă la nr.4. Cumpărătorul achiziţiona imobilul pentru Consulatul Italiei la Galaţi.

„Nu ştim însă cât timp a funcţionat Consulatul Italiei în clădirea de la această adresă, deoarece pe Planul oraşului Galaţi din 1926, în locul unde se află astăzi clădirea se afla menţionat Camera Italiană, Consulatul Italian figurând în capătul aleei, la strada Lascăr Catargiu”, spune Marius Mitrof, consilier la Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu a judeţului Galaţi.

La 17 iunie 1928 consulul Italiei la Galaţi, L. Arduini anunţa că birourile consulatului italian din acest oraş şi reşedinţa personală s-au mutat în imobilul din strada Domnească, nr.104-106. Nu cunoaştem deocamdată dacă la acel moment imobilul de pe str. Domnească mai aparţinea lui Max Auschnitt, sau fusese vândut lui Alexandros Kiosseoglu.

Într-o fotografie datată 1940, clădirea cumpărată în 1923 de către Ricardo Monzani, ne apare în toată monumentalitatea sa. Ce elemente de arhitectură atent finisate, cu ferestre arcuite, cu coloane la intrare, cu terasă la etaj. Două medalioane circulare, cu stele profilate în centru, se aflau pe faţada sud.

image

Consulatul italian din Galaţi la 1940 FOTO Arhiva Direcţiei de Patrimoniu Galaţi

Fotografia intrigă prin cele două elemente de stuc lipite pe colţul clădirii, din care un element reprezintă un mănunchi de fascii legate şi o lamă de topor, iar dedesubt se afla inscripţionat litera A şi cifra romană 14 (XIV).

„Cele două elemente reprezintă însemnele Partidului Naţional Fascist din  Italia, Secţiunea de Tineret. Dedesubtul acestor elemente se afla înscris Institutul de Cultura Italiană. O clădire nu numai cu o arhitectură deosebită, ci şi cu o memorie importantă pentru istoria oraşului şi, poate, a lumii”, spune Marius Mitrof.

După 1950, clădirea a avut diferite destinaţii date de către noul regim politic instaurat în România. Indolenţa în îngrijirea ei a condus la deprecierea acesteia, astfel că, în anul 2012, stadiul de degradare a acesteia era destul de avansat.

În acel an, consulul Italiei Salvatore Rippa, a fost chemat la Galaţi pentru a lua măsuri de asigurare a imobilului. Persoane necunoscute începuse să îl devasteze. Profitând de vizita consulului, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi a propus acestuia să claseze imobilul ca monument istoric. La acel moment, propunerea a rămas să fie analizată, urmându-se a se lua o decizie la nivel înalt cu privire la destinele acestei clădiri.

Între timp clădirea s-a degradat mai mult. Acoperişul a colapsat, vegetaţia a pătruns în interior, oţetari crescând în vechile încăperi, tâmplăria din lemn a dispărut lăsând hâde golurile de fereastră. Bucăţi din cornişă s-au desprins şi au căzut, iar zidăria portantă a început să aibă fracturi adânci.

La sfârşitul lunii februarie 2017, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Galaţi se adresează, în scris, Ambasadei Italia de la Bucureşti, cu privire la Casa Italia din Galaţi şi înaintează, din nou, propunerea de clasare.

„De această dată răspunsul a venit pe cale mediatică: Ambasada Italiei vinde prin licitaţie câteva imobile din România, printre care şi cel din Galaţi, str. Gării nr.38, fostă str. Lascăr Catargiu nr.4, pentru a încheia orice dicuţie pe această temă”, spune Marius Mitrof.
 

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite