Vrancea, polul grindinei din România, are sistem de combatere a acestui fenomen care a făcut ravagii în agricultură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul sistem a fost inaugurat vineri
Noul sistem a fost inaugurat vineri

A treia unitate de combatere a grindinei din România, după Prahova şi Iaşi, a fost inaugurată astăzi la Vrancea, în prezenţa Ministrului Agriculturii.

Potrivit specialiştilor, este polul grindinei din România şi era necesară o astfel de investiţie pentru care se poartă discuţii de 15 ani, iar în ultimii ani guvernul a reuşit să finalizeze o parte din investiţia în sistemul antigrindină din judeţul nostru.

Investiţia se ridică la circa 1,3 milioane de euro şi asigură o zonă de protecţie de 50.000 de hectare în Panciu şi vecinătăţi.

“Această unitate va proteja în final 250.000 de hectare. Anul acesta vom omologa unitatea de la Panciu, cu patru puncte de lansare, unde vom proteja 50.000 de hectare, iar de la anul vom începe investiţia pentru şapte puncte de lansare. Valoarea investiţiei este de 1 leu investiţi la 14 lei protejaţi”, a precizat Florescu Căunei, preşedintele Autorităţii pentru Administrarea Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor.

1

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a participat la inaugurarea primei staţii antigrindină din Vrancea.

Cei mai fericiţi pentru pasul care s-a făcut în această direcţie sunt fermierii, care ani de zile au înregistrat pagube enorme ca urmare a căderilor de grindină.

“Ştiţi foarte bine că la vie investiţiile sunt foarte mari şi grindina este o catastrofă pentru viticultori. Anul acesta am avut două rânduri de grindină. Nu ştiu de ce s-a acţionat aşa de târziu. Sper să nu mai avem probleme de acum cu grindina. Nu sunt specialist în domeniul acesta, dar cred că o să fie de folos”, a precizat Toader Corduneanu, care lucrează 20 de hectare cu vie în zona Odobeşti.

Alături de Panciu, anul viitor vor fi funcţionale alte 3 puncte de lansare, la Boloteşti, Bizigheşti şi Angheleşti, cu o arie de protecţie totală de circa 90.000 de euro.

În următorii ani se are în vedere finalizarea celorlalte puncte de lansare care sunt direcţionate de Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, atât la noi în judeţ cât şi la vecinii din Galaţi. Conform specialiştilor, un punct de lansare acoperă o suprafaţă de 10-12.000 de hectare.

1

Potrivit specialiştilor, în primii ani de funcţionare, unitatea antigrindină din Vrancea va fi subvenţionată de la bugetul de stat. Apoi, cheltuielile se vor împărţi împreună cu fermierii beneficiari. Sistemele antigrindină cu rachete şi-au demonstrat eficienţa până acum în celelalte zone unde funcţionează, Prahova şi Iaşi, cu pagube aproape de zero.

1
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite