VIDEO Ateneul Popular, desfiinţat prin decizia primarului. PSD şi ALDE au lăsat cea mai importantă instituţie de cultură din Focşani fără personalitate juridică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ateneu focsani

Angajaţii şi patrimoniul Ateneului Popular Mr. Gh. Pastia vor fi preluaţi de Teatrul Municipal, în urma fuziunii prin absorbţie.

Aleşii majoritari PSD-ALDE din consiliul local Focşani au decis joi seară fuziunea prin absorbţie a Teatrului Municipal Mr. Gh. Pastia cu Ateneul Popular, instituţii în subordinea Primăriei Focşani, ambele fiind edificii ridicate din banii filantropului Gheorghe Pastia, la începutul secolului trecut.

Deşi în actul de donaţie făcut Primăriei şi în testamentul lui Pastia se precizează clar că cele două instituţii de cultură sunt independente una de alta, cu management separat, primarul a nesocotit acest lucru, fiind mai degrabă preocupat să-l pedepsească pe directorul Ateneului Popular.

Acesta a îndrăznit săptămâna trecută să închirieze sala mare a instituţiei pentru conferinţa de alegeri a PNL, situaţie care a nemulţumit conducerea primăriei.

Dovadă, liberalilor li s-a interzis ulterior şi închirierea sălii Balada, administrată de altă instituţie de cultură a Primăriei, pentru conferinţa de alegeri a organizaţiei judeţene, care va avea loc sâmbătă,

Primarul a invocat că demersul de a uni cele două instituţii l-a făcut tocmai pentru eficientizarea activităţii, în condiţiile în care, se ştie, la ora actuală Ateneul din Focşani derulează cele mai multe proiecte culturale.

Practic, Teatrul Municipal înghite Ateneul, cu tot cu angajaţi şi patrimoniu, iar directorul Teatrului, Sorin Francu, membru PSD, devine manager peste cele două instituţii.

"Din niciun document al maiorului Pastia nu rezultă că aceste clădiri vor putea funcţiona împreună. Cele două instituţii, Teatrul şi Ateneul, au personalitate juridică după 1989. În 1993 eu am venit director la Ateneul Popular, iar în 1994, printr-o decizie a Consiliului Judeţean,  fosta casă de cultură ia denumirea de Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia şi atunci primeşte personalitate juridică. În 1995, consilier local fiind, am avut iniţiativa înfiinţării instituţiei Teatrul Municipal, folosindu-mă tot de acest testament al lui Pastia, pentru a forţa în acest fel primăria să finanţeze o instituţie nouă, numită Teatrul Municipal, să finanţeze producţii teatrale, să finanţeze administrarea clădirii teatrului Pastia. Teatrul a funcţionat până în 2004 în clădirea Ateneului Popular. Noi am plătit toate facturile, aşa erau condiţiile atunci. Ulterior, după ce s-a dat drumul la teatru, fiecare şi-a creat o entitate proprie. Las un teatru, las şi o orchestră simfonică, un festival de muzică clasică şi toate proiectele ateneului. Îmi pare rău că ne pregătim de sărbătorirea a 90 de ani de existenţă a Ateneului şi tocmai acum aţi avut iniţiativa să desfiinţăm Ateneul Pastia. Se încalcă toate actele donatorului Pastia", şi-a susţinut cauza directorul Ateneului din Focşani, Mr. Gh. Pastia.

image

La rândul său, primarul Cristi Misăilă a interpretat în stil propriu testamentul filantropului şi a considerat că cei patru angajaţi ai Ateneului Popular sunt prea mulţi pentru ca instituţia să fie finanţată în continuare de la bugetul local, în timp ce colegul său de partid, alesul Bogdan Matişan a considerat vremurile sunt altele faţă de acum 100 de ani şi testamentele de atunci nu au cum să mai fie actuale, pentru că legislaţia care guverneayă instituţiile de cultură s-a schimbat.

"Noi nu facem altceva decât să îndreptăm o eroare care s-a creat atâţia ani în modul de administrare a acestor două clădiri. S-au creat pe lângă cele două clădiri şi două instituţii distincte. Patru oameni la administrativ înseamnă, ca salarii, foarte mult", a spus primarul Cristi Misăilă.

De menţionat că anul trecut, Cristi Misăilă  a fost lansat de PSD în cursa pentru Primăria Focşani din aceeaşi sală a Ateneului Popular.

Nu este exclus ca reprezentanţii Ateneului să se îndrepte în instanţă împotriva deciziei consiliului local, aceştia invocând la sfârşitul şedinţei că pentru a fi aprobat proiectul avea nevoie de două treimi din numărul de voturi, ceea ce nu s-a întâmplat.

image
Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite