Salvamontul din Vrancea consumă fonduri publice, deşi nu salvează pe nimeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serviciul se bazează pe voluntari
Serviciul se bazează pe voluntari

Serviciul Public de Salvamont din Vrancea este o instituţie înfiinţată în 2010, care se află în subordinea Consiliului Judeţean Vrancea. Structura este condusă de Adrian Vrabie, fratele consilierului local PSD Cătălin Vrabie, care în organigrama instituţiei figurează ca director, fără însă să mai existe vreun alt angajat.

Practic, serviciul se bazează doar pe cei 12 voluntari cu care s-au încheiat contracte de voluntariat, iar unii dintre ei speră să devină angajaţi după finalizarea unor investiţii cu fonduri europene în zona de munte. Cu toate acestea, prin Serviciul de Salvamont se folosesc foarte mulţi bani publici. Anul trecut, printr-un proiect cu fonduri europene, s-au obţinut în jur de 1,5 milioane de euro pentru construirea a două baze salvamont în două comune de munte, dar din vina proiectanţilor lucrarea nu va fi finalizată în timp util, adică până la sfârşitul lui noiembrie 2015.

Lucrările de construcţie sunt realizate de firma PIF&LMS, o societate din Focşani abonată la lucrările pe bani mulţi. Proiectul trebuie finalizat până pe 30 noiembrie 2015, dar lucrarea s-a împotmolit la forarea unui puţ pentru alimentarea cu apă.

Conform proiectului, specialiştii au estimat că apa se găseşte la 50 de metri adâncime, dar după ce s-a forat în piatră seacă până la 80 de metri nu s-a găsit nici strop de apă. Din acest motiv, s-a considerat că trebuie schimbată soluţia tehnică.

„Întrucât contractul de finanţare îşi încetează valabilitatea pe data de 30 noiembrie 2015, pentru a obţine prelungirea sa beneficiarul are obligaţia de a face dovada faptului că va asigura resursele financiare necesare finalizării în bune condiţii a obiectivelor ce trebuie realizate în cadrul său”, este justificarea Consiliului Judeţean Vrancea.

200.000 de euro peste contract

Consilierii judeţeni s-au văzut puşi în situaţia de a suplimenta lucrărilor la bazele salvamont din comunele Păuleşti cu 431.240 de lei şi Nistoreşti, cu 429.541 de lei, cu aproape 200.000 de euro peste valoarea de contract.

“Nu este singura alocare de bani. Tot timpul s-au făcut suplimentări pentru acest serviciu. Eu nu sunt convins că acest proiect se va finaliza. Ei primesc finanţare, dar noi nu avem un turism dezvoltat în judeţ şi nici nu vom avea prea curând. Am impresia că la noi se pune căruţa înaintea  cailor”, ne-a spus consilierul judeţean PNL Liviu Bostan.

Până acum, în Vrancea, Serviciul Public de salvamont a avut intervenţii sporadice la intervenţii de salvare, grosul acţiunilor fiind rezolvate de jandarmii montani. Ce-i drept, astfel de acţiuni au fost destul de rare şi s-au rezumat la căutarea unor turişti rătăciţi.

Conform proiectului, prin organizarea bazelor de salvamont, aria de intervenţie a echipajelor de salvamontişti vrânceni se va împărţi într-un mod echilibrat.

“Astfel, intervenţiile se vor putea face în timp optim, cu eficienţă crescută, cu echipamente şi dotări corespunzătoare. Cele trei baze salvamont vor deservi zonele turistice Soveja şi Lepşa, traseele turistice din Parcul Natural Putna, din împrejurimi, de pe Valea Zăbalei şi Valea Nărujei”, se arată în obiectivele proiectului.

1

Adrian Vrabie, directorul Salvamont, nu a fost de găsit telefonic, iar adresa de contact al Serviciului Salvamont, de pe site-ul Consiliului Judeţean, numărul de telefon din adresă nu este alocat. Adrian Vrabie este un împătimit vânător, ca şi fratele său, care deţine şi un fond de vânătoare în Vrancea. Şeful Salvamont îşi construieşte o casă de vânătoare în zona de munte, din bani europeni, finanţarea obţinând-o de la Grupul de Acţiune Locală condus de finul fratelui său.

Săptămâna trecută, aleşii judeţeni au mai aprobat alocarea a 500.000 de lei de la buget pentru reparaţii la o anexă din Soveja a sediului cu care Salvamont a fost dotat, anexă distrusă în urma unei furtuni.

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite