Judecătoarea Mariana Popa, de la Tribunalul Vrancea, sancţionată disciplinar de CSM pentru  că ar fi favorizat un „scriitor“ aflat după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tribunalul Vrancea
Tribunalul Vrancea

Judecătoarea a fost sancţionată cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 10% pe o perioadă de 3 luni pentru exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţ

În şedinţa de azi, Secţia pentru judecători în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a admis acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară împotriva magistratului Mariana Popa, judecător în cadrul Tribunalului Vrancea.

"În temeiul prevederilor art. 100 lit. b ) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Secţia a aplicat doamnei judecător sancţiunea disciplinară constând în “diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu 10% pe o perioadă de 3 luni” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzută de art. 99 lit. t) din acelaşi act normativ - „exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă”, se arată în decizia CSM.

Magistratul Mariana Popa, de la Tribunalul Vrancea, a fost cercetat de Inspecţia Judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii, după ce ar fi favorizat un “scriitor” aflat după gratii să obţină o reducere a pedepsei. Este vorba despre cazul profesorului de matematică Florin Constantin Enache, de la Colegiul Sportiv din Oneşti, care pe 2 februarie 2015 a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru mită în formă continuată.  Profesorul fusese arestat preventiv pe 26 august 2012, de lucrători ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Bacău, în timp ce primea de la doi elevi suma de 350 de lei pentru meditaţii, astfel încât aceştia să scape de corigenţe.

Acesta a stat în arest preventiv timp de zece luni, până în iunie 2013. În luna iulie 2015, matematicianul a făcut solicitare de liberare condiţionată, aducând ca argument principal faptul că a scris 11 lucrări ştiinţifice.

Atât comisia de propuneri pentru eliberare condiţionată din Penitenciarul Focşani, cât şi magistraţii Judecătoriei Focşani, i-au respins solicitarea, întrucât cărţile nu au fost scrise în perioada cât a fost încarcerat la Focşani, ci într-o altă perioadă de timp, ele doar fiind expediate prin poştă la Penitenciarul Focşani.

La rândul lor, magistraţii Judecătoriei Focşani au respins cererea ca fiind prematur introdusă, cerându-i petentului să revină cu o nouă solicitare abia în ianuarie 2016. Surpriza a venit însă la mai puţin de o lună de la judecătorul Mariana Popa, de la Tribunalului Vrancea, acolo unde profesorul a făcut contestaţie şi a avut câştig de cauză. Practic, profesorul şi-a redus cu patru luni pedeapsa de pe urma acestei decizii. În urma scandalului “scriitorilor din puşcării”, cazul acesta a ajuns în atenţia Inspecţiei Judiciare,

Hotărârea secţiei poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

 

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite