FOTO Sportivii de aur ai Vrancei au dus faima peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gimnasta Gina Gogean şi trăgătorii Alin Moldoveanu şi Ion Cornelu sunt sportivii vrânceni care şi-au trecut în palmares titluri de campioni olimpici.

Născută în comuna Cîmpuri, Gina Gogean a fost de nouă ori campioană mondială la individual şi cu echipa României, campioană europeană şi multiplă medaliată la Jocurile Olimpice. A început gimnastica la şase ani la Clubul Sportiv de Gimnastică din Focşani, sub îndrumarea Adrianei Lescovar. După o perioadă de acomodare, Gina Gogean a trecut sub comanda profesorilor Tatiana şi Sergiu Popa.

"Pentru că eram plină de energie, părinţii au ales să mă aducă la sala de gimnastică. Aveam doar două sau trei antrenamente pe săptămână. Prin clasa a treia am început să mă antrenez în fiecare zi câte două ore. Am intrat şi în concursurile oficiale şi mi-a plăcut tot timpul să câştig. Ceea ce a urmat este ca un vis care a devenit realitate", povesteşte mare campioană.

După ce a cucerit mai multe medalii de aur la Campionatele Naţionale ale României, antrenorii lotului reprezentativ, Mariana Bitang şi Octavian Bellu, au convocat-o la centrul de pregătire de la Deva.

"Eram în clasa a cincea când am făcut cunoştinţă cu marea performanţă. Am avut ceva emoţii când am fost chemată la lotul naţional, dar am trecut repede peste ele. Pentru a fi într-adevăr un sportiv împlinit este obligatoriu să ajungi la Campionatele Mondiale şi Jocurile Olimpice. Acolo te baţi cu cei mai buni sportivi ai lumii şi este atmosferă de mare performanţă", mai spune multipla campioană mondială.

Are în palmares peste 500 de medalii

La doar 15 ani, Gina Gogean reuşea să ia primul său titlu mondial. Se întâmpla în anul 1992, la Brisbane. În acelaşi an, la Jocurile Olimpice de la Barcelona, focşăneanca a reuşit să ia două medalii, una de argint şi una de bronz. Era doar începutul, cele două succese fiind urmate, an de an, de noi titluri care au confirmat şcoala românească de gimnastică.

"Eram un copil şi nu prea mi-am dat seama de importanţa acestor medalii. După ce am venit acasă şi am văzut toată presa adunată la aeroport am simţit o mare bucurie. Fără a fi luată ca o lipsă de modestie, următoarele succese ale mele au venit firesc", spune Gina Gogean, care ştie pe de rost toate momentele de glorie care i-au marcat cariera. Îşi aminteşte cu drag şi de colegele sale, alături de care a format Generaţia de Aur a gimnasticii româneşti, în anii 90.

image

Foto

image

"Nouă titluri mondiale, argint şi bronz la Jocurile Olimpice din Barcelona şi Atlanta, dar şi multe alte concursuri internaţionale câştigate. Am avut o carieră frumoasă şi o generaţie de excepţie. Simona Amânar, Lavinia Miloşovici, au adus României multă bucurie", continuă marea campioană, care s-a retras din activitatea competiţională în 1998 pentru a se dedica activităţii didactice. În prezent este lector universitar la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Arad. Este şi antrenoare la Colegiul Naţional Cetate Deva.

Alin Moldoveanu, un perfecţionist

Alin Moldoveanu este cel mai bun trăgător român din istoria probei de puşcă 60 de focuri aer comprimat. Anul trecut, Alin a devenit campion olimpic la Londra, aducând României una din cele două medalii de aur câştigate la această ediţie a Jocurilor Olimpice. Deşi tirul nu este un sport atât de mediatizat şi nici foarte bine plătit, Alin Moldoveanu nu regretă sacrificiile făcute pentru că "senzaţia de pe podium de la o Olimpiadă, un Campionat Mondial sau European este incomparabilă. Numai pentru asta şi merită să munceşti, indiferent de banii pe care îi iei".

A ajuns la poligonul de tor din Focşani din pură întâmplare. La începutul anului şcolar 1996, antrenorul Clubului Sportiv Focşani, Adrian Alaci a trecut prin şcolile vrâncene pentru a-i întreba pe copiii dacă vor să vadă pe viu cum arată o puşcă adevărată. Alin Moldoveanu avea numai 13 ani şi a fost singurul care s-a prezentat a doua zi la antrenament.

"Gluma s-a îngroşat pe parcurs. Am participat la concursuri, a început să-mi placă şi am ajuns aici după mulţi ani de muncă. Nu pot spune că am făcut sacrificii pentru că îmi place ce fac. Am ales proba de puşca aer comprimat pentru că era singura care se practica în Focsani. Am fost însă una şi bună. Nu cred că în proba de pistol mă descurcam la fel de bine", mărturiseşte campionul.

Se antrenează câte 9 ore în fiecare zi

Alin Moldoveanu, component al Clubului Dinamo Bucureşti, dezvăluie secretele pentru a ajunge un trăgător de elită. "Trebuie să ai o coordonare foarte bună. Capacitate de concentrare şi un echilibru foarte bun. Sunt calităţi indispensabile în practicarea acestui sport. Pe primul loc însă este munca, pe al doilea, munca şi pe al treilea, tot munca. Mă antrenez 8-9 ore pe zi. În afara antrenamentului cu puşca în care fac multe serii de tragere, mă pregătesc asiduu şi pentru rezistenţă şi pregătirea fizică", mai precizează campionul.  Atât Gina Gogean, cât şi Alin Moldoveanu sunt cetăţeni de onoare ai municipiului Focşani.

Corneliu Ion, legendă vie a tirului românesc

Corneliu Ion a fost, rând pe rând, recordman mondial, campion olimpic, campion european şi medaliat la toate competiţiile majore de tir. Născut la Focşani, pe 27 iunie 1951, a activat încă de la început la clubul Steaua Bucureşti. În 1974 a intrat cu forţă în topurile internaţionale, cucerind medalia de argint la Campio¬natele Mondiale, iar în 1977, la Bucureşti, a devenit campion european.

Principala sa performanţă a fost însă aurul olimpic obţinut în 1980, la Moscova. A reuşit, în două rânduri, să atingă maximum de punctaj într-un concurs de pistol viteză – 600 din 600, iar după ce a abandonat activitatea competiţională a fost antrenor, iar mai apoi preşedinte al Federaţiei Române de Tir.

Ma puteţi citi:

Campionul olimpic Alin Moldoveanu va fi declarat cetăţean de onoare al municipiului Focşani

Turneu de tenis de 10.000 de dolari la Focşani

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite