FOTO „Omul gospodar se vede din stradă!” Educaţie la ţară, cu lozinci mobilizatoare pentru plata dărilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul din comuna Urecheşti a găsit o modalitate desuetă de a mobiliza cetăţenii să-şi achite taxele şi să participe la viaţa comunităţii: lozinci înşirate prin toată comuna, ca pe vremea comuniştilor.

Comuna Urecheşti din judeţul Vrancea, situată în apropierea DN2 (E85), este o localitate în care îndeletnicirea principală a oamenilor este agricultura, în special cultivarea viţei de vie.

Chiar dacă anii agricoli trecuţi au fost benefici pentru agricultură, ţăranii nu au câştigat mare lucru de pe urma roadelor pământului, fiind supăraţi că şi în prezent stau cu butoaiele pline de vin fără să-şi găsească clienţi să-l vândă.

Pe acest fond de sărăcie, localnicii au cam neglijat obligaţiile faţă de bugetul local şi în primele trei luni din acest an nu s-au grăbit să ajungă pe la primărie să-şi achite taxele şi impozitele.

Mai mult decât atât, echipele trimise de primar pe teren au constatat că unii oamenii au cam uitat să fie gospodari la ei acasă, aspectul exterior din faţa porţii lăsând de dorit. Comuna are doar cinci persoane care primesc ajutorul minim garantat şi nu se poate face muncă în folosul comunităţii doar cu ele.

Oarecum supărat, primarul Nistor Bratosin (PDL) s-a decis să intre în acţiune. Acesta a găsit o formulă inedită să-i scoată pe oameni din amorţire, idee care acum pare să dea roade. Împreună cu personalul din Primărie, edilul şef a montat opt panouri în comună cu mesaje concepute astfel încât să lucreze la coarda sensibilă a concetăţenilor.

Binele învinge...

Astfel, de la intrarea în comună şi până în capătul celălalt, pe o porţiune de trei kilometri, localnicii sunt sfătuiţi cu cuvinte cu tâlc – filosofice, cum spun ei - să participe la viaţa comunităţii.

„Şi cu ajutorul tău putem ajunge la un alt standard de viaţă!”, „Oamenii cu caracter îşi văd de treaba lor şi participă la bunul mers al comunităţii!”; „Curăţenia din dreptul proprietăţii reprezintă caracterul şi oglinda proprietarului!”; „Omul gospodar se vede din stradă!”; „Mai devreme sau mai târziu binele va învinge răul!”; „Urmând calea adevărului, formezi o ambianţă plăcută în jurul tău!”; „Iubeşte-ţi comuna, păstreaz-o curată!”, toate aceste mesaje au fost concepute de primar cu intenţia de a se întipări în mintea celor care le citesc şi, mai ales de a le urma.

Un alt mesaj care atrage atenţia aduce oarecum a slogan comunist: „Cetăţeni ai comunei Urecheşti, uniţi-vă!”. Edilul le-a spus localnicilor că de fapt acest mesaj îndeamnă la muncă şi asociere şi nicidecum nu trebuie perceput cu conotaţia care a stat la baza redactării manifestului comunist.

Odată ajunşi în faţa primăriei, oamenilor le este reamintit ce obligaţii au faţă de bugetul local. „Achită-ţi taxele şi impozitele către primărie, nu te crede mai presus de ceilalţi!”, este mesajul cel mai important din punctul de vedere al edilului, pentru că în lipsa fondurilor de la bugetul de stat, veniturile obţinute din colectarea de taxe şi impozite reprezintă principala sursă de dezvoltare a comunei.

image

Primarul e mândru de idee

„Vreau să zic că a fost cea mai simplă metodă prin care am gândit că oamenii o să reacţioneze pozitiv. Şi chiar am fost surprins plăcut că după montarea acestor plăcuţe cu mesaje, atât colectarea la bugetul local, cât şi implicarea cetăţenilor în gospodărirea comunei s-au îmbunătăţit. Pot să spun că oamenii au înţeles mesajele mele, au reacţionat pozitiv şi sper să ducem comuna asta, care înainte de 1989 era o frumuseţe, spre standarde europene. 25 de ani s-a cam bătut pasul pe loc aici”, ne-a spus Nistor Bratosin, primar al comunei Urecheşti din anul 2012.

Localnicii spun că aceste panouri sunt bine venite şi oamenii ar trebui să înţeleagă, să respecte şi să aplice mesajul transmis. „Am o părere bună că au fost montate aceste panouri, numai să se respecte ce scrie acolo. Oamenii cu capul pe umeri ştiu ce au de făcut, însă cei care sunt needucaţi nu cred că le pasă. Mie îmi pasă de această comună şi câteodată mă simt ruşinat când îi văd pe câte unii că nu au grijă de felul în care arată localitatea”, ne-a precizat Vasile Udrea, localnic.

image

Mai categoric, un alt localnic este de părere că nu toată lumea înţelege de vorbă bună, caz în care trebuie aplicată legea. „Sunt panouri foarte bine venite pentru oamenii care gândesc. Nu cunosc situaţia cu încasările de la taxe şi impozite, dar din ce văd prin localitate, cred că oamenii ar mai trebui obligaţi să-şi facă curăţenie”, spune Felix Trofin.

62% grad de colectare

Cele opt panouri instalate de Primărie în comună au costat 800 de lei, însă efectul a fost că s-a reuşit îmbunătăţirea gradului de colectare al taxelor şi impozitelor.

Veniturile din taxe şi impozite ar trebui să aducă la bugetul local 600.000 de lei, însă în 2012 gradul de colectare a fost de doar 62%. Prin această campanie de conştientizare, edilul speră ca la sfârşitul anului să ajungă din urmă comunele fruntaşe la încasări, funcţie de care şi alocările bugetare de la stat vor fi mai substanţiale.

Mai puteţi citi:

Primăria Focşani a început încasarea taxelor şi impozitelor mărite cu 16%

Primăria Focşani spune că a făcut economie la plasa de lumini cumpărată de Crăciun. A alocat 500.000 de lei şi a costat 497.000 de lei

Focşani



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite