FOTO:  „Cerbul cu coarnele de aur”, vânat de Nicolae Ceauşescu în munţii Vrancei, la Soveja

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicolae Ceauşescu era recunoscut pentru priceperea sa la vânătoare
Nicolae Ceauşescu era recunoscut pentru priceperea sa la vânătoare

Fostul dictator a deţinut recordul mondial o perioadă de zece ani cu un trofeu la coarne de cerb obţinut în 1980, în munţii Vrancei

Un cerb carpatin, vânat chiar la Soveja şi cu care a obţinut 261,7 puncte,  se află la muzeu la Posada .

"Ceauşescu a vânat mult timp şi la Soveja. Are acel trofeu de coarne de cerb cu record mondial. Un astfel de trofeu face şi 10.000 de euro. Dar trofeele sunt patrimoniu naţional şi nu se vând. Fiecare trofeu are o lege a lui", spune Gabriel Burghelea de la departamentul de Vânătoare din cadrul Direcţiei Silvice Focşani.

Potrivit revistei Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, istoria acestui cerb se leagă de paznicul de vânătoare Ion Mărăştean din Soveja. A fost un trofeu dobândit greu, după trei ani de urmărire, aşa cum ar trebui vânat un record mondial. Pentru “cerbul cu coarne de aur”, Ceauşescu a venit de trei ori la vânătoare. Animalul era numit “Guguştiucul”, pentru că avea un glas frumos.

„În 1977, Inspectoratul Silvic a raportat cerbul la Bucureşti. Ceauşescu vâna la Prahova, dar a hotărât pe loc să vină la Soveja. Ajuns în pădure, la observator, Ceauşescu dă mâna cu pădurarul şi zice:”Omul pădurii, unde-i cerbul?”. “Tovarăşe, cerbul este în parcela 46, pană la ora 18, sade nemişcat acolo”. Pădurarul a luat-o înainte, urmat de Ceauşescu, ministrul Patilinet şi aghiotantul. Ceauşescu era supărat pe autorităţi, pentru lipsa de amenajare a terenului. Toată lumea tace desigur. S-a lăsat cu schimbări, inclusiv ministrul Vasile Patilinet. Dar pe pădurar nu era supărat. La plecare a vrut să-l ia cu maşina, dar acesta i-a zis că aici, în pădure, este locul său de muncă. Ceauşescu a încheiat:”La revedere şi pe altă dată!”.
În 1978, Ceauşescu nu a venit. A încercat din nou în 1979, dar cerbul i-a jucat festă.
A dat Dumnezeu şi cerbul a ieşit sănătos din iarnă următoare. Ion Mărăştean îl urmărea pas cu pas, numărând zilele pană la toamnă. Şeful statului a venit în vizită de lucru la Bacău. Băiatul paznicului nu a coborât din observator două zile şi două nopţi la rând. Prin radio se auzea cuvântarea de la Bacău. Imediat a trecut dealul cu elicopterul şi s-au pomenit cu el la observator. De-acum cunoştea bine oamenii şi locurile. Cerbul dormea tun, parcă era stană de piatră! Pare incredibil, dar Ceauşescu a aşteptat o jumătate de oră să se trezească cerbul! Pentru că începuse să se îngâne ziua cu noaptea, Ion Mărăstean a primit permisiunea să scoale cerbul. Pune chemătoarea la gură şi imită ciuta. Cerbul s-a sculat şi Ceauşescu a tras. A luat şi a doua armă, dar nu mai era cazul. L-a nimerit cu un singur foc”
, descriu cei de la revista Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România


De altfel, muzeul Vrancei deţine 200 de trofee din colecţia de la Scroviştea, a căror valoare se ridică la sute de mii de euro. Doar 14 dintre ele stau expuse pentru public, din lipsă de spaţiu.

Piesele de rezistenţă din expoziţia "Vânat şi trofee de vânătoare" sunt coarnele de cerb carpatin, obţinute de Nicolae Ceauşescu în 1982 la Pralea, un trofeu de 211,12 puncte şi o blană de urs adult, vânat în 1973 la Cuşma, cu 346,91 de puncte. Ambele au fost medaliate cu aur la Consiliul Internaţional de Vânătoare. Acestea ajung la 8.000 de euro fiecare.

"Animalele erau vânate de Ceauşescu. Gonacii i le aduceau în bătaia puştii, aşa cum se făcea atunci. Expoziţia la noi este din anul 1995. Avem trofeele în custodie de la Scroviştea, din marea colecţie Nicolae Ceauşescu", spune Elvira Macovei, muzeograf la Secţia de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Muzeului Vrancei.

Într-o cămăruţă de doar 20 de metri pătraţi sunt expuse, alături de alte exponate, încă 12 trofee obţinute de fostul dictator în Epoca de Aur, coarne de cerbi lopătar, blana de la un pui de urs, coarne de capră neagră, colţi de mistreţi dar şi mufloni.

Restul trofeelor, adică mai bine de 150 la număr, stau înghesuite pe rafturi în depozitul muzeului.
Trofeele sunt tratate de două ori pe an, pentru a nu se degrada.

La expoziţia de la Secţia de Ştiinţe ale Naturii există şi o piesă exotică: un mulaj de pe piciorul unui elefant, un trofeu primit cadou de Nicolae Ceauşescu în vizitele sale în Africa.

Focşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite