Ce se întâmplă cu corpul nostru atunci când renunţăm să mai mergem la sala de sport

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sportul ne ajută avem o viaţă sănătoasă Foto: Shutterstock
Sportul ne ajută avem o viaţă sănătoasă Foto: Shutterstock

Specialiştii susţin că sportul este sănătate curată şi are numeroase beneficii pentru organism. Persoanele care suferă de artrită şi fac exerciţii fizice zilnic pot scăpa de durere şi de oboseală. Majoritatea reuşesc astfel să îşi îmbunătăţească şi funcţiile extremităţilor.

Medicii au precizat că exerciţiile fizice au numeroase beneficii asupra organismului: stimulează sistemul imunitar, reduce inflamaţiile şi contribuie la reducerea nivelului de insulină. „Pentru a putea duce un mod de viaţă sănătos este indicat să mergeţi de două ori pe săptămână la o sală de fitness sau aerobic. În momentul în care renunţaţi la trei sau patru antrenamente veţi observa imediat că din păcate condiţia fizică va suferi unele modificări. După o lună fără antrenament la sală o să observaţi că ritmul cardiac începe să crească cu până la 15 bătăi, iar volumul sângelui începe să scadă“, a spus medicul Antonie Comănescu.

Ce se întâmplă cu organismul când renunţăm la sport:

- Creşte tensiunea aretrială în momentul în care faceţi o pauză de o lună de la antrenament, iar vasele de sânge se adaptează la un flux mai lent. Acesta apare în urma unui stil de viaţă sedentar.

- După 5 zile de sendentarism, nivelul zahărului din sânge creşte. 

- În momentul în care renunţaţi la antrenament o să observaţi că obosiţi mult mai repede. După două săptămâni efectul este resimţit destul de puternic.

- Masa muscular nu va mai fi al fel de fermă în momentul în care alegţi să renunţaţi la antrenamentul la sală. 

- Metabolismul este mult mai lent, iar muşchii îşi pierd o parte din potenţial.

- Creierul are de suferit în momentul în care nu mai faceţi exerciţii fizice, iar  imediat  o să ajungeţi să vă  transformaţi într-o persoană mai mereu morăcănoasă şi obosită.

Specialiştii au mai precizat că organismul nostru detestă schimbările şi caută întotdeauna limitele constante. „Este  bine de ştiut că în momentul în care faci febră la sală, iar inflamaţia nu scade, ai nevoie de 72 de ore de pauză. Puteţi înlocui antrenamentele grele cu unele mai uşoare: mersul pe bicicletă, alergatul, plimbările scurte sau cu exerciţiile de yoga. Sportul are o mulţime de beneficii asupra organismului. Sedentarismul este asociat de cele mai multe ori cu apariţia unor boli-diabet, colesterol ridicat sau tulburări cardiace. Orice schimbare a stilului de viaţă este binevenită, iar 10 minute de mişcare de trei ori pe zi pot schimba viaţa unui om la 180 de grade, a povestit medicul fizioterapeut Iulian Vlad.

Medicii au mai declarat că este de bine ştiut că, în momentul în care renunţi la antrenament, sistemul nervos îşi pierde abilitatea. Pentru a reveni la exerciţiile pe care le realizaţi înainte este nevoie de o lungă perioadă de timp. Sportivii au nevoie de o lună pentru a ajunge la nivelul de unde au plecat.  

Mai citeşte şi:

Sănătatea inimii este importantă pentru creier

Codaşi la sport în şcoli, fruntaşi la boli de inimă

Educaţia sănătoasă prin alimentaţie şi sport

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite