Zile de sărbătoare pentru Constanţa. Festival, procesiune şi slujbe dedicate praznicului împărătesc de la 21 mai - Sfinţii Constantin şi Elena

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul împărat creştin Constantin şi mama sa Elena
Primul împărat creştin Constantin şi mama sa Elena

Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena vor fi serbaţi printr-o suită de evenimente care au loc la Constanţa. Oraşul îl are ca patron spiritual pe marele împărat creştin, de la care i s-a tras numele.

„Sfântul Împărat Constantin cel Mare, de numele căruia se leagă şi actuala denumire a cetăţii Tomis, este cinstit de locuitorii Constanţei ca fiind ocrotitorul oraşului. Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe marele împărat, împreună cu mama sa Elena, în fiecare an pe 21 mai. În pragul acestei mari sărbători creştine, Arhiepiscopia Tomisului organizează, începând de miercuri, 20 mai, o serie de evenimente religioase“, anunţă Arhiepiscopia Tomisului.

Astfel, miercuri, 20 mai, la ora 15.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Vecerniei la mănăstirea Stejaru (hram Înălţarea Domnului), urmată de tradiţionala procesiune religioasă, desfăşurată pe străzile Constanţei, cu moaştele Sfinţilor Pantelimon, Epictet şi Astion. Evenimentul va începe la ora 18.30, de la Catedrala Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, şi se va desfăşura pe traseul str. Revoluţiei - str. Mircea cel Bătrân - b-dul Mamaia - str. Mihai Viteazul - str. Călugăreni - str. Ştefan Mihăileanu, având ca punct final biserica de hram Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena (str. Ştefan Mihăileanu nr. 104).

Seara, de la ora 20.45, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la capela militară „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena III” (zona Doraly).
 
Joi, 21 mai, Biserica prăznuieşte atât Înălţarea Domnului (Ziua Eroilor), cât şi sărbătoarea Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Arhiepiscopul Tomisului va oficia, începând cu ora 8.45, Sfânta Liturghie la biserica închinată celor doi sfinţi împăraţi, situată pe strada Mihăileanu, apoi, de la ora 13.00, slujba de pomenire a eroilor la Monumentul Eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial şi Grupul funerar al eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 din Cimitirul central.

De la ora 14.30, cu prilejul hramului bisericii din localitatea Dulgheru (com. Saraiu), ierarhul tomitan va oficia slujba de Te Deum, urmat de un concert al Coralei Armonia.

Ultimul eveniment religios dedicat acestei sărbători este Festivalul de artă corală ce se va desfăşura tot joi, 21 mai, de la ora 17.30, la Casa de Cultură. Pe scenă vor urca: Corala Armonia a Arhiepiscopiei Tomisului, care va susţine un recital, dar şi: Grupul psaltic al Seminarului teologic-liceal „Sf. Dionisie Exiguul”, Grupul psaltic „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” al parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanţa, Corul psaltic „Gherontie Nicolau” al Facultăţii de Teologie „Sf. Ap. Andrei” şi Corala bărbătească „Teodoxa” a Arhiepiscopiei Tomisului. Intrarea este liberă.
 
Teologii ne învaţă că Praznicul Înălţării Domnului este sărbătorit la 40 de zile de la Învierea Domnului, când Hristos S-a înălţat la cer (conform Faptele Apostolilor I, 2-12). Face parte dintre cele mai vechi sărbători ale Biserici, prima menţiune datând din anul 332. În secolul al IV-lea, Sfântul Ioan Gură de Aur numeşte această sărbătoare „cinstită şi mare”. Pe la 380-385, pelerina Egeria aminteşte de festivităţile din ziua a patruzecea după Paşti; la Ierusalim, aveau loc în biserica Naşterii din Betleem, iar sărbătoarea Înălţării era prăznuită la Cincizecime, în aceeaşi zi cu pogorârea Sfântului Duh, marcând împreună finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele două mari praznice s-a făcut la sfârşitul secolului al IV-lea. În unele părţi ale ţării, în această zi, creştinii se salută cu formula „Hristos S-a înălţat“.
 
Pe data de 21 mai, Biserica îl cinsteşte pe primul şi cel mai mare împărat creştin, Constantin, dar şi pe mama sa, Elena. Ei sunt consideraţi ,,întocmai cu apostolii”, deoarece, cu ajutorul lor, Biserica a dobândit libertate, s-a extins, au fost combătute primele erezii, s-au redeschis şi zidit biserici în Imperiul Roman, a fost descoperit lemnul Sfintei Cruci şi au fost ridicate multe lăcaşuri la Locurile Sfinte. Mai mult, a trimis misionari în Europa, Asia şi Africa, pentru a vesti Evanghelia. Pe patul de moarte, Constantin a acceptat botezul şi, astfel, încă un sfânt se alătură cetei mărturisitorilor lui Hristos.

Vă mai recomandăm

ANALIZĂ Cele 30 de erori judiciare din Procesul Mântuitorului Iisus Hristos

Motivele ascunse care îi fac şi pe oamenii de succes să se retragă la mănăstire - cum ne încolţeşte în minte gândul de a fi doar cu Dumnezeu - explicaţiile preoţilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite