VIDEO Şefii BOR şi Sfântul Facebook. Biserica a cooptat vedete într-o campanie - viral, prin care să-i convingă pe părinţi să-şi înscrie copiii la orele de religie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Artiştii şi vedetele care susţin predarea orei de religie în şcoli. Colaj foto: Adrian Boioglu
Artiştii şi vedetele care susţin predarea orei de religie în şcoli. Colaj foto: Adrian Boioglu

Biserica ortodoxă face un pas mare către online şi apelează la vedete de toate vârstele pentru a-i convinge pe părinţi să semneze cererea pentru ora de religie. Mesajele sunt prezentate fie de Asociaţii apărute peste noapte, fie de artişti sau oameni de media. Lupta se duce pe toate fronturile pentru că mai sunt doar cinci zile până când părinţii trebuie să-şi dea acordul.

Clipurile video nu au mai mult de două minute şi sunt filmate profesional. De la efectele vizuale până la încadrare şi mişcările camerei totul este făcut să pară natural şi să exprime emoţie. Oamenii vorbesc din inimă, îşi aduc aminte de copilărie şi de cât de mult i-a ajutat până acum biserica. Vorbesc despre valori, frumos, neam românesc, despre comunismul care a alungat bisericile şi preoţii şi despre democraţia prost înţeleasă. 

Toate clipurile se termină cu un sunet de ceas care numără secundele şi mesajul "Înscrie-ţi acum copilul la ora de religie!", scris cu majuscule, în litere roşii. Fiecare video este făcut de Trinitas TV, televiziunea Patriarhiei Române. 

Sfântul Facebook

Dacă Iohannis a câştigat alegerile pe Facebook, de ce nu ar câştiga şi religia, par să-şi spună oamenii care au înfiinţat Asociaţia "Părinţi pentru Ora de Religie" (APOR). ONG-ul se declară a fi unul fără afiliere confesională, dar are sediul lângă Biserica Sfânta Ecaterina, din Bucureşti, în centrul social "Iustin Patriarhul" al Arhiepiscopiei Bucureştilor. 

În textul programatic al APOR se spune că "Părintele ştie că Dumnezeu este prietenul şi sprijinitorul care nu dezamăgeşte" şi apoi Asociaţia face o pledoarie pentru predarea orei de religie în şcoli. Pagina de Facebook a asociaţiei a depăşit în două luni 15.000 LIKE-uri, iar odată cu susţinătorii au început să apară şi cei care nu sunt de acord cu părerile exprimate. 

Persoanele care întreţin pagina au avut grijă să le transmită mesaje celor pe care ei îi numesc"scandalagii trimişi în misiune" şi să anunţe că ateii scandalagii vor fi eliminaţi în scurt timp. 

Doar că nici ateii nu au stat deoparte şi aşa au apărut postări pe Internet în care este bine expusă şi latura lor şi sunt blamaţi cei care cred orbeşte în biserică, preoţi şi religie în general. 

Vedetele care sprijină biserica

Orice expert în comunicare online ştie că un mesaj ajunge unde trebuie dacă ataci toate clasele sociale în acelaşi timp. Vedete Radio şi TV precum Liana Stanciu şi Daniel Buzdugan, actori ca Manuela Hărăbor şi Dan Puric, poeta Ana Blandiana şi, mai nou, solistul Connect-R sunt printre cei care promovează ideea de religie predată în şcoli. 

Campania a început cu un text narat de o voce dramatică şi nişte imagini menite să îţi rămână întipărite pe retină „Acum mai bine de 25 ani, românii au luptat pentru libertate şi au învins", spune vocea în timp ce tabloul lui Ceauşescu este dat jos de pe perete şi în locul lui este aşezată o icoană pictată pe lemn cu Fecioara Maria şi pruncul Iisus Hristos. 

Copiii aceloraşi români sunt acum ameninţaţi de o democraţie prost înţeleasă care ar dori să şteargă orice urmă de spiritualitate din educaţia lor", continuă vocea gravă în timp ce icoana este scoasă din cui şi peretele este văruit. Mesajul de la final este clar: "Înscrie-ţi copilul la ora de religie!".

Acelaşi mesaj poate fi auzit pe mai multe voci. Connect-R, artistul care cânta în urmă cu două veri "Dacă mă vei supăra / Mai dă-te-n dragostea mea / Ştii că te voi înjura / Mai dă-te-n dragostea mea", ne spune acum că el a crescut cu nişte valori şi crede că toleranţa stă în puterea iubirii. 

Celor mai în vârstă li se adresează Sofia Vicoveanca. Artistul popular face apel la memoria părinţilor şi bunicilor care au urmat orele de religie atunci când erau în şcoală dar au trecut apoi prin comunism. „Eu am două nepoate care atunci când suntem în maşină şi trecem pe lângă o biserică îşi fac semnul crucii fără să fie îndemnate. Să lăsăm urechea să ascultăm suspinul celui care are nevoie, măcar pentru un sfat sau pentru o privire", mai spune Sofia Vicoveanca. 

Vă mai aduceţi aminte de Ana Blandiana? Ultima dată când poeta a apărut în spaţiul public cu declaraţii a fost atunci când a criticat clasa politică şi şi-a manifestat îngrijorarea faţă de un eventual regim dictatorial condus de PSD-ul lui Victor Ponta. Ea spune acum că "în şcoală copilul primeşte informaţia: ce înseamnă morala, credinţa, religia şi mergând după aceea la biserică el poate să ajungă să devină un credincios".

Omul de radio, Daniel Buzdugan, a compus o poezie în care îşi exprimă convingerea pentru necesitatea predării religiei în şcoli. 

"Vă invit să încercăm,

Ca părinţi, chiar dacă-i greu,

Pe cei mici să-i îndrumăm

Să mai creadă-n Dumnezeu.

Chiar aşa, vreţi ca niciunul

Să nu-şi mai aduc-aminte

Cum că Paştele, Crăciunul

Sunt zile atât de sfinte?

Religia-i „cumpătare”,

Le dă celor mici un trai,

Cu lumină şi răbdare,

Visul de-a ajunge-n Rai.

Lăsaţi-i la Cele Sfinte,

Nu-i nimic curat pe lume

Ca micuţii ce-nainte

De somn spun o rugăciune.

Cei mici, de n-ar fi credinţa

Ar avea inima goală.

Buzdu din toată fiinţa,

E pentru religie în şcoală!"

Religia nu trebuie să însemne îndoctrinare

Parlamentarul Remus Cernea, una dintre vocile cele mai cunoscute împotriva îndoctrinării religioase în şcoli spune că "ani de zile au existat copii care au urmat ora de religie împotriva voinţei lor. Pentru ei trebuie creată o alternativă şi ei nu trebuie lăsaţi pe hol sau în clasă să fie expuşi la un mesaj care contravine dorinţei lor. Ora de religie îi expune pe elevi la o forma de indoctrinare". 

"Unii părinţi presupun că la ora de religie, copiilor li s-ar insufla elemente de morală. Realitatea arată că multe manuale de religie ortodoxă au avut pasaje profund imorale promovând intoleranţa faţă de alte culte sau faţă de atei. De asemenea, aşa-zisa morală din manualele de religie se bazează deseori pe ameninţări cu violenţe fizice faţă de copii şi sunt celebre imaginile cu un copil lovit de maşină pentru că nu a fost cuminite, sau cu Vasilică, elevul neascultător, care a fost băgat în spital de însusi Dumnezeu", explică Remus Cernea.

Parlamentarul crede că lecţiile de religie se bazează pe mult ritualism pentru că elevii sunt puşi să se închine sau să înveţe rugăciuni.  

„Sunt şi pasaje care spun că elevii cei buni o sa ajungă în Rai şi cei răi o sa ajunga in Iad, după cum merită. Eu îi indemn pe parinţi, pentru că sunt convins că-şi iubesc foarte mult copiii sa fie extrem de precauţi faţă de astfel de ore. Ora de religie, aşa cum se predă în România, nu reprezintă o forma de educaţie, ci reprezintă o formă de îndoctrinare", este de părere Remus Cernea. 

Deputatul susţine că la ora de religie ar trebuie acordate calificative şi nu note care să conteze la media generală. 

„Grav este că discutăm despre copii a căror evoluţie intelectuală, culturală şi morală poate fi grav afectată prin îndoctrinarea religioasă din şcoli. Sunt tot mai multe ţări unde se vorbeşte despre îndoctrinarea religioasă ca despre un abuz împotriva copilului. A-l expune pe un copil, care are o minte fragilă şi care îşi expune intr-un mod necritic ideile este o forma de abuz. Un mare pas înainte pentru învăţământul românesc ar fi introducerea Eticii şi a Culturii civice ca materie obligatorii în şcoli", a încheiat Remus Cernea.

Părinţii pot opta să-şi trimită copiii să studieze religia în şcoală până pe data de 6 martie. 

Biserica Ortodoxă face apel la amintirile despre comunism

Vedetele care susţin predarea religiei în şcoli

Liana Stanciu susţine predarea religiei în şcoli

Tenorul Vlad Miriţă susţine predarea religiei în şcoli

Connect-R susţine predarea religiei în şcoală

Ana Blandiana susţine predarea religiei în şcoli

Manuela Hărăbor susţine predarea religiei în şcoli

Sofia Vicoveanca susţine predarea religiei în şcoli


Vă mai recomandăm:

Profesor de religie din Prahova cercetat după ce a făcut avansuri sexuale unei eleve de 16 ani

VIDEO ÎPS Teodosie: „Cine ar renunţa, dintre părinţi, la ora de Religie ar mutila propriul copil”

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite