Un dig pentru liniştirea apelor portuare. Olandezii extind digul de larg
0Olandezii de la Van Oord Dredging and Marine Contractors au fost desemnaţi oficial câştigători ai contractului de execuţie a lucrărilor pentru finalizarea digului de larg în Portul Constanţa. Licitaţia a fost contestată timp de 3 ani în justiţie, iar portul era să piardă finanţarea europeană.
Comisia de licitaţie de la Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a atribuit companiei olandeze contractul de execuţie a lucrărilor pentru realizarea obiectivului.
Deschiderea ofertelor pentru licitaţia deschisă privind achiziţia lucrărilor a avut loc la 18 februarie 2010, dar procedura de atribuire a fost blocată în instanţă în urma contestaţiilor şi litigiilor apărute pe parcurs.
Principalul competitor al olandezilor a fost Grup Servicii Petroliere (GSP).
Timp de 3 ani, GSP şi Van Oord s-au contestat reciproc, iar decizia finală a aparţinut Curţii de Apel Bucureşti. Prin decizie irevocabilă, magistraţii au respins ambele contestaţii.
Urmarea: a fost menţinut ultimul raport de licitaţie al comisiei, în care Van Oord era declarat câştigător.
Contractul de finanţare a fost atribuit aproape de limita termenului la care expira. În luna iunie 2013 se pierdea finanţarea europeană.
Câştigătorul contractului privind serviciile de consultanţă de supervizare a fost desemnat Haskoning DHV Nederland BV.
Finalizarea digului de larg în Portul Constanţa are ca scop extinderea cu 1.050 metri a digului existent.
„Această prelungire va duce la îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare prin diminuarea agitaţiei valurilor în întreg acvatoriul portuar. Va spori siguranţa navelor prin asigurarea unei protecţii a şenalelor de circulaţie a navelor, iar efectele distructive ale valurilor asupra amenajărilor din incinta portuară vor fi reduse“, spun reprezentanţii APMC.
Valoarea estimată a proiectului este de 642.487.000 lei. Finanţarea este asigurată prin Programul Operaţional Sectorial în Transport 2007-2013, din fonduri structurale ale Uniunii Europene în proporţie de 85% din sumele eligibile, restul fiind din alocaţii bugetare.