Tinerii de la care ar trebui să ia exemplu toţi românii. Transformarea pe care o voiau toţi, dar n-o făcea nimeni
0Un grup de liceeni şi absolvenţi ai Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa au amenajat, prin forţe proprii şi cu banii strânşi de ei, curtea interioară a liceului, transformând-o într-un spaţiu creativ şi colorat.
Povestea a început când un absolvent strălucit al colegiului, Octavian Renea, tânăr pianist şi profesor de pian la Munchen - Germania, a venit să predea voluntar un masterclass celor mai buni elevi de la clasele de pian. Octavian, care este laureat al competiţiei de prestigiu Steinway and Sons, visează să se întoarcă în ţară şi să deschidă o şcoală de muzică la care să poată studia copiii talentaţi, dar fără posibilităţi financiare.
Împreună cu un arhitect, Andrei Chivu şi un violonist, Daniel Mihai, profesor la Colegiul de Arte, Octavian Renea a pus la cale festivalul de artă „Tomisul etern“, în care au fost susţinute spectacole cu elevii de la Arte în faţa Cazinoului din Constanţa, în această vară - adunând mulţimi de spectatori. Tot ei au susţinut concerte de binefacere pentru diferite cauze, în sala de concerte a colegiului, la care publicul era invitat să facă mici donaţii.
O profesoară de arhitectură, Irina Filip, s-a alăturat grupului de voluntari, care a gândit un nou proiect pentru comunitatea de la Arte. Cu fondurile adunate, suplimentate de donaţia arhitectului constănţean Sergiu Zmeu, tinerii au cumpărat materiale şi au amenajat, împreună cu elevii, curtea cenuşie a liceului, care a devenit un spaţiu creativ de joacă pentru pauzele copiilor. În loc de pământ şi beton sunt acum dale colorate, uşi vopsite viu, pietriş alb, corpuri de iluminat, aranjamente de decor şi copaci toaletaţi.
„Am dorit să punem în valoare curtea interioară ca spaţiu pentru recreere şi socializare în timpul pauzelor, iar în anotimpul cald ca spaţiu pentru mici evenimente. Totodată, ca element de noutate în cadrul învăţământului constănţean este amenajarea curţii ca loc de desfăşurare a actului educaţional. Am vrut să creăm un ambient inedit, care să se îndepărteze de tiparul activităţilor de la clasă. Creativitatea elevilor trebuie stimulată pentru a creşte gradul lor de implicare la ore, indiferent de specializare: arte vizuale, coregrafie, muzică sau arta actorului. Intenţia noastră este de a îmbina utilul cu plăcutul“, mărturisesc iniţiatorii proiectului a cărui coordonatoare este Irina Filip.
Membri ai echipei creative de la Colegiul de Arte din Constanţa Sursa foto Irina Filip
Proiectul este realizat numai prin voluntariat - al elevilor, al organizatorilor, lucrările desfăşurându-se doar în weekend. Progresele se văd de la o săptămână la alta. „Suntem convinşi de faptul că elevii altfel vor aprecia acest spaţiu, altfel îl vor întreţine, ştiind că este rodul muncii lor sau al colegilor.
Iată ce paşi au fost făcuţi pentru curtea inedită a Colegiului Naţional de Arte Regina Maria din Constanţa:
1. Igienizarea curţii interioare, prin îndepărtarea elementelor ce nu pot fi integrate în proiectul de amenajare şi toaletarea copacilor şi a arbuştilor existenţi.
2. Îmbunătăţirea zonei verzi prin completarea cu pământ, pentru a putea fi realizată o suprafaţa cu gazon.
3. Confecţionarea a trei platforme de lemn, din lemn de pin tratat, special pentru amenajări exterioare, ce vor constitui terasele pe care se pot desfăşura toate activităţile enumerate anterior.
4. Integrarea blocurilor existente din diferite tipuri de piatră, prin realizarea unor aranjamente cu acestea.
5. Integrarea dalelor de beton existenţe prin vopsirea acestora în diverse culori şi realizarea unui traseu în cadrul curţii interioare.
6. Vopsirea în diverse culori a uşilor metalice ce permit accesul în curtea interioară.
7. Acoperirea zonelor existenţe de beton cu pietriş alb, ce va fi distribuit în imediată vecinătate a zonei verzi, respectiv între cele trei platforme de lemn, astfel încât, că efect final, se urmăreşte acoperirea integrală a actualei zone de beton şi pământ cu pietriş şi gazon.
8. Montarea unor corpuri de iluminat, atât pe pereţii ce delimitează curtea interioară, cât şi punctual, în anumite zone din cadrul amenajării.
Aşa va arăta curtea interioară a Colegiului de Arte din Constanţa Sursa foto Irina Filip
Proiectul rămâne deschis unor intervenţii ulterioare, în funcţie de sponsorizările ce mai pot fi obţinute. Paşii următori ar fi realizarea unei scene modulare, pentru evenimentele ce vor avea loc aici, ce pot fi realizarea pe pereţii interiori ai curţii a unor desene specifice specializărilor ce se studiază la Colegiul de Arte.
O altă şcoală din judeţul Constanţa a realizat un proiect asemănător la Medgidia. Aici, Şcoala Lucian Grigorescu şi-a făcut un spaţiu verde în curte, cu gard viu şi o tablă de şah în centru, cu o mică tribună şi o statuetă scoasă la lumină din depozitul şcolii. Cu ideea lor, copiii din Medgidia au câştigat un concurs organizat de Mare Nostrum, care le-a oferit recent premiul „Şcoala de nota 10“.
„Implică-te şi tu!“ - mesajul echipei creative de la Colegiul de Arte din Constanţa Sursa foto Irina Filip
Pe aceeaşi temă: