Tichetele de vacanţă au salvat sezonul turistic din Delta Dunării. „Voucherele sunt pentru angajaţi, nu pentru turism”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Turişti în Delta Dunării FOTO ARBDD
Turişti în Delta Dunării FOTO ARBDD

Gura de oxigen pe care tichetele de vacanţă a adus-o în sezonul estival trecut în Delta Dunării va dispărea anul acesta, odată cu decizia Executivului de a nu mai achita sejururile bugetarilor. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte regiuni ale ţării, susţin asociaţiile din turism.

Guvernul Florin Cîţu a decis să nu le mai dea bugetarilor anul acesta vouchere de vacanţă, spunând că au fost prelungite cele emise în anii 2019 şi 2020. Una dintre zonele cel mai afectate va fi Delta Dunării, destinaţie unde, anul trecut, mai mult de jumătate dintre turişti au venit cu tichete de vacanţă. 

„Delta a fost destinaţia ideală anul trecut”

Cătălin Ţibuleac, preşedintele Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării, spune că, pentru deltă, va fi o mare problemă lipsa voucherelor. „Din evaluarea noastră, anul trecut, an complicat, an pandemic, Delta a fost destinaţie ideală şi aproximativ 60% dintre turişti au venit cu aceste vouchere“, a spus el. Vorbind în procente, el spune că media naţională de scădere a turismului a fost anul trecut de 54, 55%, însă în deltă scăderea a fost de doar 29%.

Cum anul acesta nu vor mai fi tichete de vacanţă, operatorii din turism din Delta Dunării vor miza pe turiştii care au fost fidelizaţi, adică pe segmentul de oameni care au rămas îndrăgostiţi de acest tărâm şi care vor plăti vacanţele din propriul buzunar. 

O atenţie importantă va fi acordată şi segmentului de turişti străini, care anul trecut au lipsit cu desăvârşire, din cauza pandemiei. „Vom avea o scădere dacă nu vom restarta turismul din exterior. Anul trecut, nu am avut deloc turişti străini. Înainte de pandemie, procentul turiştilor străini care veneau în deltă era de 22-23%. Este adevărat, era vorba de străini cu vârste de peste 60, 70 de ani“, spune Cătălin Ţibuleac.

Atragerea de turişti străini va fi posibilă, crede el, prin participarea asociaţiei pe care o conduce la târgurile de turism care se vor desfăşura on-line, numai că şi taxa de participare este una mare, variind între 4.000 - 8.000 de euro, în funcţie de suma pe care doreşti să o aloci.

„Voucherele nu sunt pentru turism, ci pentru angajaţi“

Dragoş Răducan, prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, spune că decizia Guvernului Florin Cîţu de a nu mai acorda vouchere de vacanţă a lovit în primul rând în români, ei fiind principalii beneficiari ai acestor tichete. „Voucherele nu sunt pentru turism, ci pentru angajaţi, ca să se recupereze, mai ales după pandemie. S-a dovedit că un angajat odihnit va da randament. Dar, probabil, că este mai simplu să se importe medicamente decât să se trateze oamenii pe cale naturală. Probabil de asta nici nu s-au deschis staţiunile balneare“, crede Dragoş Răducan. El spune că sunt români care nu şi-au permis să meargă în concediu în ultimii 30 de ani şi şi-au făcut vacanţa în ţară cu ajutorul acestor vouchere.

Din punctul său de vedere, turismul a fost cel mai afectat din cauza pandemiei şi, pe lângă faptul că nu a fost despăgubit, i s-a luat şi ultima gură de aer proaspăt. „Turismul va supravieţui, însă voucherele erau un pai de care ne mai agăţam. Acest sector a fost singurul închis. Şi dacă a fost închis, trebuia acordate despăgubiri, aşa cum au făcut celelalte ţări. Ai dat ordonanţe militare, de urgenţă şi ai închis turismul, trebuie să-l despăgubeşti. Nu numai că nu a fost despăgubit, dar i s-a luat şi ceea ce a avut“, spune Dragoş Răducan.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc spune că, în ciuda zvonurilor alarmiste care anul trecut anunţau focare de coronavirus pe litoral, nu s-a dovedit a fi nimic adevărat. „Nu am avut niciun focar pe litoral, niciun angajat infectat cu noul coronavirus, pentru că s-au respectat toate măsurile, chiar şi mai mult“, crede el.

„Ne ia «preşul» de sub picioare în plină criză”

Corina Martin, preşedinte de onoare al Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România, a luptat în ultimii ani pentru a-i convinge pe români să-şi petreacă vacanţele în ţară, şi nu pe litoralul bulgăresc sau cel grecesc, însă, odată cu pandemia, HORECA a primit cea mai grea lovitură. „Prin restricţii şi măsuri succesive, activitatea noastră a fost blocată sau restricţionată până la limita de subzistenţă, dar lovitura eliminării tichetele de vacanţă în acest an este ultima şi cea de pe urmă şi ne ia «preşul» de sub picioare, în plină criză“, crede Corina Martin.

Ea spune că, în timp ce unii au crezut în şansa turismului românesc, au primit doar indiferenţă, nepăsare, grosolănie şi dispreţ din partea autorităţilor. „Nu avem Minister al Turismului, nu avem nici măcar un secretar de stat pentru Turism... dar, în curând, aproape că nici nu mai avem turism...“, conchide Martin.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Poveştile Sulinei, Turnul Babel din Deltă. Locul unde au iubit şi au murit prinţese şi pescari, piraţi şi amirali

Don Giovanni, piratul de la Sulina. Cum a reuşit fostul marinar să înşele autorităţile şi să rămână cu marfa ilegală şi cu despăgubirea


Jurnal de vacanţă. Gura Portiţei, paradisul dintre mare şi Deltă. Plaja de pe care poţi aduna scoici cu lopata
 

Jurnal de Vacanţă. Plaja Vadu, ultimul refugiu. Colţul de Rai interzis cândva turiştilor vă aşteaptă cu hectare întregi de plajă virgină

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite