Români, în cea mai dură competiţie de vâslit din lume: finaliştii care vor să traverseze Atlanticul cu o barcă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Finaliştii, alături de Andrei Roşu (centru) FOTO Atlantic4
Finaliştii, alături de Andrei Roşu (centru) FOTO Atlantic4

Cinci finalişti se antrenează din greu pentru a deveni coechipieri cu Andrei Roşu, singurul român care a traversat înot Canalul Mânecii. România participă în premieră la competiţia Atlantic Challenge şi vor traversa Oceanul Atlantic în scop caritabil.

Patru români vor traversa Oceanul Atlantic în cea mai dură competiţie de vâslit din lume - Atlantic Challenge. Cursa va avea startul în decembrie 2017, iar România va participa în premieră la această provocare a limitelor. În barca de patru locuri, de şapte metri lungime şi doi metri lăţime, doar două locuri sunt disponibile pentru cei care vor să fie camarazi cu Andrei Roşu, singurul român care a traversat înot Canalul Mânecii, şi cu medicul preparator Vasile Oşean. Un alt treilea ocupant al bărcii, Emil Curteanu, s-a retras recent din motive personale, lăsând astfel liber locul său.

Atlantic Challenge este o cursă de 5.000 kilometri, la care concurează peste 30 echipe din întreaga lume. În decembrie 2017, echipa românească Atlantic4 va porni din La Gomera (Insulele Canare) până în Antigua (Caraibe) şi va traversa Oceanul Atlantic. Unul dintre motivele pentru care cei patru români participă la competiţie este strângerea de fonduri pentru campusul socio-medical Hospice de la Copăceni.

Cei cinci finalişti pentru Atlantic4

Cinci finalişti au fost aleşi în urma selecţiei la care s-au înscris 100 persoane. După şase luni de pregătire vor rămâne doar trei în cursă: doi care vor urca în barcă şi unul care va fi rezervă. În iulie 2017 va urma marele antrenament: traversarea Mării Negre. Toţi cei trei se vor antrena constant până la plecarea pe ocean, iar cu o lună înainte de start se va decide echipa şi cine rămâne rezerva. Cei cinci care au trecut probele intense din Delta Dunării (printre care mersul pe cărbuni încinşi) sunt Marius Alexe, Vlad Grigore, Marian Ţonea, Alex Dumbravă şi Ionuţ Olteanu. Ei au ocupaţii diferite, dar o pasiune comună: sportul. Sportul, care i-a propulsat către o viaţă activă, sănătoasă, motivantă, cu ţeluri.

Ionuţ Olteanu (22 ani): „Experienţa în sine contează“

La 22 ani, Ionuţ Olteanu din Mioveni lucrează ca maseur la un centru de recuperare şi vorbeşte cu deferenţă despre oamenii pe care i-a cunoscut în tabăra Atlantic Challenge. „Aş fi vrut să practic sport din copilărie, dar am avut parte de muncă. De la 13 ani sunt plecat de acasă şi mă descurc singur, având doar susţinerea morală a părinţilor. Dar mi-a prins bine. Am experimentat şi acum pot să mă ocup şi de pasiunea mea, sportul. Alerg, merg pe munte, sar cu paraşuta de la 4.000 metri. Acum încerc să fiu unul din barca Atlantic. Am o rezistenţă foarte mare, fizic mă adaptez foarte repede, pot să muncesc 24 ore fără oprire, zi de zi. Am trecut probele relaxat, deşi au fost destul de grele. Nu vreau să încurc pe nimeni, sper ca locurile să fie ocupate de cei care merită - eu sau altul. Experienţa în sine contează, mă va ridica la alt nivel“.

Marius Alexe (40 ani): „Mă încarc cu energie de la oameni“

Marius Alexe este foarte optimist în privinţa şansei sale. A făcut sport de mic: înot, polo, karting, arte marţiale, mountain bike, snowboarding. A moştenit apetenţa pentru mişcare de la tatăl său, apoi a transformat asta într-un stil de viaţă. Bucureştean get-beget, are 40 ani, doi copii şi două case pe care le-a meşterit aproape singur. Este economist şi lucrează într-o multinaţională, la Holcim, ca responsabil de achiziţii. „Toată viaţa este o cursă cu obstacole, iar competiţia este un proces fantastic de învăţare. Când am auzit de Atlantic Challenge, mi-am zis că acolo trebuie să fiu. Toţi cei din jurul meu spun că sunt făcut pentru această cursă. Cred foarte mult în puterea exemplului şi asta încerc să fac pentru cei doi copii ai mei şi nu numai. Am un spirit înnăscut de echipă, aduc valoare, sunt experimentat, ştiu să-i susţin pe ceilalţi. Sunt priceput la bricolaj, am energie, funcţionez foarte bine chiar şi când sunt privat de somn sau de alte resurse. Mă încarc cu energie de la oameni, sunt entuziast şi echilibrat. Şi cred în armonia fizic-spirit. 100% mă văd acolo în barcă, mă simt atât de bine şi de pregătit pentru tot. Mi-aş dori să fiu coechipier cu fiecare dintre ei, toţi sunt potriviţi. Va câştiga locul cel care va da tot ce poate la acel moment“.

Vlad Grigore (31 ani): „Am vrut altceva de la viaţă“

Vlad Grigore a fost fascinat de mic de povestirile tatălui său, ofiţer de marină. Când venea acasă la Piteşti, marinarul lua globul pământesc şi îl rotea arătându-i fiului său pe unde a călătorit. Spiritul de aventură îl poartă şi acum pe Vlad, la 31 ani, spre întreceri de anvergură. Absolvent de ASE şi Psihologie, a abandonat serviciul din cea mai mare bancă din România şi a plecat în 2013 în cel mai mare raliu caritabil din lume, în care a condus un Peugeot din Londra până în Mongolia. În 2014 a condus un moto-taxi din Peru, iar în 2015 a traversat America de Nord, din New York în San Francisco şi înapoi. Urmează Atlanticul. „Am făcut 5 ani de rugby în liceu, acum alerg, merg pe bicicletă. Am vrut altceva de la viaţă. Nu este o competiţie între noi, noi suntem deja o echipă. Vor ajunge în barcă cei mai în formă, în forma optimă fizică şi psihică. Eu mizez pe spiritul meu de echipă, pe disponibilitate şi pe palmares. În organizaţia mea, WowApp, mă ocup de acţiunile caritabile, deci am profilul potrivit pentru ambele scopuri ale competiţiei: sportiv şi caritabil“.

Alex Dumbravă (39 ani): „Atlanticul poate fi Olimpiada mea“

Alex Dumbravă este proprietarul magazinului de produse sportive Aventuria din Bucureşti, care l-a susţinut pe Andrei Roşu în cursele sale. Consideră Atlantic Challenge o cursă cu el însuşi, pe care abia aşteaptă să o câştige. Tatăl său a fost antrenor de judo, aşa că la 3 ani, Alex lua contact cu salteaua din sala de sport. Apoi a făcut handbal, ţine şi acum, la 39 ani, ritmul la două antrenamente pe zi. Economistul practică sportul de anduranţă şi regretă doar că n-a mers în copilărie la caiac-canoe, aşa cum insistase un antrenor. „Vreau să compensez acel refuz, vreau să trag la vâsle. Atlanticul poate fi Olimpiada mea de canotaj. Implicarea mea este constantă, am participat la evenimente sportive şi la proiecte sociale ca Ultraswim, Transmaraton, 1000 Balkan Charity Challenge. Sunt un tip destul de tehnic, care acţionez rapid pentru rezolvarea situaţiilor apărute. Este nevoie în barcă şi de cineva care să meşterească. Şi cine ştie, sunt totuşi 4 locuri per total. Niciodată nu ştii ce apare pe parcurs. Cred în şansa mea şi mă văd făcând echipă cu Vlad, suntem de aceeaşi talie şi constituţie, ambii antrenaţi în anduranţă“.

Marian Ţonea (40 ani): „Vreau să fiu un model pentru copiii mei“

Şi pe Marian Ţonea l-a captivat ideea acestui concurs de vâslit, cu scop caritabil. „Este Ocolul Pământului în 80 zile. Înveţi atât de multe lucruri intrând în aventură şi sper ca ai mei copii să fie atraşi către activităţile în aer liber. În era digitală este o provocare, şi pentru mine ca părinte, să scoţi copiii să se joace afară, ca noi odinioară. De când am intrat în cursa Atlantic4, fiul meu Andrei, care are 10 ani, a devenit foarte interesat de ceea ce fac. Principala motivaţie aceasta a fost: exemplul pe care pot să-l ofer celor din jur. «Uite că se poate», să-şi zică. Şi dacă nu facem noi ceva, acum, în floarea vârstei, pentru cauze caritabile, cine să facă? Am 40 ani, sunt bucureştean, am terminat ASE-ul şi lucrez ca manager de operaţiuni online într-o companie de jocuri. Părinţii m-au îndrumat către sport, am făcut înot, polo, arte marţiale, tenis, iar acum le mulţumesc. Iar de sportul de anduranţă m-am apucat datorită unui coleg, Andrei Gligor, care aleargă maratoane. Dacă sunt potrivit pentru un loc în barcă, voi ajunge acolo. Sunt compatibil cu Andrei şi Vasi, avem aceleaşi valori, sunt părinte. Şi vreau să am ce povesti nepoţilor“.

Andrei Roşu: „Este modul meu de viaţă“

„Familia ştie că e modul meu de viaţă participarea la cele mai mari provocări de pe planetă, provocări pentru care nu sunt apt deloc în momentul în care mă înscriu, dar mă antrenez şi devin apt pentru acestea. Gestionez foarte bine riscurile, calculez totul, adică nu mă arunc cu parapanta pe furtună fără să fi fost vreodată să iau vreo lecţie înainte. Ei ştiu că voi ajunge la finish fără probleme“, a declarat Andrei Roşu. El se află acum la competiţia Deca Ultra Triathlon, ce se desfăşoară în Elveţia. „10 Ironman-uri în 10 zile. În total, 38 kilometri de înotat, 1.800 kilometri de pedalat şi 422 kilometri de alergat. Cursa pentru care mă pregatesc din vara lui 2011, când am început să iau lecţii de înot şi am reînceput să pedalez, după o pauză de vreo 30 ani. Au urmat un half Ironman, un Ironman, un Dublu Ironman, un Triplu Ironman si un Cvintuplu Ironman. Acum, este timpul pentru «Mecca»-ul ultratriatlonului: Deca“. Coechipierul său Vasile Oşean a trecut, însă, printr-o tragedie, chiar în timpul competiţiei. De ziua lui Vasile, la 27 august, fratele lui a murit încercând să salveze un copil din mare. Cu o săptămână înainte fusese ziua sa.

Finalişti Atlantic4. Sus: Alex Dumbravă - Marius Alexe - Vlad Grigore. Jos: Ionuţ Olteanu - Marian Ţonea

Finalişti Atlantic4 - Alex Dumbravă - Marius Alexe - Vlad Grigore - Ionuţ Olteanu - Marian Ţonea

Pe aceeaşi temă:

Botezul ambarcaţiunii Maria, barca în care maratonistul Andrei Roşu şi colegii lui vor traversa Atlanticul

Secretele lui Andrei Roşu, omul recordurilor: „Creierul îţi spune să te opreşti când ai epuizat doar 20% din resurse. Creierul e cel ce trebuie dresat“

Postare emoţionantă a lui Andrei Roşu despre cursa de la Polul Nord: Nu ne-am recunoscut între noi când ne-am dat jos cagulele

Andrei Roşu, omul recordurilor, propus să devină cetăţean de onoare al Braşovului. A reuşit să termine pe locul III cursa de 566 de kilometri de la Polul Nord. Competiţia a fost câştigată tot de un român

INTERVIU Andrei Roşu, ultramaratonist: „Am fost fondatorul, impresarul şi şoferul trupei Gaz pe Foc“


 


 


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite