Sprijin internaţional pentru Legea delfinilor. Remus Cernea a vizitat Delfinariul pe care vrea să-l desfiinţeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Remus Cernea, la Delfinariul din Constanţa FOTO Arhivă personală
Remus Cernea, la Delfinariul din Constanţa FOTO Arhivă personală

Remus Cernea, deputatul independent care a propus recunoaşterea delfinilor ca persoane non-umane, a vizitat vineri, 14 februarie, Delfinariul din Constanţa. Parlamentarul a purtat noul său tricou negru inscripţionat cu sloganul „Recunoaşteţi delfinii ca persoane non-umane“. La Delfinariu, Cernea a acordat o declaraţie agenţiei de presă Reuters.

Remus Cernea, deputatul independent care a propus recunoaşterea delfinilor ca persoane non-umane, a vizitat vineri, 14 februarie, Delfinariul din Constanţa. Parlamentarul de Constanţa a purtat noul său tricou negru inscripţionat cu sloganul „Recunoaşteţi delfinii ca persoane non-umane“. În cadrul Delfinariului, el a acordat o declaraţie de presă agenţiei Reuters privind propunerea sa legislativă.

Bazinul de la Constanţa adăposteşte cei doi delfini, femelele Ni-Ni şi Chen-Chen, care susţin reprezentaţii pentru public. Cel de-al treilea delfin, masculul Pei-Pei, a murit în vara 2013, din cauza necunoscute.

Cernea doreşte ca toate speciile de delfin să se bucure de protecţie specială pe teritoriul României, iar fiecare individ al acestor specii să fie considerat persoană non-umană.

Prin persoană non-umană se înţelege o fiinţă înzestrată cu inteligenţă dezvoltată şi cu capacitatea de a avea relaţii sociale complexe, care nu aparţine speciei umane şi care se bucură de următoarele drepturi: dreptul la viaţă; dreptul la integritate corporală şi de a nu fi supus la acte de cruzime; dreptul la libertate de mişcare în mediul său de viaţă şi de a nu fi capturat şi ţinut în captivitate cu alt scop decât acela de a fi tratat medical sau salvat de la un pericol iminent; dreptul de a fi protejat în mediul de viaţă şi de a nu fi îndepărtat de grupul sau familia din care face parte.

„Încălcarea drepturilor persoanelor non-umane trebuie interzisă şi sancţionată cu pedepsele echivalente prevăzute de Codul Penal pentru încălcarea drepturilor similare ale persoanelor umane. Deţinerea în captivitate a delfinilor fiind interzisă, în termen de cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare, delfinii ţinuţi în captivitate vor fi eliberaţi sub stricta supraveghere a unor specialişti în domeniul protecţiei acestor specii“, scria în forma iniţială a proiectului legislativ. Ca atare, parlamentarul propunea ca Delfinariul să fie desfiinţat.

Delfini

Delfini, în mediul lor natural FOTO Dolphin Project

Biologul Răzvan Popescu-Mirceni, coordonatorul Oceanic Club, considera fantezistă prevederea privind eliberarea delfinilor din captivitate. „Cine propune aşa ceva nu are niciun fel de cunoştinţe despre mediul înconjurător. În cazul delfinilor de la Delfinariu, eliberarea înseamnă condamnarea la moarte. Un delfin născut în captivitate nu are reflexe de supravieţuire, pentru că este obişnuit să primească, să fie hrănit, nu să vâneze şi să se descurce singur. Mai mult, renaturarea delfinilor ar costa enorm pentru că ar fi necesară monitorizarea lor. În plus, nu există succes garantat al eliberării delfinilor. Ar trebui să trăiască în spaţiu semiînchis, cu suprafaţă dreptă, nisipoasă. Desfiinţarea Delfinariului poate fi o idee bună, dar nu ştiu cu ce ajută“, arată doctorul în Biologie marină.

Între timp, Remus Cernea şi-a nuanţat propunerea legislativă, completând proiectul după cum urmează: „Deţinerea în captivitate a delfinilor fiind interzisă, în termen de cel mult 12 luni de la intrarea acesteia în vigoare, utilizarea acestora în delfinarii sau alte facilităţi de recreere va înceta. După acest termen delfinii apţi de a se reintegra în mediul lor natural de viaţă se vor elibera, cu avizul specialiştilor, în zone populate cu indivizi din aceeaşi specie. Acei delfini care nu vor putea fi eliberaţi în mediul natural se vor afla sub stricta supraveghere a unor specialişti în domeniul protecţiei acestor specii pe parcursul întregii lor vieţi şi nu vor mai putea fi utilizaţi pentru spectacole sau alte scopuri care contravin statutului de persoană non-umană“.

Proiectul a fost depus la Parlament la începutul lunii februarie, odată cu scrisoarea deschisă de sprijin primită din partea lui Louie Psihoyos, regizorul laureat al premiului Oscar în 2010, pentru documentarul The Cove, despre vânătoarea de delfini din Japonia.

„Filmul este primul documentar care a luat toate premiile de specialitate, câştigând peste 70 de distincţii în toată lumea. În numele organizaţiei mele doresc să exprim sprijinul fără echivoc pentru legislaţia propusă în Parlamentul României prin care se conferă delfinilor statutul de persoane non-umane. Delfinii sunt înzestraţi cu multe dintre acele capacităţi care fac şi din oameni fiinţe speciale şi demne de protecţie.

Geneticienii de la Texas A&M au descoperit recent faptul că genomul uman şi cel al delfinilor este «în mare parte identic». În calitate de membru al Acordului pentru Conservarea Cetaceelor din Marea Neagră, Mediterană şi Zona Atlantică (ACCOBAMS), România a demonstrat o admirabilă angajare în conservarea cetaceelor în mediul lor natural.

Adresăm o călduroasă rugăminte Parlamentului României să fructifice această şansă de a face un pas înainte în favoarea dezvoltării morale a umanităţii şi să adopte legislaţia care oferă delfinilor statutul de “persoane non-umane”. Această lege va deveni un standard global pentru conservarea şi bunăstarea mamiferelor marine“, a scris Louie Psihoyos, directorul executiv al Societăţii pentru Conservare Oceanică.

În câteva zile, petiţia de suport pentru lege difuzată pe internet a strâns 3000 semnături, iar cea pentru stoparea uciderii delfinilor, trimisă guvernului japonez, a adunat de 3 ori mai mult.

Dacă va adopta această lege, România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte delfinii ca fiind persoane non-umane. Anul trecut, India a făcut acest pas care era recomandat din 2010 de comunitatea ştiinţifică.

Cea mai recentă susţinere primită de la foruri internaţionale a venit din partea International Marine Mammal Project şi Dolphin Project. „Delfinii merită dreptul să trăiască liberi, în ocean. Susţin întru totul proiectul lui Cernea şi încurajez alte naţiuni să se alăture Indiei şi României în a recunoaşte delfinilor acest statut“, a declarat Ric O’Barry, directorul Dolphin Project şi vedeta documentarului The Cove.

Vă mai recomandăm

Proiect de lege: delfinii, persoane non-umane. România ar putea fi prima ţară din Europa care recunoaşte acest statut

Parlamentar de Constanţa, la poarta domeniului de vânătoare al lui Ion Ţiriac. Remus Cernea a protestat la adresa măcelului de la Balc

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite