Portul Constanţa, cel mai atractiv de la Marea Neagră. Destinaţiile preferate ale turiştilor care vin pe calea apelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Una dintre navele care vizitează Marea Neagră. FOTO Arhivă
Una dintre navele care vizitează Marea Neagră. FOTO Arhivă

Situaţia din Rusia şi Ucraina ridică pentru al doilea an consecutiv traficul navelor de pasageri din Portul Constanţa. După ce încasările au crescut, oamenii din turismul românesc se luptă pentru obţinerea unui titlu oficial - cel mai atractiv port de la Marea Neagră.

Vasul de croazieră River Aria a fost cel care a deschis în această săptămână sezonul 2015. Nava nu este una mare, dar va aduce aproape în fiecare lună turişti nemţi şi americani de pe Dunăre până la Constanţa. River Aria acostează acolo de şapte ori până în luna august. 

Turiştii care urcă la bordul navei au parte de restaurante, bar, conexiune de Internet, sala de fitness, cabine cu baie si numeroase facilităţi. Dar americanii sau nemţii nu se îmbarcă pentru a sta pe vas, ci pentru a ajunge în diverse porturi cum este şi Constanţa. Pe asta se bazează agenţiile de turism atunci când îşi fac calculele legate de numărul mare de vizitatori veniţi pe calea apelor. 

În 2015 sunt aşteptaţi să ajungă în Portul Constanţa peste 70.000 de turişti. Oamenii care vin într-un port sunt oameni care vor lăsa bani în oraşul respectiv, iar sumele depăşesc media de 150 euro/persoană. Multe dintre navele de croazieră care vor ajunge în Portul Constanţa mergeau, până în urmă cu 3 ani, la Odessa sau în Rusia. Acum toate acele porturi sunt evitate de marile companii care administrează navele. 

În plus, nici turiştii ruşi sau ucraineni nu mai au bani sau chef de croaziere. Din această cauză, litoralul bulgăresc, care se baza foarte mult pe oaspeţi din acele ţări, are de suferit. Rezervările pentru 2015 au scăzut dramatic.

Un vas precum River Aria rămâne în portul Constanţa pentru 24 ore, timp suficient pentru turişti să vadă oraşul şi chiar să ajungă la Bucureşti sau în Delta Dunării. 

Excursiile de pe mal sunt cele care aduc venituri şi mai mari pentru autorităţi. Cei mai puţini cheltuitori turişti preferă să vadă ruina Cazinoului, să facă o plimbare prin piaţa Ovidiu şi apoi să mănânce într-un restaurant din centrul oraşului. 

Nemţii sunt interesaţi în mod deosebit de Delta Dunării. Pentru ei, o excursie de o zi în judeţul Tulcea este mai importantă decât plimbarea prin Constanţa, aşa că părăsesc nava imediat pentru un drum cu autocarul şi apoi o vizită pe canalele deltei. 

Degustările de vinuri de la Murfatlar sau vizita peşterii Sfântului Andrei şi invitaţia la un prânz gătit de călugări sunt următoarele pe lista excursiile de la noi. Turiştii mai în vârstă preferă să viziteze cetăţile şi muzeele din Constanţa, aşa că îşi cumpără câte un bilet pentru Histria şi merg la Muzeul de Istorie Naţională din oraş. 

Agenţiile de turism s-au adaptat şi la ideea de excursie la Bucureşti sau la Castelul Bran. Turiştilor li se propune să părăsească nava pentru o zi şi jumătate sau două şi sunt apoi transportaţi cu autocarul sau avionul în Bulgaria sau Turcia pentru a se urca din nou pe navă. Printre destinaţiile alese de aceştiase numără turul de Bucureşti, care include o vizită la Palatul Parlamentului şi un prânz românesc. 

Sosirea primei navei de croazieră din sezonul 2015, River Aria

Vă mai recomandăm:

Vaporul de lux construit pentru Ceauşescu, păstrat cu sfinţenie de Marina Militară. „Croazierele private cu nunţi şi petreceri sunt strict interzise!“

Efectul Ucraina. Aflux în turismul de croazieră: numărul pasagerilor a crescut cu 20% în acest an

Încep croazierele în Marea Neagră cu goeleta Adornate

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite