Bricul Mircea şi goeleta Adornate pleacă la Regata Mării Negre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nava-şcoală Mircea şi velierul Adornate vor reprezenta Romania la SCF Black Sea Tall Ships Regatta 2014. Startul competiţiei se va da pe 3 mai.

Pe 18 mai va începe cursa finală a celor 18 de veliere din nouă state participante, urmând să sosească la Constanţa, pe 24 mai. Festivităţile prilejuite de încheierea regatei vor avea loc în perioada 24-27 mai, la Constanţa.
Cu acest prilej se va sărbători şi împlinirea a 75 de ani de la intrarea navei-şcoală Mircea în serviciul Marinei Militare Române.

Nava- şcoală Mircea

Construit în perioada 1938-1939 în Şantierul Naval Blohm und Voss din Hamburg, Germania, Mircea este cea de-a patra nava din seria de cinci de acelaşi tip construite în acelaşi şantier. Nava-şcoală Mircea este a doua navă şcoală cu vele a României, prima fiind Bricul “Mircea”, construită în 1882 în şantierul naval Thames Ironworks and Shipbuilding Company din Londra. Aceasta a fost în serviciul Marinei Române de la construcţie până în 1944. Mircea este un velier clasa A tip bark, cu trei arbori, înalt de 44 de metri, cu 23 de vele ce însumează o suprafaţa velică totală de 1.750 mp. După reparaţiile capitale şi modernizările făcute în anul 1966 - la acelaşi şantier naval unde a fost construită - şi între anii 1994-2002, la Şantierul Naval Brăila, a devenit nava cea mai modernă dintre „surorile” ei.

Velierul Adornate

Adornate, velierul Hotelului Vega din Mamaia, a fost construit în 1961 în Olanda şi a deservit iniţial ca pescador, în Marea Nordului, având denumirea de Barabah. În 1996 nava trece printr-o etapă de reconstrucţie, în vederea transformării acesteia în goeletă. De la nivelul punţii principale în sus, se înlocuiesc copastiile metalice şi castelul, se montează două catarge şi un bompres. Anul 2006 a însemnat pentru Adornate o nouă modernizare, în special în ceea ce priveşte finisajele navei.

De-a lungul timpului a navigat pe întreaga Mare Mediterană, de la Insulele Baleare, Barcelona şi Valencia până pe Riviera Franceză, de la Marsilia la Monte Carlo. Închiriată în ţări ca Italia, Croaţia şi Grecia, Adornate a participat, de asemenea, la cele mai importante evenimente maritime din Marea Mediterană, printre care Cannes Royal Classics şi Voiles de Saint Tropez. În 2010 Adornate primeşte pavilion românesc, având portul de înregistrare Constanţa.

Regata, eveniment important în calendarul competiţional de profil, este organizată în România de Navigator Yacht Club, sub egida Sail Training International, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa şi Primăria Constanţa.
Etapa românească a SCF Black Sea Tall Ships Regata 2014 se va desfăşura între 24 şi 27 mai 2014, fiind ultima a competiţiei care mai implică alte trei porturi de la Marea Neagră, Varna, Novorosiisk şi Soci.

Vă mai recomandăm:

Jurnalul de bord al unui fost cadet de pe Bricul Mircea

FOTO Nava Şcoală Mircea a plecat în voiaj cu studenţii militari

Constanţa, gazdă a primei regate cu vele din Marea Neagră. Bricul Mircea va fi mesagerul României

FOTO Înoţi ca un marinar? Poţi câştiga Cupa oferită de Academia Navală Mircea cel Bătrân

Promisiunea Cercetaşului. Cercetaşii marini din Constanţa depun jurământul la bordul Bricului Mircea



 

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite