Moş Nicolae a călcat pe la Dropia, satul uitat de lume. Moşul are ten măsliniu şi a învăţat româneşte de puţin timp

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii străini care au făcut pe Moş Nicolae pentru nevoiaşii din Dropia Foto Arhivă personală
Studenţii străini care au făcut pe Moş Nicolae pentru nevoiaşii din Dropia Foto Arhivă personală

Un sat uitat de lume, Dropia, unde mai locuiesc doar 12 familii, are anul acesta Sărbători mai bune decât oricând. Sătenii au fost vizitaţi în aceste zile de studenţii străini de la Facultatea de Medicină a Universităţii Ovidius, care le-au oferit, printre altele, un dar extrem de preţios: îngrijiri medicale.

Iniţiatorul acţiunii a fost grecul Spiros Vlachos, venit în România în 2011, care şi-a mobilizat colegii pentru a oferi o bucurie de Sărbători ţăranilor şi mai ales copiilor din Dropia. Au făcut colectă de bani, haine groase, încălţări şi jucării, cumpărând alimente, produse de igiena personală, rechizite, medicamente, iar o constănţeancă, Alexandra Manolache, a donat mâncare şi pastile pentru animalele din ogradă. Studenţii au convins şi 3 doctori, profesori de-ai lor, să vină cu ei, iar aceştia i-au însoţit şi au tratat la faţa locului rănile unor bolnavi din sat. Printre ei, un băieţel de 8 ani, care suferă o tulburare de creştere ce îl face să pară un copil de 3 ani. Copilul i-a impresionat prin candoarea şi isteţimea sa şi merge la şcoală, în ciuda tuturor greutăţilor.

„Am găsit oameni anxioşi, subnutriţi, incapabili să facă ceva pentru a schimba starea de sărăcie în care se află, izolaţi de civilizaţie, care ne-au aşteptat ca pe un semn de la Dumnezeu. Pentru că până şi o vizită la doctor sună imposibil pentru ei. Oamenii au plâns şi ne-au mărturisit că nu şi-au imaginat că noi, nişte străini, ne vom gândi la ei şi îi vom ajuta atâta. Dar ajutorul nostru le va ajunge numai pentru câteva luni, însă nu este etern“, mărturiseşte studentul grec Spiros Vlachos.

Studenţii străini de la Medicină - Universitatea Ovidius Constanţa au mers la Dropia Sursă foto Arhivă personală
Studenţii străini de la Medicină - Universitatea Ovidius Constanţa au mers la Dropia Sursă foto Arhivă personală

Nu este prima acţiune caritabilă pe care studenţii străini au făcut-o. Este pentru a treia oară când ei merg în această Caravană pe care au intitulat-o a Respectului. Călăuza străinilor către nevoiaşii din Dropia, satul sărac de lângă Tortomanu, a fost Asociaţia Civicum Voluntaris. Isabela Ştefan-Iorga, coordonatoare Civicum Voluntaris, arată efortul făcut de studenţii veniţi la studii în România. „Cei care cred că studenţii străini au bani şi sunt bogaţi se înşală. Ei plătesc chirii mai mari, îşi plătesc studiile, au utilităţi şi îşi cumpără haine, cărţi, benzină etc... De aceea, gestul lor este de apreciat. Rup mereu din bănuţii lor de buzunar trimişi de părinţi ca să facă o facultate şi îi ajută pe cei aflaţi în situaţii grele“, spune Isabela Ştefan-Iorga de la Civicum Voluntaris.

Studenţii străini de la Medicină - Universitatea Ovidius Constanţa au mers la Dropia Sursă foto Arhivă personală

Mediciniştii străini au mulţumit colegilor şi profesorilor de la Ovidius pentru sprijinul necondiţionat, precum şi prietenilor care au aflat întâmplător de acţiune şi au vrut să ajute. „De fiecare dată, împreună, dovedim că umanitarismul şi compasiunea există. Noi vom continua pe acest drum până la capăt!“, a promis Spiros (foto).

Studenţii străini de la Medicină - Universitatea Ovidius Constanţa au mers la Dropia. În foto Spiros Vlachos Sursă foto Arhivă personală

Pe aceeaşi temă:

„Cea mai frumoasă zi“. Studenţii străini au mers în sărăcia de la Mereni, cu daruri pentru copiii uitaţi de Moş Nicolae

FOTO Au sărbătorit finalul anului şcolar cu un gest nobil. O familie cu 7 copii a primit cele mai neaşteptate daruri de la Asociaţia Elevilor

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite