Miţa Biciclista, femeia care a revoluţionat costumul de baie. Curtezana de pe Calea Victoriei obişnuia să joace la Cazinoul din Constanţa sume mari de bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Originală, feministă, cutezătoare, libertină, nonconformistă. Aşa poate fi caracterizată Miţa Biciclista, femeia care se îmbăia la Mamaia în costume mulate şi juca sume mari de bani la Cazinou.

Presa de a începutul anilor 1900 descoperise o femei tânără, frumoasă şi foarte neconformistă. Era Miţa Biciclista, pe numele adevărat Maria Mihăescu, care se născuse în anul 1885 într-o localitate din Prahova. „Era o demimondenă, mă rog, hai să-i spunem în mod vulgar, o curvă de mare lux. Lucru rar la vremea aceea, în anii ‘20, făcea ciclism prin Bucureşti pentru a-şi menţine silueta. Făcuse avere şi una din casele ei era cea în care am locuit noi”, scrie istoricul Neagu Djuvara în cartea „Un secol cu Neagu Djuvara”.

Orice apariţie a ei era un eveniment. Tânăra nonconformist obişnuia să iasă pe marile bulevarde ale Capitalei pe o bicicletă cu ghidon de argint. La un moment dat, a apărut pe velociped învelit în flori albe şi a organizat bătăi de flori la drumul mare. Ea dădea tonul modei, întrucât venea îmbrăcată în haine scumpe, de la Paris. Exact cum în prezent cineva ar coorî în stradă după podiumul de la Milano.

Juca des la Cazino

Mai mult decât atât, era cultivată. Provenind dintr-un mediu sărac, Miţa a devenit autodidact după ce s-a învârtit în lumea boemă a marilor oraşe. Legendele spun că Miţa Biciclista a fost curtată de bărbaţi celebri precum Nicolae Grigorescu, Octavian Goga şi chiar de Regele Ferdinand.

image


 

Evident, în plimbările ei nu putea să ocolească oraşul Constanţa. Istoricii spun că Miţa Biciclista venea de fiecare data la mamul mării cu bucurie şi îi plăcea foarte mult să joace la Cazino. Erau puţine doamne la vremea aceea care se aşezau la masa de joc alături de bărbaţi şi care îşi permiteau să joace şi să piardă sume importante de bani. Cu toate acestea, Miţa Biciclista o făcea fără nicio jenă. Avea o atitudine de egalitarism şi nu simţea nciodată nevoia să fie ocrotită.
 

Apărea la Mamaia îmbrăcată în costume superbe, după ultima modă la Paris, cee ace reprezenta o extravaganţă. Pe plajă, toţi întorceau privirile după ea. Purta costume de baie mulate, scurte, puţin deasupra genunchiului, care astăzi ar însemna culmea decenţei, dar în anul 1906 nu făcea decât să stârnească indignare.

La acea vreme, plaja nu era mixtă şi femeile şi bărbaţii făceau plaj separate. Ea a fost cea care a militat pentru ideea de a se bucura împreună bărbaţii şi femeile de soare şi de nisip. Caracterizând-o, criticii de artă spun că era o femeie care a sfidat convenţiile, dar care nu a rupt baricadele. 

Vă mai recomandăm:
 

Cum făceau turiştii plajă şi baie pe vremuri în Constanţa. Înotătorii erau legaţi cu câte o frânghie de siguranţă, iar barcagiii acordau primul ajutor

Cum s-a dus farmecul de altădată din Vama Veche: de la ţinutul sălbatic al anilor '80, străbătut de turme de mioare, la refugiul destrăbălării tinerilor rebeli
 

Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai

FOTO VIDEO Poveşti de dragoste cum nici bunicii nu trăiau. Cele mai frumoase cereri în căsătorie, în văzul lumii

  

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite