Lista completă a oamenilor trimişi în judecată în dosarele lui Radu Mazăre. Doi sunt urmăriţi internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oameni de afaceri, politicieni şi angajaţi ai primăriei sunt trimişi în judecată de procurori în dosarele care-l au ca personaj principal pe Radu Mazăre. Fostul primar al Constanţei se află acum în Madagascar unde a solicitat azil politic pentru a scăpa de dosarele penale din România.

Fostul primar al Constanţei, Radu Mazăre, se află în prezent în Madagascar unde a solicitat azil politic pentru a scăpa de dosarele penale din România. Deşi se afla sub control judiciar, Mazăre nu avea interdicţia de a părăsi ţara, astfel că în perioada Sărbătorilor de Iarnă a plecat în ţara în care are mai multe concesiuni şi care nu are acord de extrădare cu România.

În dosarele penale ale lui Radu Mazăre sunt inculpate şi trimise în judecată persoane din sfera afacerilor, politicii, dar şi din administraţie, foşti subordonaţi ai primarului. Iată cele mai importante nume:

Emilian Schwartzenberg este trimis în judecată de procurorii DNA deoarece în cursul anului 2011, l-a ajutat pe Morgenstern Avraham, administrator unic al societăţii Shapir Structures S.R.L., să îi dea suma totală de 175.000 de euro lui Mazăre Radu Ştefan, primarul municipiului Constanţa de la acea vreme, pentru ca acesta să facă demersuri astfel încât societatea Shapir Structures S.R.L să câştige, în condiţii avantajoase, o licitaţie având ca obiect contractul de construire a Campusului social „Henri Coandă” în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro) din municipiul Constanţa.

„Ajutorul acordat de Schwartzenberg Emilian a constat, pe de o parte, în faptul că a intermediat darea sumei de 175.000 de euro prin interpunerea, pe traseul banilor, a societăţii offshore Melici Management Inc (societate al cărei beneficiar real era) şi, pe de altă parte, a facilitat relaţia dintre Mazăre Radu Ştefan şi Morgenstern Avraham, fiind prieten cu cei doi”, spun procurorii în rechizitoriu.

Emilian Schwartzenberg  este arestat în lipsă pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la dare de mită. Acum locuieşte în Israel, fiind urmărit internaţional de Poliţia Română.

Alexandru Mazăre, fratele lui Radu Mazăre, fost senator PSD, este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiunilor de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii (3 infracţiuni) în dosarul campusului social „Henri Coandă”.

În acelaşi dosar este trimis în judecată şi prietenul lui Radu Mazăre omul de afaceri Avraham Morgenstern cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Acesta a fost arestat recent în Argentina fiind urmărit internaţional de Poliţia Română.

Pe fondul demarării proiectului „Henri Coandă”, Avraham Morgenstern, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. „Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore, conturi deschise la bănci din străinătate”, arată procurorii DNA.

Un alt apropiat al lui Radu Mazăre, trimis în judecată, este omul de afaceri Gabriel Strutinsky. Acesta este acuzat de 3 infracţiuni de complicitate la luare de mită. În acelaşi dosar este trimis în judecată şi Eduard Martin, asocial al firmei care asigură salubrizarea şi deszăpezirea Constanţei, Polaris M Holding, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi dare de mită.

Şi firma S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., este trimisă în faţa judecătorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut, pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit şi dare de mită. Firma aparţie familiei Martin, Eduard Martin fiind în vizorul anchetatorilor şi pentru evaziune fiscală, iar Dumitru Martin este condamnat în SUA pentru încercarea de mituire a unui ofiţer din armata americană.

Dosarul îi mai are ca inculpaţi şi pe Gabriel Stan (fost viceprimar al municipiului Constanţa), Tudoriţa Tolea, Aurelian Harpalete, Alina Pavel, Ghiulnihal Mutalâp şi Laura Sorina Oprea, funcţionari în cadrul Primăriei Constanţa, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

„În perioada 2006-2009, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, beneficiind de ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 euro şi primit circa 1.000.000 euro şi 2.472.303,8 lei de la reprezentanţii a două societăţi comerciale, în scopul facilitării emiterii documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenţionau să le dezvolte în Constanţa”, spun procurorii.

Peste 7 milioane de euro ar fi primit mită Radu Mazăre în perioada 2008-2014, cu ajutorul lui Strutinsky Sorin Gabriel, de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., al cărei asociat şi administrator în fapt era inculpatul Martin Eduard Stelian, pentru că a asigurat acesteia câştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului.

În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L şi instituţia publică condusă de inculpatul Mazăre Radu Ştefan a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani şi un act adiţional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei. Ca urmare a încheierii acestui contract a fost produs Primăriei Constanţa un prejudiciu în sumă de 200.213.248,91 lei, din care TVA 36.811.616,60 lei, sumă care constituie în acelaşi timp un folos necuvenit obţinut de societatea comercială beneficiară a contractului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cu propunere de a fi menţinute măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Luni, 4 decembrie, procurorii DNA au început urmărirea penală împotriva lui Decebal Făgădău, Radu Mazăre, Nicoleta Constantin, Antonela Dinescu, Elena Luiza Tănase, în calitatea lor de reprezentanţi ai primăriei Municipiului Constanţa, instituţie care a emis ilegal atât autorizaţia de construire a imobilului de pe plaja din Mamaia, Riviera Residences, cât şi certificatul de urbanism.

Prima autorizaţie emisă în anul 2009 a fost desfiinţată de către magistraţii Curţii de Apel Constanţa în anul 2012. Pentru a evita o dispoziţie a instanţei de demolare a imobilului, primăria Constanţa a emis în anul 2013 o altă autorizaţie de construire semnată de viceprimarul de la acea vreme Decebal Făgădau.

„Suspiciunea comiterii infracţiunii de abuz în serviciu, de către persoanele menţionate are în vedere că, Decebal Făgădău, în exercitarea atribuţiilor de viceprimar al municipiului Constanţa, Constantin Nicoleta şi Dinescu Fulvia, au semnat autorizaţia de construire din data de 03.09.2013, iar primul a şi emis-o, cu încălcarea dispoziţiilor legale (inclusiv art. 16 alin. 1 din OUG 202/2002 privind gospodărirea integrată a zonei costiere). Autorizaţia a fost semnată şi emisă în condiţiile în care la data emiterii celei de-a doua autorizaţii, 03.09.2013, construcţia era deja edificată în proporţie de 95%, cu nesocotirea drepturilor de servitute privind distanţa dintre construcţiile învecinate şi servitute de vedere, fiind ridicată în zona benzii litorale a Mării Negre, în cuprinsul căreia sunt interzise orice fel de construcţii definitive. Aceste aspecte au fost constatate printr-o decizie civilă irevocabilă pronunţată de Curtea de Apel Constanţa, în anul 2012”, spun procurorii.

Pe aceeaşi temă:

Elan Schwartzenberg, arestat în lipsă, a fost trimis în judecată pentru complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns din cel al lui Radu Mazăre

Vasile Costea, un apropiat al lui Radu Mazăre, trimis în judecată de procurorii DNA. Este acuzat că a dat şpagă fostului preşedinte al Curţii de Apel Constanţa

Sorin Strutinsky, un apropiat al lui Radu Mazăre, condamnat de Tribunalul Constanţa la 7 ani şi 4 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite