FOTO Farmecul de altădată al boemului 2 Mai: locul unde domnii de la Bucureşti se dezbrăcau de haine şi de griji
0Satul 2 Mai a avut un farmec aparte. Aici veneau actorii să-şi petreacă în tihnă concediile. Aici se dezbrăcau de griji şi de haine şi se bucurau doar de natură. Aici veneau poeţii şi scriau versurile, iar pictorii cu greu găseau acuarelele care să imite albastrul mării şi auriul nisipului.
În urmă cu patru decenii, satul 2 Mai era doar un loc sălbatic, fără vile la ale cărei porţi să existe pancarte cu „Avem camere libere“ sau „Avem apă caldă“.
Drumurile din 2 Mai erau doar de pământ bătătorit de măgăruşii dobrogeni şi de mioare, pe care proprietarii le plimbau prin sat înainte să le ducă pe dealuri, la păscut.
Un fotograf pasionat de meleagurile Dobrogei, Viorel Simionescu, ne arată un 2 Mai sălbatic, cu animale care se plimbau leneşe pe uliţe, cu oameni care îşi întindeau undiţa în apă doar pentru a se recrea.
Aici, lumea bună renunţa la costum şi cravată. Îmbrăcaţi doar cu un slip, domnii de la Bucureşti se dezbrăcau de haine şi de griji şi erau doar turişti. Se lăfăiau la soare cât e ziua de lungă, iar seara visau lângă un foc de tabără.
În anii '70, sătucul avea doar câteva uliţe şi câteva zeci de case, ale căror curţi se întindeau până în apropierea plajei, astfel că puţinii turişti puteau merge în slip la malul mării. În tot satul era un singur magazin cu de toate. Masa principală era compusă din peşte, apoi fiecare cum se descurca.
Cei câţiva turişti se bucurau în tihnă de ţinutul sălbatic. Mai târziu au apărut corturi pe nisip, iar pe alee Trabanturi şi Dacii 1100.
De acest colţ de Rai de la 2 Mai s-au îndrăgostit, în urmă cu mulţi ani, titani ai scenei româneşti. Sergiu Nicolaescu, Stela Popescu şi Alexandru Arşinel şi-au construit case de vacanţă în mica aşezare din sudul Dobrogei.
Satul botezat de Mihail Kogălniceanu
Satul a fost întemeiat în perioada de după Războiul de Independenţă 1877 – 1878 în urma căruia după 461 de dominaţie otomană Dobrogea a revenit României. În noiembrie 1878, însoţit de ministrul de Externe Mihail Kogălniceanu, regele Carol I a făcut o vizită în Dobrogea şi a înfipt drapelul României pe acest loc. În acelaşi an, Mihail Kogălniceanu a înfiinţat aici satul Două Mai, „în amintirea loviturii de stat de la 2 mai 1864, prin care Parlamentul României a fost dizolvat de către Cuza deoarece se împotrivea legii rurale“.
Vă mai recomandăm:
Jurnal de vacanţă. Altfel de călătorie prin împrejurimile zonei Vama Veche-2 Mai