FOTO VIDEO Vama Veche rămâne fără „La Piraţi“. Chetă pentru redeschiderea faimosului bar-simbol al rockerilor

0
0
La Piraţi, o stare de spirit Arhivă foto Piraţi
La Piraţi, o stare de spirit Arhivă foto Piraţi

SIMBOL Faimosul bar „La Piraţi“, cel mai pitoresc popas din Vamă, va dispărea, pentru că proprietarul a fost nevoit să-şi strângă bagajele. Daniel Popa, zis Dan Piratu, organizează o chetă pentru a redeschide localul la vară.

Pentru cei care iubesc marea, primăvara este semnalul eliberator. În doar două luni vine ziua de 1 Mai, când vacanţa are, de regulă, un singur sens: spre litoral. Punctul terminus al călătoriei va fi Vama Veche, locul în care vântul libertăţii bate cel mai tare.

Reîntâlnirea cu spaţiul atât de drag este aproape, iar toate sunt la locul lor: plăcuţa de la intrarea în sat, drumul îngust, urcuşul spre graniţă şi coborâşul spre mare, aleea principală, rulotele, căsuţele, campingurile, barurile cu mese din lemn şi terasele cu stuf.

Toate, mai puţin bârlogul fără uşi de pe partea stângă, păzit de motoare şi bărboşi cu bandane: „La Piraţi“. E vorba de cel mai pitoresc popas de la Vamă, acolo unde dacă nu ne încumetam să intrăm, ne-am fi dorit să o facem. Praf, buturugi, plase de pescuit, flamura cu cap de mort a corsarilor, tricolorul, tatuaje, ţigări, bere şi decibeli.

„Rockerii sunt cei mai paşnici vamaioţi. Da, aceia fioroşi, cu lanţuri, ţinte şi bocanci“, spunea despre ei şeful jandarmilor din Vama Veche.

Crucea, îngropată pe plajă

Reduta pe care stătea mândru însemnul „Vama(ia)“ a fost desfiinţată, iar crucea Veşnicilor Piraţi a fost îngropată zilele trecute pe plaja din Vamă. Gazda Daniel Popa (alias Dan Piratu) a trebuit să-şi strângă bagajele şi să predea bârlogul abia renovat. Un nou proprietar îşi face o altă afacere de care Vama „are nevoie“ - poate vreo shaormerie, poate vreun butic cu preţuri de Mamaia, poate vreo cârciumă cu manele.

„Trei euro de pirat ar fi de ajuns“

După ce rockerii şi l-au scrijelit pe piele, brandul „La Piraţi“ va rămâne doar o marcă înregistrată la OSIM, dacă băieţii răi nu se regrupează. Încotro s-o apuce acum piraţii? Spre alte zări n-ar avea niciun farmec, pentru că ei aparţin Vămii, iar Vama aparţine celor ca ei. Undeva, sub soarele ei, or găsi un loc pe care să-l facă doar al lor, unde să îşi odihnească iar motoarele încinse de asfaltul autostrăzii.

Pentru ca toţi corsarii rătăciţi să-şi regăsească locul, rockerii s-au apucat de chetă pentru un nou loc intitulat „acasă“. Costă mult închirierea unui alt spaţiu pe pământul scump al Vămii. „Trei euro de pirat ar fi de ajuns, adică banii de un pachet de ţigări, pentru a reuşi să punem pe picioare barul“, fac socoteala piraţii pân`la moarte, al căror motto este „Împreună vom rezista, divizaţi vom cădea“.

Fenomenul La Piraţi din Vama Veche Arhivă foto Piraţi


„Împreună vom rezista“ Arhivă foto Piraţi

Fenomenul La Piraţi din Vama Veche Arhivă foto Piraţi

Încă un răsărit

Florin Dimian este fondatorul paginii 1 Mai @ Vama Veche şi numără orele până la startul sezonului: „Fără acel loc, o parte din zâmbetul pe care îl aveam mereu când ajungeam în Vamă se va risipi“.

Roxana Bărbuceanu şi-a făcut nunta în tradiţia piraţilor la Vama Veche şi ştie că vara 2015 este ameninţată de tristeţe: „Dacă locul acesta ar dispărea, aş simţi că a dispărut o parte din mine“.

Claudiu Cîrţînă, de la Rock FM, are un mesaj pentru piraţii de pretutindeni: „Cei care iubesc rockul, libertatea şi marea trebuie să dea dovadă de solidaritate. La Piraţi este o parte importantă din Vama Veche şi nu trebuie să dispară. Este printre puţinele locuri în care întotdeauna te simţi binevenit şi în care nu contează cine eşti, cum te îmbraci sau ce gândeşti. Ne vedem în Vama Veche, La Piraţi, pentru încă un răsărit de care să ne amintim cu plăcere. Rock's alive!“.„Am fost cel mai sărac patron din Vamă“

Daniel Popa, un bucureştean de 43 ani, a deschis „La Piraţi“ în vara lui 2001. Lucrase ca barman pe litoral, iar ideea Piraţilor nu putea prinde viaţă decât la Vama Veche, acolo unde bucureşteanul a păşit cu 16 ani în urmă. „Am fost cel mai sărac patron din Vamă. Dacă eram afacerist în adevăratul sens al cuvântului, acum nu aş mai fi tras obloanele barului“, face haz de necaz Dan Piratu. Aici, la mare, a cunoscut-o pe aleasa inimii sale, arădeanca Mihaela Hulea (36 ani), studentă la Universitatea Maritimă din Constanţa. Recent, Dan şi Mihaela au devenit părinţii unei fetiţe, Magdalena, născută la malul mării din iubirea pentru Vama Veche.

Fenomenul La Piraţi din Vama Veche Arhivă foto Piraţi

Până la găsirea altei corăbii estivale, Piraţii sunt adunaţi pe o insulă din zona veche a Constanţei. Aici, în barul de la subsolul unei case interbelice, ei păzesc comoara care se strânge zi de zi, pentru o nouă aventură a libertăţii. În sipetul bancar al Piraţilor s-au strâns 16.813 de lei, 479 de euro, 383 de dolari şi 86 de lire sterline. Ar fi nevoie de încă două ori pe-atât, în doar două luni rămase, pentru ca 1 Mai să nu fie mai trist fără Piraţii săi.

Nu-i un capăt de ţară închiderea unui bar, dar în capătul de ţară de la Vama Veche, unde totul este permis, moartea unui spirit este interzisă.

Fenomenul La Piraţi din Vama Veche Arhivă foto Piraţi

Sprijiniţi Piraţii, cei care v-au dat aventura libertăţii!

Contul pentru donaţii:
RO61INGB0000999900675030 - EUR
RO45INGB0000999900675027 - RON
Titular: Violeta Mincu
Banca ING Romania
Cod swift: INGBROBU
Paypal violeta.mincu@outlook.com

image
image

Vă mai recomandăm

1 Mai@Vama Veche, pagina de Facebook dedicată celei mai frumoase iubiri

Începe numărătoarea inversă: 100 zile până la 1 Mai. Vamaioţii se pregătesc: „Ne vedem la Vama Veche!“

Singură pe lume, cu o pensie de 300 de lei. Anul trecut şi-a pierdut fiul de numai 35 de ani. Acum îşi poate pierde şi locuinţa

Constanţa


Ultimele știri
Cele mai citite