FOTO Epoca de Aur, vândută la bucată. Ce a mai rămas de furat din judeţul Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exploatând resursele naturale ale Dobrogei, comunismul a înzestrat judeţul Constanţa cu mari obiective economice, care să confirme ideea triumfului regimului Ceauşescu. Construite unele cu mari jertfe, fostele glorii industriale şi agricole au fost vândute la bucată ajungând marile tunuri ale privatizării dubioase din România.

Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă, Canalul Dunăre-Marea Neagră, Portul Constanţa, flota maritimă comercială şi de pescuit, platforma de la Petromidia, Oil Terminal, platformele de foraj marin, şantierele navale de la Constanţa, Midia, Mangalia, Hârşova, combinate, trusturi de utilaj, întreprinderi de montaj, fabrici de producţie, cooperative, ferme agricole şi toată industria hotelieră şi de alimentaţie publică de pe litoral funcţionau la capacitate maximă pentru propăşirea societăţii comuniste.

Epoca de Aur s-a vândut la bucată în anii tranziţiei spre economia de piaţă. Cu excepţia unor obiective strategice de interes naţional, cum sunt Centrala Nuclear-Electrică de la Cernavodă, Portul Constanţa, Administraţia Canalelor Navigabile, Oil Terminal, care au rămas în proprietatea statului român, toate fostele glorii ale industriei comuniste au ajuns în posesia unor oameni de afaceri, mai mult sau mai puţin vizibili.

Acolo unde profesioniştii care aveau viziune de afaceri, indiferent dacă lucraseră sau nu înainte de Revoluţie în domeniu, au ajuns proprietari, activităţile au fost păstrate, extinse sau modernizate.

Acolo unde unităţile au împăcat pe mâna speculanţilor imobiliari, soarta acestora a fost pecetluită. În complicitate cu decidenţii privatizărilor, samsarii au lăsat valoroasele active la mâna hoţilor de fier vechi, după ce au vândut utilajele care erau mândria industriei comuniste. Clădirile au fost lăsate în paragină şi au fost rase de pe faţa pământului, măcinate până la temelii, tocmai bine cât să cureţe terenul pe care s-a ridicat apoi un mall, un bloc de locuinţe, o altă firmă sau nimic.

Integrata, Energia, ICIL, IMU Medgidia, CAP-uri, IAS-uri, SMA-uri mai există doar în arhivele constănţene, exemplu de economie locală care dădea de lucru unor comunităţi întregi de oameni ai muncii, specialişti cu diplomă sau fără.

Acolo unde producţia a dispărut, lăsând moştenire doar nişte spaţii comerciale, acestea au fost închiriate pentru comerţ. Este şi cazul Cooperaţiei, care a trăit numai din aceste chirii. Dar activitatea a fost pe termen scurt, fără perspectiva unei afaceri care să se dezvolte, astfel că negoţul a dat faliment, iar spaţiile au rămas goale, mărturie a unei gândiri fără anvergură.

O devalizare de amploare a fost pusă la cale în zestrea imobiliară a judeţului, unde s-a dezvoltat o mafie bine organizată. Structura-caracatiţă, care a devenit proprietara de terenuri ultracentrale sau cu vedere la mare, include aleşi ai poporului, funcţionari publici, notari, judecători, falşi moştenitori, cumpărători de drepturi litigioase.

Semnalele venite din presă de-a lungul timpului nu au fost de ajuns pentru anchetatori, pentru a demara anchete privind toate aceste afaceri dubioase, intitulate privatizări sau tranzacţii. Unele vor rămâne pentru totdeauna îngropate la fundaţia marilor businessuri de astăzi. Ele fac parte din „primul milion de dolari“ al magnaţilor, acela de care e bine să nu-i întrebi niciodată. În puţinele cazuri ajunse în justiţie, sentinţa este încă judecată. La Marea Neagră, valul anticorupţie pornit de DNA este aşteptat să măture ţărmul.

Vă mai recomandăm

FOTO ICIL-ul din Constanţa, soarta tristă a celui mai mare procesator de lapte

Mândreţea judeţului, „ideală pentru showroom“. Integrata şi Fabrica de Pepsi de la Ovidiu, de vânzare

Constanţa, citadela sfărâmată. De la vestigiile cetăţii antice Tomis, la ruinele urbei „în care merită să trăieşti“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite