Eugen Teodorovici: „Noile prevederi din turism ar putea fi introduse în Codul Fiscal de la 1 ianuarie“. Investitorii vor taxe de gospodărire, nu controale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul de Finanţe, la Năvodari Foto Sînziana Ionescu
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul de Finanţe, la Năvodari Foto Sînziana Ionescu

Doi miniştri - Eugen Teodorovici de la Finanţe şi Mihai Tudose de la Economie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Turism, Mirela Matichescu, ba chiar şi preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea au fost chemaţi sâmbătă seară, la complexul Phoenicia din Năvodari, să stea de vorbă cu toţi investitorii din turism de pe litoral.

La întâlnire au venit patroni de hoteluri, agenţii de turism şi restaurante inclusiv din Delta Dunării.

Ei au mulţumit demnitarilor pentru cota scăzută de 9% a TVA-ului, plus introducerea voucherelor de vacanţă, dar au pus pe masa guvernanţilor hibele fiscalităţii care ţine turismul la o contribuţie de 2,6% din PIB, când potenţialul ar depăşi 10%.

„Haideţi să fixăm taxe care să meargă în promovarea şi administrarea staţiunilor, pe care noi vrem să le plătim, în loc să faceţi controale peste controale. Un turist dacă găseşte o muscă în ciorbă anunţă Protecţia Consumatorului. Noi, investitorii, dacă vrem legi corecte, cui ne adresăm?“, spune Mohammad Murad, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Ei au propus o serie de modificări legislative care ar aduce beneficii şi investitorilor, şi statului, şi turiştilor prin creşterea serviciilor de calitate. „Dacă întrebaţi investitorii, or să vă răspundă: ce înseamnă statul? Control. Ce înseamnă politica? Interese personale. Trebuie să schimbăm acest lucru. Ne dorim un mediu prosper şi curat pentru afaceri. Nu vă cerem decât să găsim cele mai bune soluţii pentru a ne onora obligaţiile la stat, care să se întoarcă, prin investiţii, la comunitate. Oamenii de afaceri nu înseamnă evazionişti. Dacă se găsesc nereguli, să fie date opiniei publice, prin presă, cu nume şi loc, nu cu formulări de genul «un patron de pe litoral». Nu este drept faţă de ceilalţi care îşi fac datoria cinstit. Tot ceea ce nu facem noi mai bine o să chinuie copiii noştri. Nu vreau să mă arăt mai român decât sunt, dar România are mult potenţial. Să facem ceea ce trebuie pentru acest cuvânt drag nouă tuturor: România“, a precizat Murad, susţinut de investitori.

Ministrul Economiei, Mihai Tudose, a vorbit despre noua lege a Turismului, care va fi supusă dezbaterii publice. El a promis că varianta agreată de investitori va merge spre votare în Parlament. Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru această lege, şi-a exprimat sprijinul pentru iniţiativele legate de turism, dacă sunt precedate de dezbatere publică. „Pentru legile din turism putem să venim şi în sesiune extraordinară. Ne dorim că turismul să depăşească 10% din PIB-ul României. Vrem ca turismul românesc să fie precum cele mai frumoase fecioare pe care să le prezentăm Europei“, a făcut comparaţia Zgonea.

„Noi nu vrem controale demonstrative, vrem să facem doar prevenţie. Controalele trebuie să se îndrepte către zonele cu mare evaziune fiscală“, a precizat ministrul. 

Investitorii au cerut o lege a paraginei, prin care proprietarii care-şi lasă activele în ruină să fie amendaţi - indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, inclusiv dacă proprietar este statul român. Demnitarii au fost de acord cu această reglementare. Investitorii au mai cerut aplicarea diferenţiată a impozitelor, în funcţie de activul deţinut, facilităţi pentru investiţii, prin termene de graţie până la recupererea sumei investite etc.

„Am făcut o listă cu care voi merge la Guvern şi vom analiza propunerile venite din turism. Există posibilitatea să le introducem în noul Cod Fiscal, astfel încât să intre în vigoare la 1 ianuarie 2016“, a declarat Eugen Orlando Teodorovici, la finalul întâlnirii care s-a încheiat aproape de miezul nopţii. El a menţionat că impozitul forfetar, despre care s-a discutat, ar putea purta o altă denumire, întrucât aceasta este de tristă amintire. „I-am putea spune impozit specific, care este cerut de investitorii din turism“, a spus Teodorovici. El a mai adăugat că doreşte scăderea TVA la apă la cota de 9%. „Va fi valabil pentru toţi, impactul pentru Guvern va fi de 1,8 miliarde de lei/an, dar efectul este incomensurabil“, a afirmat ministrul de Finanţe.

Sejur la mare cu bani puţini. Iunie are ofertă specială: soare, plajă, relaxare

Imaginea pe care nu o mai regăsim pe litoralul românesc. Turiştii, aşteptaţi cu orchestre pe terasa primului cazinou din Constanţa, în secolul XIX

Primul parc de aventură de pe litoral, al doilea din ţară ca mărime după cel din Braşov. Paradis Land, deschis în pădurea Comorova din Neptun

Cât costă trenul până la mare. De unde  se iau bilete şi ce reduceri pot obţine călătorii care vor să ajungă pe litoral

Constanţa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite