Deţinut politic cu ani de temniţă grea: „Decorarea lui Iulius Filip seamănă a tranzacţie, la presiunile Antenei 3“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulius Filip Sursa Primăria Cluj-Napoca
Iulius Filip Sursa Primăria Cluj-Napoca

Liderul deţinuţilor politic din Constanţa, Paul Andreescu, consideră că decorarea disidentului politic Iulius Filip seamănă a tranzacţie. Filip a făcut închisoare în regimul comunist pentru convingerile sale, unul dintre anchetatorii care i-au decis soarta fiind fostul procuror general al României, Augustin Lazăr.

Paul Andreescu, liderul Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politic din România - filiala Constanţa, şi-a declarat public dezamăgirea faţă de decorarea disidentului politic Iulius Filip de către Administraţia Prezidenţială, la 18 aprilie. 

Andreescu a fost întemniţat de comunişti la 17 ani, pe când era elev la Liceul Mircea cel Bătrân, pentru că vorbise cu alţi colegi să împartă fluturaşi de protest la adresa regimului stalinist. 

A făcut aproape 8 ani de temniţă şi domiciliu forţat, în cele mai grele puşcării comuniste, din care a rămas cu mari traume fizice şi sufleteşti. Spre deosebire de alţi membri AFDPR cu condamnări mai mici, Paul Andreescu n-a fost medaliat de Klaus Iohannis. 

Iată ce a scris pe contul său de Facebook Paul Andreescu:

„Decorarea domnului Iulius Filip seamănă a tranzacţie. 

Nu contest meritele dlui Iulius Filip. Doamne fereşte! Şi nici nu spun că nu ar fi meritat să fie decorat.

Numai că decorarea are caracterul unei tranzacţii, în condiţiile în care a fost făcută la presiunile Antenei 3, în timp ce la Cotroceni zac liste cu zeci de deţinuţi politic care au executat ani grei de închisoare (între 5 şi 12 ani) şi nu în condiţiile anilor '80, ci în condiţiile de exterminare ale anilor 1950 – 1960, când odată arestat, nimeni nu mai ştia de ţine până la eliberare. Dacă te mai eliberai!

Eu mi-am văzut părinţii după 5 ani, la Rubla, în Bărăgan, unde fusesem dus cu domiciliu forţat pentru că eram socotit încă foarte periculs pentru regimul communist şi unde m-au ţinut încă 2 ani şi 5 luni, după care m-au urmărit până în decembrie '89, cu toate mijloacele de care dispuneau.

Am spus tranzacţie, pentru că anul trecut, pe 26 iunie, la Cotroceni, dintr-o lista de 100 de foşti deţinuţi politic au fost decorate doar 50, dar şi aceea s-a făcut după criterii străine de valorile şi principiile foştilor deţinuţi politic.

Nu revendic nicio decoraţie, dar în numele adevărului, din august 2018 am tot adresat petiţii Administraţiei Prezidenţiale, prin care, am cerut, în bază Legii 544/2001 şi a art. 51 din Constituţia ţării, să mi se răspundă cine a făcut selectarea celor 50 şi care au fost criteriile de selectare, pentru că atunci când este vorba despre deţinuţi politic, nu există deţinut politic mai deţinut politic.

Există dosarele de la CNSAS în care este scris negru pe alb câţi ani a executat şi pentru ce (care este şi principalul criteriu), dar şi ce comportament a avut fiecare în închisoare şi dacă a fost sau nu urmărit după eliberare şi dacă da, cât şi pentru ce.

Refuzul consilierilor din Administraţia Prezidenţială să răspundă întrebărilor mele îmi întăreşte convingerea că nu mă înşel că a fost o tranzacţionare. Răspunsul primit după mai bine de două luni de la ultima petiţie, scris într-o limbă de lemn, dovedeşte că tovarăşi reşapaţi poposesc chiar şi la Cotroceni.

Şi pentru că ei refuză să răspundă la solicitările mele, nu îmi rămâne decât varianta obţinerii răspunsului pe cale judecatorescă, pentru că nu voi renunţa să aflu, nominal, cine sunt cei care au făcut tranzacţii cu suferinţele foştilor deţinuţi politic supravieţuitori.

Ar fi bine, stimate domnule Preşedinte, să trimiteţi reşapaţii dvs. consilieri să viziteze cel puţin Memorialul Sighet şi Memorialul Canal Dunăre-Marea Neagră de care sunt sigur că nici nu au auzit. Aşa cum cred că nici dvs. nu aţi auzit. De văzut, nici atât. Şi nici ceilalţi preşedinţi“.

Paul Andreescu a redat şi „răspunsul cu limbă de lemn“ din partea Administraţiei Prezidenţiale semnat de consilierul de Stat Gabriel-Cristian Puşcociu, cu vechi state la Cotroceni. 

Răspunsul de la Cotroceni primit de Paul Andreescu liderul AFDPR Constanţa Sursa Facebook Paul Andreescu

Preşedintele Klaus Iohannis a conferit Crucea Naţională „Serviciul Credincios” clasa a III-a lui Iulius Filip, disident anticomunist şi fost deţinut politic, „în semn de apreciere deosebită pentru determinarea şi curajul cu care a luptat împotriva abuzurilor regimului comunist şi în semn de respect pentru suferinţele îndurate în închisorile comuniste, apărând valorile democratice“.

Într-un comunicat de la Cotroceni se arată că şeful statului a acţionat, încă de la preluarea mandatului, pentru apărarea memoriei victimelor regimurilor totalitare şi asumarea corectă a trecutului recent, în acord cu valorile şi principiile europene.

Prima acţiune publică a Preşedintelui României a fost decorarea, în data de 22 decembrie 2014, a domnului Octav Bjoza, preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România, cu Ordinul Naţional „Steaua României”, în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru înalta sa ţinută morală, pentru demnitatea şi curajul cu care a militat pentru libertate şi democraţie.

Din 2014 şi până în prezent, Preşedintele României a decorat 55 de foşti deţinuţi politic, care au fost lipsiţi de libertate în mod abuziv, fiind închişi în marile închisori comuniste (Gherla, Aiud, Jilava), în lagărele şi coloniile de muncă de pe traseul Canalului Dunăre-Marea Neagră sau din Balta Brăilei, ori au fost deportaţi de autorităţile comuniste. 

Paul Andreescu nu se află printre ei. 

AFDPR Constanţa deţinuţi politici Paul Andreescu Foto Sînziana Ionescu

Pe aceeaşi temă: 

Iohannis l-a decorat pe disidentul anticomunist Iulius Filip

UPDATE Procurorul General, Augustin Lazăr: Nu am colaborat cu Securitatea. Regret dramele luptătorilor anticomunişti

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite