Daria, eleva de 16 ani care a demonstrat că şcoala cere bani pentru copiator. „S-au făcut presiuni să şterg postarea”
0Învăţământul românesc este, teoretic, gratuit. În realitate, elevilor li se cer bani pentru diferite lucruri, deşi aceste cheltuieli trebuie să fie acoperite de administraţiile locale. O elevă din Mangalia a devoalat această practică.
Daria Mateciuc (16 ani), elevă în clasa a X-a la Liceul Teoretic Callatis din Mangalia, a demonstrat că în şcoala sa se cer bani de la elevi pentru copiator, un lucru interzis. Deşi dascălii au încercat să acopere scandalul, chiar să dea vina pe ea, Daria a reuşit să dovedească faptul că această practica există. În urmă cu trei zile, conducerea Liceului a fost schimbată.
Scandalul „bani pentru xerox” a izbucnit în urmă cu mai bine de o săptămână la Liceul Teoretic Callatis din Mangalia. Un tabel cu sumele pe care fiecare clasă trebuie să le adune de la elevi a fost făcut public de Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC). În spatele acestei informaţii a stat Daria, elevă în clasa a X-a la această şcoală şi membră în AEC.
„Cam 5-10 lei de elev se cereau pentru xerox. Au fost clase unde s-a dat mai mult. Erau xeroxate teze sau teste din cadrul orelor, nu era ceva opţional că vrei tu ca elev să copiezi sau nu”, spune Daria. Ea a intrat în posesia tabelului cu „datorii la xerox” unde fiecare clasă era trecută suma pe care trebuia să o adune pentru consumabile.
Tabelul a fost publicat pe pagina de Facebook a Asociaţiei Elevilor din Constanţa. Au urmat imediat anchete în liceu, iar eleva a fost chemată la direcţiune.
Tabelul care circula în Liceul Callatis foto: Asociaţia Elevilor din Constanţa
I s-a cerut să şteargă postarea
Publicarea „datoriilor la xerox” nu a rămas fără ecou. Directoarea liceului, Daniela Diaconu, a avut o discuţie cu eleva care a făcut public acest document şi i-a solicitat să şteargă postarea (n.red. să solicite AEC să şteargă postarea).
În aceeaşi zi, 25 ianuarie, a urmat un Consiliu Profesoral „iar primul punct pe ordinea de zi a fost cazul meu. M-am simţit presată să şterg postarea cu tabelul. Am simţit o ameninţare”, povesteşte fata.
În acelaşi timp, în spaţiul public, directoarea Liceului afirma: „acela este un tabel pe care oricine îl poate redacta în calculator şi poate să adauge ce cifre vrea şi poate să denigreze cum doreşte, pentru că asta s-a dorit”.
A urmat o nouă şedinţă la Liceu, de data asta cu participarea inspectorului general al IŞJ Constanţa şi a mamei Dariei care le-a spus profesorilor că fiica sa nu a inventat acel tabel şi ar trebui să recunoască că este al şcolii.
În loc să se întâmple acest lucru, după şedinţă, Inspectoratul Şcolar a comunicat că nu ar exista dovezi că personalul unităţii de învăţământ ar fi implicat în colectarea unor sume de bani, iar acel tabel nu ar fi redactat de către angajaţi ai liceului. „Nici elevii, nici altcineva dintre cei cu care am discutat nu au confirmat că tabelul a fost afişat în unitatea de învăţământ sau adus la cunoştinţa elevilor de către personalul angajat din unitatea de învăţământ”, declara pe 26 ianuarie Sorin Mihai, inspector general.
Daria, elevă în clasa a X-a foto: arhiva personală
Singură, împotriva tuturor
Ceea ce a surprins-o pe Daria în toată această poveste este atitudinea reprezentanţilor părinţilor din Consiliul de Administraţie al Liceului. Ei s-au poziţionat automat de partea dascălilor fără să încerce să o sprijine pe elevă.
Rămasă singură în faţa conducerii şcolii, a inspectoratului şi chiar a asociaţiei de părinţi care negau realitatea tabelului şi o acuzau că vrea să aducă prejudiicii de imagine şcolii, Daria a recurs la o ultimă soluţie: i-a amintit directoarei că în luna decembrie 2021 a întrebat-o de ce se cer aceşti bani de la elevi. Iar răspunsul a fost clar: nu dă primăria bani pentru aşa ceva. Eleva a făcut publică şi o înregistrare în acest sens din care reiese clar că directoarea ştia de banii pentru xerox.
„Iniţial, şi părinţii mei au crezut că e deplasat să te revolţi pentru atât, dar le-am explicat că au fost generaţii trecute cărora li s-a spus că nu li se încheie mediile dacă nu plătesc diverşi bani. Până la urmă cineva trebuia să facă acest lucru, iar adevărul ar fi ieşit la suprafaţă”, adaugă eleva.
Conducerea şcolii a fost schimbată după ce în spaţiul public s-a dovedit că ştiau de aceste sume cerute pentru xerox. Mai mult, elevii au prins curaj şi au prezentat chiar şi o chitanţă întocmită de secretariatul Liceului Callatis prin care se dovedeşte că se încasau bani.
Tot acest eveniment a determinat-o pe Daria să se gândească serios să urmeze studii universitare de drept. „Elevii nu-şi cunosc drepturile, de aceea nu au nicio atitudine în cazul unui abuz. Părinţii, din păcate, se afişează mai mult de partea profesorilor, deşi ei sunt adulţii şi pot face cu mult mai mult decât noi”, concluzionează eleva.
Chitanţa sursa foto: Asociaţia Elevilor Constanţa