Cum mor şi sunt masacraţi sute de delfini în Marea Neagră din cauza unei singure legi. „Statul ne-a spus să pescuim cu tipul acesta de plase. Acum să spună şi soluţii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delfinii găsiţi recent cu cozile tăiate pe plajele de la 23 august şi Corbu FOTO ONG Mare Nostrum
Delfinii găsiţi recent cu cozile tăiate pe plajele de la 23 august şi Corbu FOTO ONG Mare Nostrum

În fiecare an, zeci de delfini sunt găsiţi morţi pe litoralul românesc, fiind aduşi la mal de valurile mării. Una dintre principalele cauze, spun reprezentanţii organizaţiilor de mediu, ar fi plasele pescarilor în care delfinii se prind accidental.

Reprezentanţii organizaţiei de mediu ONG Mare Nostrum au postat la sfârşitul săptămânii trecute pe Facebook imagini cu doi delfini găsiţi morţi pe plajele de la Corbu şi 23 August, judeţul Constanţa. Este vorba despre două exemplare de Tursiops truncatus ponticus - afalin, specie aflată în pericol în partea românească a Mării Negre, populaţie existentă în prezent fiind estimată la numai 19.000 de exemplare. „Cei doi delfini erau morţi recent, cauza fiind captura în plasele pescăreşti“, spun reprezentanţii organizaţiei.

Animalele aveau cozile tăiate, un aspect care i-a şocat pe mulţi privitori. Specialiştii consultaţi de „Adevărul“ spun că delfinii au fost găsiţi morţi în plasele de pescuit aruncate de pescari în largul Mării Negre pentru a prinde calcan. Din acest motiv au fost tranşaţi la faţa locului, pentru a elibera plasele, şi abandonaţi în larg, de unde au fost aduşi de curent până pe ţărm.

Deşi pescuitul de calcan este interzis prin lege în perioada 15 aprilie-15 iunie, datele colectate de ONG Mare Nostrum arată că mulţi delfini sunt găsiţi morţi tocmai în această perioadă, semn că braconajul în Marea Neagră este în floare. În 2015 s-au înregistrat 13 cazuri de delfini eşuaţi numai în perioada de prohibiţie a calcanului dintr-un total de 71 în tot anul. În 2016 - 22 de cazuri  în perioada de prohibiţie dintr-un total de 63, în 2017 - 55 de eşuări delfini în perioadă de prohibiţie calcani, dintr-un total de 139. În primele şase luni ale anului 2018, 36 de delfini au fost găsiţi morţi la ţărmul Mării Negre, dintre care 34 în perioada de prohibiţie.

„Nu putem afirma că în toate cazurile plasele pescarilor ar cauza moartea delfinilor. În cele două situaţii recente (Corbu şi 23 August) semnele au fost evidente: au urme de plasă pe tegument şi au cozile secţionate. În momentul în care se prind în plase nu mai pot ieşi de acolo, se încurcă practic şi mor înecaţi pentru că delfinii trebuie să iasă frecvent la suprafaţă pentru a se oxigena. Când vin pescarii să-şi ridice plasele şi captura de peşte trebuie să-i scoată de acolo. Şi atunci, de obicei, se taie coada, înotătoarele, capul, depinde cum s-au prins“, spune Mihaela Cândea, director executiv la „Mare Nostrum“.

Delfini eşuati pe plaja Corbu FOTO ONG Mare Nostrum

„Ne-au obligat să pescuim cu fir textil”

Pescarii explică modul în care s-a ajuns la această situaţie. „Delfinii se prind accidental în plase deoarece tot aceste agenţii de mediu şi guvernul au decis să nu mai pescuim cu plase monofilament. Ne-au obligat să pescuim cu plase de relon (fir textil). Din acest tip de plasă delfinul nu mai poate ieşi, nu mai are ce face, moare. Monofilamentul este un fir subţire care i-ar permite să treacă. Ochiul fiind mare, pocneşte, se rupe când intră delfinul“, declară pentru „Adevărul“ un pescar care a dorit să rămână anonim.

Aceeaşi sursă spune că prinderea accidentală a unui delfin reprezintă un „ghinion teribil“ pentru pescari: mamiferul nu are valoare economică pentru că nu poate fi comercializat în România, distruge în plasele de pescuit şi necesită un timp îndelungat pentru a fi îndepărtat, odată găsit mort. „Statul a spus să pescuim cu plasele astea din fir textil. Dacă intră delfinul, ce să facem? Să spună soluţii, dar să nu vină cu ultimatumuri, de genul să nu mai pescuim“, adaugă pescarul.

Imagine indisponibilă

Reglementarea privind interzicerea plaselor de tip monofilament datează din 2008. Morţile dramatice ale delfinilor din Marea Neagră înregistrate în ultimii ani au determinat guvernanţii să regândească legea iniţială. Astfel, în acest moment, în Camera Deputaţilor este aproape de aprobare un proiect de lege vizând modificarea unui articol din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 23/2008, privind pescuitul şi acvacultura. Schimbarea presupune ca pescarii din Marea Neagră să folosească din nou plase monofilament realizate din materiale poliamidice, altele decât relonul (textile).

Aşa cum este reglementat în prezent, arată deputatul Lucian Simion, iniţiatorul modificării, „pescuitul calcanului cu plase textile duce la capturarea nedorită de mamifere marine/delfini care devin victime colaterale, acestea neputându-se elibera din acest tip de plase cu firul foarte gros şi rezistent“. De asemenea, în cazul pierderii acestui tip de plase (n.r. - furtună sau curenţi puternici) acestea continuă să captureze animale nevinovate o perioadă de timp însemnată. Nu în ultimul rând, plasele relon nu permit eliberarea exemplarelor foarte mari de calcan reproducător.

Alte soluţii

Cei de la ONG Mare Nostrum spun că există câteva soluţii, „niciuna nu este unanim agreată nici de foruri internaţionale, cu atât mai puţin de legea românească. Există nişte dispozitive acustice care îndepărtează delfinul de plasele de pescuit şi atunci şi uneltele pescarilor ar fi protejate şi delfinii nu s-ar mai prinde în plase. De asemenea, respectarea interdicţiilor de pescuit, cum este perioada de prohibiţie la calcan. O altă soluţie este controlul din partea autorităţilor, mă refer aici la ANPA şi Garda de Coastă astfel încât plasele să fie doar cele legale. De multe ori sunt plase ale braconierilor amplasate în zone interzise, în arii protejate”, subliniază Mihaela Cândea.

Pescarii nu resping aceste idei, dimpotrivă, aşteaptă soluţii concrete şi chiar sunt dispuşi să testeze aceste sisteme pentru a le vedea eficienţa.

Pe aceeaşi temă:

Delfini găsiţi morţi pe plajele de la Corbu şi 23 August. Fac parte dintr-o specie aflată în pericol

Descoperire sinistră pe plaja din Năvodari: şase pui de delfin morţi, în stare de putrefacţie. Ce a provocat eşuarea animalelor marine

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite