Cum a ajuns un teren valoros pe mâna unui fost coleg de facultate al lui Mazăre. Încrengăturile afacerii cu mall-ul din Tăbăcărie şi camarila primarului-playboy

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Constanţa, se pot număra pe degete foştii proprietari care şi-au primit bunurile confiscate de regimul comunist. Metoda de succes încetăţenită era simplă: moştenitorii foştilor proprietari îşi vindeau drepturile litigioase mandatarilor, apropiaţi de-ai clanului Mazăre, care erau apoi catadorisiţi cu hălci din terenurile Constanţei. Aşa, spun procurorii DNA, s-a întâmplat şi în cazul mall-ului din Tăbăcărie.

Primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), este acuzat de grave fapte de corupţie. Reţinut, luni, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, edilul a fost eliberat de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Procurorii îl acuză că, în perioada 2006  - 2009, Mazăre, ajutat de omul de afaceri Sorin Strutinski, a primit de la reprezentanţii a două firme două milioane de euro pentru a facilita emiterea documentaţiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste ocietăţi intenţionau să le dezvolte în Constanţa.

Ulterior, banii au fost transferaţi sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanţii societăţii respective cu o firmă controlată Radu Mazăre.
Nu este singurul dosar al lui Mazăre de la DNA care are ca subiect mall-ul din Parcul Tăbăcărie.

În 2008, 37 de inculpaţi, în frunte cu Radu Mazăre, au fost trimişi în judecată pentru restituirea şi atribuirea nelegală a unor mari suprafeţe de teren intravilan din municipiul Constanţa, Mamaia, plajă şi faleza, fapte care ar fi dus la un prejudiciu de 114 milioane de euro.

Conform procurorilor, „terenul de 52.471 de metri pătraţi, din Parcul Tăbăcăriei, nu a fost restituit în natură celor îndreptăţiţi, ci firmei cesionare Holland Development Group SA, la care acţionar şi administrator este Sandu Bogdan Gabriel, iar acţionar principal, prin firma Millenium Global Development, este Valentin Gheorghe Ionescu, care a plătit pentru drepturile succesorale un preţ de 100 de ori mai mic decât cel real“.

De la Contrast, la afaceri în portul Tomis

Valentin Gheorghe Ionescu este un apropiat de-al clanului constănţean. A fost coleg de facultate la Universitatea Maritimă Constanţa cu trioul Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu (preşedintele suspendat al CJ Constanţa) şi Sorin Strutinski. Apoi, a făcut parte din echipa care a înfiinţat ziarul „Contrast”, precursorul publicaţiei „Telegraf”. Era la începutul anilor 2000, când un grup de tineri puneau bazele noii publicaţii. Din echipă făceau parte Radu Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Sorin Strutinski, Valentin Gheorghe Ionescu, Bogdan Ionescu şi Radu Preda.

Ulterior, Valentin Gheorghe Ionescu s-a retras din afacere. Îl regăsim, apoi, la „Fabricat în România“, program lansat în 2000 pentru a sprijini firmele autohtone, pentru care au lucrat apropiaţi de-ai lui Mazăre. În 2004, SC „Sisteme Internaţionale de Afaceri“ SA, firma lui Valentin Gheorghe Ionescu, a închiriat două hectare din Portul Turistic Tomis de la Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, în urma unei licitaţii publice. Zona a fost atribuită până în 2021. Director, la acea vreme, era Gheorghe Moldoveanu.

Proiectul, care s-a realizat mult mai târziu, se referea la lucrări de amenajare a digurilor şi cheurilor ce delimitează portul turistic Tomis. Se urmărea mărirea capacităţii de primire a ambarcaţiunilor de agrement, precum şi amenajarea edilitară a zonei. Iniţial, pentru întreaga suprafaţă s-a negociat o chirie lunară de 2.605 euro, fără TVA, valoare stabilită apoi la 1.302 euro lunar, fără TVA, pentru o perioadă de 36 de luni. Ulterior, contractul a fost renegociat, iar printr-un act adiţional s-a stabilit o nouă chirie, valabilă de la 1 decembrie 2005, de 3.224,5 euro pe lună.

Epopeea terenului din parc

Mallul din Tăbăcărie, care l-a băgat pe Radu Mazăre în anchetele DNA, s-a construit pe terenul deţinut de Ştoian Gardef, un bulgar foarte bogat, care a deţinut mai multe case atât în centrul oraşului, pe strada Ştefan cel Mare, cât şi la periferie, pe locul pe care mai târziu s-a amenajat Parcul Tăbăcărie. Marele bogătaş Ştoian Gardef a deţinut, în zona Tăbăcărie, un teren, dar şi o construcţie numită „Vila Verde“, pe care, în 2001, le-au revendicat moştenitorii săi. Avocatul Ionel Haşotti, cel care i-a reprezentat în instanţă pe moştenitorii lui Stoian Gardef, ne-a spus că tot el s-a ocupat şi cu depunerea notificării, în 2001, la Primăria Constanţa. Stoian Gardef avea două fiice: Maria şi Cornelia. Cornelia a murit ulterior, dar au rămas ca moştenitori trei nepoţi. Unul locuieşte în Elveţia, iar alţi doi în Bucureşti şi Timişoara.

Moştenitorii lui Stoian au solicitat măsuri reparatorii. Şi-au dat seama că, dată fiind importanţa terenurilor, sunt şanse minime să le primească înapoi. Ce s-a întâmplat ulterior? Avocatul moştenitorilor ne spune că aceştia au primit 20 de terenuri în diverse zone din Constanţa, iar restul drepturilor au fost cesionate mandatarilor. Avocatul nu ştie cum SC Holland Development Group a devenit mandatara moştenitorilor lui Gardef, pentru suma de două miliarde de lei. Cunoaşte, însă, că o nepoată de-a lui Ştoian Gardef a fost audiată de procurorii DNA în urmă cu câţiva ani.

image
Lacul Tăbăcărie a devenit paradisul păsărilor călătoare

Parcul Tăbăcărie FOTO Claboo Media

Ulterior, şi această societate a cedat, la rândul ei, drepturile litigioase pe care urma să le preia, unei persoane fizice, Daniel Ene. Nu mai puţin de 18 de terenuri în Constanţa şi în staţiunea Mamaia au fost câştigate de această persoană fizică. Daniel Ene, spun procurorii, era cesionar cumpărător de drepturi succesorale alături de Viorel Pană, Valentin Ionescu Gheorghe, Cristian Borcea şi mulţi alţii, conform actului de trimitere în judecată din 2008.

Între Holland Development Group şi Primăria Constanţa afacerile continuă. În 2001, consilierii locali au votat construcţia unui mall în parcul Tăbăcărie, pe o suprafaţă de 43.350 mp. Primăria Constanţa a aprobat trecerea suprafeţei de spaţiu verde din proprietate publică în proprietate privată. Cadoul l-a primit SC Holland Development Group SA. Actele au fost obţinute, atunci, de ONG Mare Nostru, care a protestat public faţă de construirea mallul-ui pe spaţiul verde.

Acţiunile de protest, la care s-au prezentat sute de contănţeni, nu au avut niciun efect pentru autorităţi, care au dus mai departe proiectul. La începutul lui 2005, organizaţia Mare Nostrum a primit o scrisoare de intimidare de la firma Holland Development Group prin care a fost somată să înceteze imediat orice manifestare în legătură cu proiectul „Complex Multifuncţional, de Afaceri şi de Petrecere a Timpului Liber“.

Panglica tăiată de Elan Schwartzenberg

Afacerea mall-ul din Tăbăcărie a fost înstrăinată, întrucât, în 2008, la inaugurarea City Mall, panglica a fost tăiată de Elan Schwartzenberg, preşedintele Neocity Group România şi prieten cu Mazăre. La rândul lui, şi-a înstrăinat afacerea, la sfârşitul lui 2013. În prezent, la mall-ul din Tăbăcărie se execută lucrări de extindere, de către fondul sud-african de investiţii NEPI.

Lacul Tăbăcărie a devenit paradisul păsărilor călătoare
Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite