Cum a ajuns Ceauşescu la putere: dictatorul a câştigat lupta cu Alexandru Drăghici, şeful Securităţii, care cunoştea date compromiţătoare despre toţi liderii
0Succesorul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej a pus mâna pe putere având un contracandidat foarte periculos: Alexandru Drăghici, şeful Securităţii.
Modul în care Nicolae Ceauşescu a preluat puterea are multe asemănări cu împrejurările în care a ajuns la putere Stalin: ambii s-au aflat în apropierea şefului statului pe când acesta era bolnav, aflăm în volumul „Dictaura lui Nicolae Ceauşescu 1965 – 1989“ al lui Adam Burakowski.
Liderul comunist Gheorghe Gheorgiu-Dej a murit, oficial, de cancer, însă cauza îmbolnăvirii sale va rămâne, pe veci, o necunoscută.
Gheorghe Gheorghiu-Dej, ca şi Vladimir Ilici Lenin, au avut o agonie lungă. Brucan consemnează totuşi un fapt important: Bătrânul (n.r. Dej) se temea că Ceauşescu este prea impulsiv şi prea răzbunător pentru poziţia supremă în partid.
Rivalii lui Ceauşescu
La scurt timp după moartea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, pe 19 martie 1965, a fost ales un nou secretar al PRM. În afară de Nicolae Ceauşescu, erau vehiculate şi alte nume: Alexandru Drăghici, Gheorghe Apostol, Ion Gheorghe Maurer, Emil Botnăraş, Chivu Stoica.
Cel mai serios rival al lui Ceauşescu a fost Alexandru Drăghici. Ca şef al Securităţii, el a strâns informaţii compromiţătoare pentru toi candidaţii şi pretendenţii la succesunea lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Campanie inspirată
Înainte de congres, Ceauşescu a început să promoveze oamenii care îi erau devotaţi. Pe 22 martie 1965, chiar în ziua în care a devenit prim-secretar, I-a adus în Secretariatul CC pe Paul Niculescu-Mizil şi pe Ilie Verdeţ, şi a tratat Congresul ca pe o bătălie imporantă în lupta pentru putere, în timp ce rivalii lui bagatelizau această problemă.
În timpul campaniei, Ceauşescu a ieşit public de patru ori: la o întâlnire cu reprezentanţii oamenilor de ştiinţă, cu cei din artă, la consfătuirea lu lucrători din MAI şi a la o conferinţă a organizaţiei de partid din Bucureşti.
Congresul al IX-lea al PCR a fost marele succes al lui Nicolae Ceauşescu.
Primele schimbări
Ca prime măsuri, partidului i-a fost atribuit din nou numele său istoric, Partidul Comunist Român, şi a fost schimbat numele oficial al ţării, din Republica Populară Română, în Republica Socialistă România.
Nicolae Cauşescu a condus România timp de 24 de ani, între 1965 şi 1989. A început ca simplu activist în anii ’30, a făcut puşcărie alături de greii Partidului Comunist din România, le-a câştigat încrederea, apoi a ajuns să deţină din ce în ce mai multă putere în formaţiunea comunistă. După ce în anii ’50 şi la începutul anilor ’60 a controlat cadrele comuniste, odată ajuns lider al PCR, Ceauşescu şi-a impus propria echipă, supusă total, la conducerea României.
Imagini de la al IX-lea Congres al PCR FOTO Comunisml în România
Vă mai recomandăm:
Poveştile românilor care au deturnat avioane ca să evadeze din comunism: şase au ajuns până în Austria
EXCLUSIV Securitatea şi Dosarul „Litoral '77“. Cum au fost spionaţi toţi turiştii români şi străini
Amintiri din lagărul torţionarului Florian Cormoş: „Mi-a spus că trebuie să pierim“
FOTO Haiducii Dobrogei. „Banditul“ Gogu Puiu, care a luptat împotriva regimului comunist
FOTO Mărturii şi documente despre maşina de tortură a Securităţii. Cine erau „Haiducii Dobrogei“