Copiii de excepţie ai Constanţei. Mihai, matematicianul cu gândul la fizica solară. Vlad, biologul care vrea să ajute omenirea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Universul şi tainele sale - obiectiv de studiu pentru tinerii pasionaţi de ştiinţă FOTO Arhivă
Universul şi tainele sale - obiectiv de studiu pentru tinerii pasionaţi de ştiinţă FOTO Arhivă

Mihai Bărbulescu studiază matematica în Marea Britanie, iar Vlad Coşoreanu se pregăteşte pentru cariera în biologie. Ambii au planuri ambiţioase cu care speră să contribuie la schimbarea lumii în bine.

Mihai Bărbulescu (21 ani) a absolvit Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Constanţa în 2010, iar pasiunea pentru Matematică i-a făcut uşoară alegerea carierei.

Elev cu performanţă naţională la Matematică, Mihai s-a putut înscrie la o universitate bine cotată din Marea Britanie. El şi-a dorit să continue studiul ştiinţelor exacte la un nivel cât mai aprofundat, iar graţie susţinerii părinţilor, visul lui a devenit realitate. După 3 ani de studiu la Universitatea din Sheffield, românul a obţinut Bachelor`s Degree în Matematică, iar acum a intrat în anul 4, care este de Masterat.

Dacă iniţial se gândea să rămână la catedră, ca profesor de Matematică, Mihai a început să se gândească tot mai serios la cercetare. Îşi pregăteşte teza în Fizică solară, iar după anul 4 speră să primească o bursă pentru doctorat tot în Marea Britanie.

„Mi-ar plăcea să continui tot în Fizica solară. Este o problemă importantă nerezolvată în domeniul acesta şi anume cum ajunge atmosfera soarelui să fie mai fierbinte decât suprafaţa. Sunt o groază de grupe de cercetare în Anglia care se ocupă de problema asta şi mi-ar plăcea să fac parte dintr-una“, speră tânărul român.

Mihai Bărbulescu din Constanţa

Mihai Bărbulescu FOTO Facebook Mihai Bărbulescu

Adaptat în Marea Britanie, dar mereu cu gândul la ţară, unde îi sunt părinţii şi iubita (studentă la Medicină), Mihai consideră viaţa în Marea Britanie „destul de mişto“. „Cheltuielile nu sunt foarte mari o dată ce găseşti toate locurile cu preţuri ok. Oamenii sunt prietenoşi, aşa că este foarte uşor să cunoşti lume. Mâncarea este gustoasă şi nesănătoasă. Vremea este urâtă. Plouă în medie cam 230 zile pe an“, enumeră el avantajele şi dezavatanjele.

Legat de sistemul de învăţământ, Mihai arată că lucrurile sunt şi aici împărţite: „Profesorii sunt buni, în mare parte. Au o atitudine de colaborare cu studenţii şi pe chestia asta cursurile sunt destul de relaxate. Evident, avem şi profesori incompetenţi, dar pentru că nu se pun absenţe măcar ai opţiunea de a nu te duce la cursurile lor“

Celor care vor să urmeze o facultate în străinătate, chiar în Marea Britanie, masterandul le dă câteva ponturi. „E bine să îţi faci prieteni englezi de la bun început. Te integrezi mult mai uşor aşa. Pentru examene, învaţă una-două ore pe zi. Atâta timp cât nu laşi învăţatul pe sesiune, nu prea ai motiv de panică“, arată Mihai.

Vlad Coşoreanu din Constanţa

Vlad Coşoreanu FOTO Facebook Vlad Coşoreanu

Vlad Coşoreanu (18 ani) se numără printre olimpicii internaţionali ai României în anul 2013. Pe lângă calificările la olimpiadele naţionale de Matematică, Fizică, Chimie, Biologie, el a cucerit medalia de bronz la Olimpiada Internaţională de Biologie de la Berna - Elveţia.

Vlad, care este elev în ultimul an la Liceul Teoretic Ovidius din Constanţa, spune că olimpiada internaţională i-a dat un nou impuls. „A fost o experienţă extraordinară, pe care încă o mai pot trăi, deoarece prieteniile pe care mi le-am făcut mă ajută să mă simt încă acolo, în mijlocul concurenţilor şi organizatorilor“, spune Vlad.

El rememorează zâmbind organizarea de ceas elveţian a concursului. „Am primit încă de la sosire ecusoane, halate, tricouri, briceaguri şi penare. Am predat telefoanele pentru următoarele 4 zile. Prima zi am vizitat Berna şi ne-am împrietenit cu ceilalţi concurenţi. A doua zi a început concursul. În prima zi de examene am susţinut probele practice - 4 la număr. Emoţiile au fost la cote maxime.

A urmat apoi o zi de excursii, în care am vizitat o peşteră, o fabrică de Emmentaler şi vârful unui munte. Următoarea zi am susţinut cele două probe teoretice, a câte trei ore jumătate fiecare. Ultimele două zile am vizitat clădirea parlamentului, muzeul de istorie naturală şi grădina zoologică, apoi a avut loc ceremonia de închidere şi premierea medaliaţilor“.

Vlad s-a întors din Elveţia mai împlinit, mai încrezător şi mai pasionat. Se simte acum mai aproape de visul lui: să fie chirurg sau cercetător, să fie un specialist reputat, să aibă descoperiri care să ajute lumea.

Vă mai recomandăm

Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“

Provocările unui stagiar român într-o companie britanică de top. Sfaturi pentru o carieră în străinătate

FOTO Festivitatea Olimpicilor. Colegiul Mircea cel Bătrân şi-a felicitat cei mai buni elevi

Elevii străluciţi ai Constanţei şi rezultatele obţinute la olimpiadele naţionale

Olimpicii şi elevii NASA ar putea fi oficial promoteri ai brandului României. Ministerul Turismului schimbă foaia

Liceenii de la Traian pasionaţi de robotică, premiaţi la Infomatrix 2013


Citeste mai mult: adev.ro/mpk4aw

Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“

Citeste mai mult: adev.ro/mpk4aw

Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“Vlad Coşoreanu, olimpic internaţional: „Cei mai mari duşmani ai minţii sunt lenea şi clişeele“

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite