UPDATE Avansări în grad de Ziua Marinei. Pe cine a promovat Klaus Iohannis din rândul Marinei Militare. Preşedintele, întâmpinat la Constanţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis, la Ziua Marinei 2016, la Constanţa Foto Mariana Iancu
Klaus Iohannis, la Ziua Marinei 2016, la Constanţa Foto Mariana Iancu

Preşedintele Klaus Iohannis este prezent la festivităţile dedicate Zilei Marinei de la Constanţa şi a semnat patru decrete de avansare în grad pentru câţiva ofiţeri de rang înalt. Este pentru prima oară când şeful statului participă la populara sărbătoare a marinarilor. În trecut, comandantul de navă Traian Băsescu îşi făcuse un obicei din a lua parte la ceremonii.

UPDATE ORA 10.15 Preşedintele Iohannis rosteşte discursul festiv, în care menţionează importanţa Mării Negre în contextul geopolitic şi strategic internaţional. „Ce se întâmplă aici are implicaţii pe plan internaţional, Marea Neagră fiind un punct de greutate pentru securitatea lumii“, a afirmat şeful statului, descriind România ca fiind un pilon de stabilitate în zonă. Şeful statului şi-a încheiat alocuţiunea urând marinarilor „Bun cart înainte!“

Klaus Iohannis a sosit la Ziua Marinei 2016, pentru a lua parte la cel mai mare spectacol naval al anului. Preşedintele este bronzat, îmbrăcat într-un costum deschis la culoare şi nu este însoţit de prima doamnă Carmen Iohannis. El a luat loc în tribuna oficială de pe faleza Comandamentului Flotei de lângă Cazino-ul din Constanţa.

De Ziua Marinei, preşedintele Klaus Iohannis a semnat următoarele decrete pentru ofiţeri de rang înalt din Marina Militară:

  • Decret privind înaintarea în gradul de general-locotenent cu trei stele a generalului-maior cu două stele Adrian Tonea;
  • Decret privind înaintarea în gradul de viceamiral cu trei stele a contraamiralului cu două stele Alexandru Mîrşu;
  • Decret privind acordarea gradului de general de brigadă cu o stea colonelului Eduard Simion;
  • Decret privind acordarea gradului de contraamiral de flotilă cu o stea comandorului Cornel Rogozan.

Iată textul discursului lui Klaus Iohannis:

„Doamnelor şi domnilor miniştri,

Domnule Şef al Statului Major General,

Domnule Şef al Statului Major al Forţelor Navale,

Doamnelor şi domnilor marinari militari,

Domnilor militari poliţişti de frontieră maritimă şi fluvială,

Domnilor marinari ai companiilor de navigaţie civilă,

Domnilor constructori navali,

Domnilor lucrători portuari,

Onorată asistenţă,

Dragi români,

Sunt onorat să fiu alături de dumneavoastră la această mare sărbătoare, în care celebrăm „Ziua Marinei Române” şi „Adormirea Maicii Domnului”. Am venit la Constanţa ştiind că particip nu la o simplă ceremonie, ci la un moment simbolic într-un loc simbolic. Este o sărbătoare de suflet nu doar pentru cei care poartă pavilionul tricolor pe mările şi oceanele lumii, ci pentru noi toţi, care împărtăşim aceleaşi tradiţii, valori şi repere.

Doamnelor şi domnilor,

Istoria noastră şi a acestei regiuni este legată nu de puţine ori de Marea Neagră. Prin particularităţile sale, ca punte între Europa şi Asia, ca punct în care converg influenţe culturale, interese economice şi mize strategice, Marea Neagră a fost de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte.

Anexarea Crimeii în 2014 de către Federaţia Rusă, cu încălcarea dreptului internaţional, a marcat deteriorarea situaţiei de securitate. I s-au adăugat alte provocări şi evoluţii strategice şi militare care fac din această regiune din nou una fierbinte.

Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală şi nu priveşte doar un echilibru regional. Evoluţiile din această zonă au efecte dincolo de graniţele ei, au implicaţii asupra securităţii euro-atlantice, iar Marea Neagră este un punct cu greutate strategică.

Poziţia României şi opţiunile sale majore de securitate sunt cu atât mai mult decisive acum.

Atunci când am vorbit în Strategia Naţională de Apărare despre o Românie puternică în Europa şi în lume am avut în vedere inclusiv modul în care se defineşte şi profilează ţara noastră în această regiune complicată şi în noua realitate geopolitică.

Ca parte a regiunii Mării Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democraţie şi securitate. Sunt avantaje reale şi trebuie să avem capacitatea de a le folosi pentru a ne consolida poziţia de membru NATO, de partener strategic credibil, în special în contextul global actual.

Dacă vom avea înţelepciunea, viziunea şi maturitatea politică de a construi un profil al unei Românii puternice, ţara noastră are nu numai potenţialul, ci şi toate şansele de a deveni un actor regional relevant.

Energiile noastre comune pot fi cel mai bine valorificate dacă sunt puse în slujba unui obiectiv, care să ne unească, un nou proiect de ţară. O astfel de viziune integratoare pentru România, pe care o putem contura prin consens, va avea nevoie de efortul şi implicarea tuturor pentru a deveni realitate.

De aceea, mă bucur să vă văd aici, în număr atât de mare şi să simt puterea ataşamentului dumneavoastră pentru România, în acest moment festiv.

Doamnelor şi domnilor,

La Summitul NATO de la Varşovia, din luna iulie, s-a afirmat importanţa strategică a Mării Negre pentru Alianţă, similară celei a Mării Baltice şi a Atlanticului de Nord.

Pentru prima dată, a fost adoptat un document aliat care prevede evaluarea politico-militară cu regularitate a mediului de securitate în această regiune.

La aceste decizii strategice cu relevanţă majoră pentru securitatea României, se adaugă un pachet complex de măsuri de apărare în domeniile terestru, aerian şi maritim, precum şi o serie de opţiuni pe dimensiunile aeriană şi navală pentru o prezenţă NATO în regiunea Mării Negre.

Alianţa va continua să sprijine eforturile României şi ale celorlalte ţări riverane Mării Negre.

Prin noua postură consolidată de descurajare şi apărare a NATO, teritoriul statelor membre este protejat împotriva oricăror ameninţări, inclusiv la adresa liniilor de comunicaţii navale şi a căilor maritime.

Ca Aliat activ implicat în demersurile şi acţiunile NATO, România va urmări, în continuare, consolidarea securităţii şi apărării pe dimensiunea maritimă. În anul 2017 vom continua exerciţiile şi activităţile de pregătire, la un nivel superior de complexitate, împreună cu Aliaţii şi cu partenerii din regiunea Mării Negre. Este un obiectiv pe care l-am asumat şi care a fost agreat la summitul de la Varşovia. Pentru a-şi îndeplini misiunile, Forţele Navale Române au nevoie cu prioritate de dotări corespunzătoare şi de creşterea nivelului de interoperabilitate.

Doamnelor şi domnilor,

Sărbătoarea de azi vă este dedicată dumneavoastră, celor care slujesc cu cinste şi onoare tradiţiile şi crezul marinei militare şi civile. A fi marinar înseamnă pregătire continuă, eforturi şi responsabilitate.

În numele meu şi al statului român, adresez cele mai sincere şi călduroase mulţumiri marinarilor militari şi civili, lucrătorilor portuari şi constructorilor de nave. Prin curajul, dăruirea şi profesionalismul dumneavoastră, faceţi cinste României!

Felicit marinarii din Forţele Navale şi Garda de Coastă pentru profesionalismul dovedit în activitatea de zi cu zi, precum şi în cadrul misiunilor internaţionale şi a exerciţiilor desfăşurate împreună cu partenerii şi aliaţii NATO.

În acelaşi timp, un gând de sinceră şi profundă recunoştinţă se îndreaptă astăzi către cei care şi-au pus viaţa în pericol, îndeplinind cu credinţă misiunile primite.

Fie ca protectoarea marinarilor români, Sfânta Fecioară Maria, să vă însoţească şi să vă ocrotească, oriunde veţi fi!

La mulţi ani şi bun cart înainte!“

Klaus Iohannis la Ziua Marinei 2016 de la Constanţa Foto Mariana Iancu

Ziua Marinei Române, tradiţionala sărbătoare anuală ce se ţine de Sfânta Marie, la 15 august, se desfăşoară în localităţile de frontieră de pe malul apei: Constanţa, Mangalia, Tulcea, Galaţi, Călăraşi, Giurgiu şi Drobeta Turnu Severin. Cu o zi înainte a serbat şi Bicazul, cu ancoră de flori lansată pe lacul Izvorul Muntelui, o expoziţie de pictură cu tematică marină şi concursuri marinăreşti.

Cel mai mare spectacol are loc, conform tradiţiei, la Constanţa, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei de la Cazino. Organizatorii de la Forţele Navale Române au pregătit noutăţi în acest an: spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi şi lansarea din elicopter a unei geamanduri hidroacustice pentru localizarea submarinului. Alături de Marina Militară va participa şi Poliţia de Frontieră, ai căror marinari vor lua parte la toate momentele Zilei Marinei.

Pentru marea reprezentaţie de la Constanţa trebuie să vă ocupaţi un loc pe faleză înainte de ora 10, când se dă semnalul festivităţii. La ora 9.55 fix, în tribuna oficială ia loc preşedintele Klaus Iohannis, care va participa pentru prima dată la Ziua Marinei.

„Marinarii militari vor îmbina elementele tradiţionale şi de forţă ale meseriei lor cu prilejul Zilei Marinei Române, sărbătoare ce a devenit de-a lungul timpului un festival impresionant al mării şi al spiritualităţii marinăreşti. Cel mai mare exerciţiu demonstrativ naval, pentru apărarea zonei de responsabilitate, intitulat FNR (Forţele Navale Române) este programat la Constanţa, dar secvenţe ale acestuia vor avea loc, concomitent, şi la Mangalia, Brăila, Tulcea şi Galaţi. Zeul Neptun va da startul jocurilor şi concursurilor marinăreşti, pentru a da farmec şi culoare acestei sărbători, care a devenit o sărbătoare nu numai a marinarilor, ci a întregii ţări“, precizează lt.col. Corneliu Pavel, ofiţerul de presă al Forţelor Navale Române.

La ora 10.00 va fi ridicat cel mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor vor arbora pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile imnului naţional. Din Portul turistic Tomis vor răsuna cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, după care va urma cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi citirea Ordinului Comun al ministrului Apărării Naţionale, al ministrului Transporturilor şi al ministrului Administraţiei şi Internelor privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016.

Zeul Neptun şi nimfele sale la Ziua Marinei 2016 Foto Mariana Iancu

La ora 10.20, un sobor de preoţi va oficia serviciul religios şi vor fi depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, însoţit de alaiul său de nimfe, va veni de pe mare pentru a deschide festivităţile marinarilor, iar din Portul Tomis va fi prezentat în premieră un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi.

La ora 11.00 începe exerciţiul demonstrativ FNR 16, care cuprinde următoarele secvenţe: respingerea atacului aviaţiei inamice; căutarea şi atacul submarinului inamic, în timpul căreia va fi lansată o torpilă de exerciţiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval va fi lansată, în premieră, o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului; respingerea desantului maritim.

Publicul va primi şi o invitaţie la vals din partea celor 3 remorchere maritime, nou intrate în serviciul Forţelor Navale Române, după care va urma defilarea navelor şi a aviaţiei civile. Garda de Onoare va încheia manifestările de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, iar marinarii se vor muta în Portul Tomis, unde vor organiza tradiţionalele jocuri marinăreşti.

De la ora 20.00, pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, Muzica Militară a Forţelor Navale va susţine un spectacol în aer liber, până la ora 22.00, când la bordul navelor va fi aprins pavoazul electric, iar de la bordul Fregatei Mărăşeşti va fi realizat, în premieră, un foc de artificii. Marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Vraja Mării-Comandamentul Flotei-Piaţa Ovidiu-Farmacia Miga-Prefectura Constanţa-Statuia Victoriei, unde este punctul terminus.

La Muzeul Marinei Române va fi Ziua Porţilor Deschise, în intervalul orar 9-17.

Jocuri marinăreşti Foto navy.ro

Agenda Zilei Marinei

Constanţa

- luni, 15 august, orele 10.00-12.30, exerciţiul demonstrativ întrunit FNR 16, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei; orele 13.00-15.00, jocuri şi concursuri marinăreşti în Portul Tomis; orele 20.00-22.00, concert susţinut de Muzica Militară a Forţelor Navale pe faleză, în zona Cazino; 22.00-23.00, spectacol de artificii şi retragerea cu torţe a marinarilor militari pe traseul Vraja Mării – Cazino – Comandamentul Flotei – Piaţa Ovidiu – Miga – Prefectura Constanţa; orele 9.00-17.00, Ziua Porţilor Deschise la Muzeul Marinei Române.

Mangalia

- luni, 15 august, orele 8.45-14.00, Exerciţiul demonstrativ întrunit FNR 16, jocuri şi concursuri marinăreşti, ateliere interactive, expoziţie de tehnică şi armament, în Portul Turistic Mangalia; orele 20.00-22.00, Concert susţinut de Muzica Militară Reprezentativă a MApN, spectacol de muzică populară, prezentat de Ansamblul „Doiniţa” din Bistriţa; de la ora 22.00, retragerea cu torţe a marinarilor militari şi foc de artificii;

Brăila

- luni, 15 august, orele 9.00-13.30, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, jocuri şi concursuri marinăreşti, ateliere interactive, expoziţie de tehnică şi armament, pe Faleza Dunării.

Tulcea

- luni, 15 august, orele 9.00-13.00, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, paradă navală, concurs de bărci, jocuri şi concursuri marinăreşti, pe faleza centrală din mun. Tulcea.

Galaţi

- luni, 15 august, orele 17.00-19.00, Exerciţiul demonstrativ FNR 16, pe Faleza Dunării.

Bucureşti

- luni, 15 august, orele 10.00-12.00, Ceremonie Militară de ridicare a pavilionului României la catargul din Parcul Herăstrău, zona Debarcader, lansarea unei ancore de flori în memoria eroilor marinari; cuvântarea Zeului Neptun.


Ziua Marinei 2015 Foto Gabriel Botezatu

Restricţii la Constanţa de Ziua Marinei

În ziua de luni, 15 august, în intervalul orar 7.00-15.00, Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Constanţa şi structuri ale Poliţiei Militare vor restricţiona circulaţia rutieră în zona Comandamentului Flotei.

Circulaţia autovehiculelor va fi limitată pe următoarele tronsoane de drum public: bulevardul Elisabeta, între strada Termele Romane şi strada Remus Opreanu; strada Remus Opreanu, între intersecţia cu bulevardul Elisabeta şi strada Marinei; strada Marinei, începând cu intersecţia acesteia cu strada Remus Opreanu - Hotelul Palace.

De asemenea, în intervalul orar 4.00-15.00, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean va interzice accesul pietonal pe digul de larg al Portului Tomis, în zona de instalare a tunurilor şi a materialelor necesare pentru realizarea spectacolului de efecte pirotehnice.

Autorităţile locale recomandă constănţenilor şi turiştilor care participă la evenimentele organizate cu ocazia Zilei Marinei Române să utilizeze cu precădere mijloacele de transport în comun, iar în cazul utilizării autovehiculului să respecte indicaţiile forţelor de ordine.

„Cetăţenii pot solicita ori de câte ori este nevoie sprijinul nostru apelând numărul de telefon 0241/484.205 dispecerat Poliţia Locală Constanţa sau la numărul 112, apel unic de urgenţă“, dau asigurări edilii Constanţei.


 


 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite