Anxietatea socială sau frica de a fi judecaţi de ceilalţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anxietatea socială determină teama de a nu fi judecat                              FOTO Arhivă
Anxietatea socială determină teama de a nu fi judecat                              FOTO Arhivă

Anxietatea socială debutează în adolescenţă sau la începutul vârstei adulte. Este cunoscută şi sub denumirea de fobie socială, fiind întâlnită la 13-14% dintre oameni.

Ca formă de manifestare, anxietatea socială poate determina o teamă de a nu fi judecat atunci când ieşi în public, de a interacţiona cu grupuri de persoane, nesiguranţa şi neliniştea, tensiunea când trebuie să intri în contact cu grupuri sociale. De la aceste temeri sau emoţii profunde, până la a refuza contactul cu oamenii nu mai este decât un pas.

“Anxietatea socială este cea mai comună formă de tulburare de anxietate. Studiile au arătat că afectează aproximativ 13-14% din oameni la un moment dat în viaţa lor, iar izolarea creată de anxietatea socială poate duce la singurătate şi depresie, care nu fac altceva decât să scadă stima, încrederea de sine şi multe alte efecte negative”, explică Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză.

Nu trebuie să confundăm sentimentul de a te simţi stingher în anumite medii sociale, deoarece nu cunoşti pe nimeni din acel grup, cu anxietatea socială. Nici introversia nu trebuie asociată cu fobia socială, introversia fiind o caracteristică a personalităţii umane. La persoanele cu anxietate socială, aproape orice emoţie escaladează necontrolat, se concentrează exclusiv pe lucrurile negative şi sunt obsedate de a nu se face re râs în faţa celorlalţi.

“Nimănui nu îi place să fie judecat, criticat, să fie neplăcut de alţii, însă pentru unii frica de a primi reacţii negative din partea celorlalţi se poate transforma în paranoia şi panică în momentul în care intră în contact cu cineva. Persoanele cu tulburare de anxietate socială au o frică iraţională de a fi urmărite, judecate sau evaluate, se simt iraţional jenate şi umilite. Anxietatea şi disconfortul devin atât de extreme în unele cazuri, încât interferează cu viaţa de zi cu zi. Diferenţa între timiditate normală şi anxietate socială este dată de severitatea şi persistenţa simptomelor care se manifestă”, explică Eugen Popa.

Persoanele care suferă de tulburare de anxietate socială prezintă atât simptome emoţionale, cât şi fizice. Dintre simptomele emoţionale, amintim: frica intensă de situaţii şi locuri în care nu cunoşti alte persoane, de a fi în centrul atenţiei, de a nu spune ceva nepotrivit, de situaţiile în care ai putea să fii judecat, imposibilitatea de a stabili un contact vizual cu oamenii, teama că ceilalţi ar putea să îţi descopere frica, ruşinea, teama de a părea prost, ciudat, teama de a mânca în faţa altor oameni, teama de a purta discuţii telefonice de faţă cu alte persoane, teama de a fi tachinat, de a se glumi pe seama ta etc.

Dintre simptomele fizice, cele mai evidente sunt: îmbujorarea, transpiraţia abundentă, tremuratul, tensiune musculară, bătăile puternice de inimă, probleme de respiraţie, gură uscată, bâlbâială etc.

“Consecinţele tulburării de anxietate socială pot fi devastatoare, indivizii care suferă de aceasta fiind mai susceptibili de a fi singuri, de a atinge niveluri mai scăzute de educaţie şi de a se îndrepta şi către alte afecţiuni precum depresia, abuzul de droguri şi alcool. În general, un individ care suferă de anxietate socială are puţini oameni în jurul său şi un istoric de muncă neregulat”, explică Eugen Popa.

În opinia specialistului, anxietatea socială provine, de obicei, dintr-o anumită traumă ascunsă, inconştientă, şi având în vedere că este o problemă care provine din subconştientul nostru, eforturile noastre conştiente de a lupta împotriva situaţiei pot eşua cu uşurinţă. Acest lucru nu va face nimic altceva decât să ne scadă şi mai mult încrederea de sine. “Anxietatea socială este un comportament învăţat. Nu te-ai născut cu această reacţie; la un moment dat în viaţa ta s-a întâmplat ceva care a provocat mintea să gândească şi să acţioneze în acest fel”, spune Eugen Popa.

Tratamentul anxietăţii sociale presupune terapie cognitiv-comportamentală, hipnoterapie sau, după caz, tratament medicamentos. Specialiştii recomandă celor care suferă de această fobie socială să înveţe să-şi controleze respiraţia, să-şi înfrunte fricile şi să încerce să-şi îmbunătăţească abilităţile de comunicare.

Pe aceeaşi temă:

10 paşi contra anxietăţii. Cum poate fi combătută fără medicamente

9 tehnici pentru reducerea stresului, dovedite clinic de un psihoterapeut american

O nouă formă de terapie prin sex ajută la tratarea anxietăţii, autismului şi schizofreniei, cu ajutorul unor parteneri sexuali speciali antrenaţi



 

Constanţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite