Un consilier clujean l-a învins pe Victor Ponta în instanţă. Curtea de Apel Cluj obligă Guvernului să organizeze alegeri pentru funcţia de preşedinte al CJ Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Seplecan, consilier judeţean clujean FOTO: arhiva personală
Mihai Seplecan, consilier judeţean clujean FOTO: arhiva personală

Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat azi, 3 aprilie, în procesul pe care consilierul judeţean Mihai Seplecan l-a intentat premierului Victor Ponta, în calitate de şef al Guvernului. Instanţa a stabilit că pârâtul, adică Victor Ponta şi Guvernul, trebuie să stabilească o dată pentru organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj.

Prin sentinţa dată azi, 3 aprilie, Curtea de Apel Cluj dă câştig de cauză liberului Mihai Seplecan, totodată, consilier judeţean, în procesul internat lui Victor Ponta. Iar Guvernul este obligat să organizeze alegeri parţiale pentru şefia Consiliului Judeţean Cluj (CJ).

”Prin sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Cluj în şedinţa publică de astăzi, 03.04.2015, în cauza  privind pe reclamantul PNL - filiala Cluj şi pârâtul Guvernul României - prin prim-ministrul Victor Ponta, s-a dispus admiterea acţiunii formulate de reclamant şi în consecinţă a fost obligat pârâtul să efectueze operaţiunile prevăzute de lege în vederea stabilirii datei desfăşurării alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Sentinţa poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, care se va depune la Curtea de Apel Cluj sub sancţiunea nulităţii”, potrivit comunicatului de presă dat de instanţă. 

”Legile nu sunt date doar de dragul de a fi date”

Consilierul judeţean Mihai Seplecan spune că ”statul de drept şi democraţia au obţinut azi o frumoasă victorie în instanţă împotriva lipsei de dorinţă a Guvernului Ponta de a aplica legea în organizarea de alegeri parţiale anticipate pentru funcţia de preşedinte a Consiliului Judeţean Cluj, funcţie vacantată anul trecut”.

”Sentinţa de azi poate fi atacată cu recurs sau pusă în aplicare. Sper că, în interesul cetăţeanului, Guvernul Ponta va avea decenţa să respecte legea chiar dacă aceasta - după cum a invocat în apărare “nu prevede pedepse” pentru nerespectarea ei. Profit de ocazie să atrag atenţia asupra unor astfel de legi date de dragul de a fi date, care nu prevăd şi pedepse pentru cei care le încalcă, generând motiv de abuz. Poate legiutorul le va lua la purecat şi le va armoniza cu cerinţele.

Reamintesc faptul că am dat în judecată Guvernul Ponta pentru a-l obliga, conform prevederilor Legii nr. 215/2001 (art. 102 ind. 1, coroborat cu art. 69 alin. 2 şi art. 69 alin. 5 coroborat cu art. 9 din Legea nr. 67/2004), la stabilirea datei de desfăşuare şi organizarea alegerilor parţiale pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Cluj. Fiind vorba despre alegeri parţiale generate de o situaţie prevăzută de Legea administraţiei publice, respectiv cea privind Statutul aleşilor locali, data desfăşurării alegerilor trebuie să se stabilească cu cel puţin 35 de zile înaintea votării (art. 9 din Legea 67/2004). S-a ajuns la situaţia ca totul să se trateze prin tribunale din cauza faptului că la PSD înfrângerea legii prin tergiversare şi forţare este normă de lucru. Reamintesc faptul că există şi acţiuni penale împotriva premierului Victor Viorel Ponta, nu numai de contencios administrativ.

Deci, se poate! Schimbarea vine de la Cluj. De aceea îi sfătuiesc pe toţi cei aflaţi în situaţii similare să procedeze la acţionarea în judecată a acestui Guvern nu prea obişnuit cu respectarea Legii”, scrie Seplecan, într/o declaraţie de presă.

Prima înfăţişare în acest proces a avut loc miercuri, 1 aprilie, când instanţa a amânat decizia pentru azi, 3 aprilie.

Mai puteţi citi:

Pe 1 aprilie, premierul a lipsit de la procesul intentat de un consilier judeţean din Cluj pentru abuz în serviciu. „Ponta crede că legea e o glumă”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite