Un clujean, în conducerea Reţelei Naţionale a Muzeelor din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, a fost ales în funcţia de membru în Consiliul Director al  Reţelei Naţionale a Muzeelor din România (RNMR). Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are o reprezentativitate pentru aproximativ 150 de entităţi muzeale.

Astfel, în funcţia de preşedinte al RNMR a fost ales directorul general al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, Virgil Ştefan Niţulescu, iar în funcţia de director executiv a fost ales Dragoş Neamu, manager de proiecte culturale în cadrul Muzeului Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Dragoş Neamu este şi cel care a deţinut, până vineri, funcţia de preşedinte al RNMR. Membri în Consiliul Director al RNMR au fost aleşi Alexandra Zbuchea, prodecan al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, Lăcrămioara Stratulat, director al Complexului Naţional Muzeal Moldova din Iaşi, Valer Rus, director al Muzeului "Casa Mureşenilor" din Braşov, şi Tudor Sălăgean, director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca.  Noul director executiv al RNMR, Dragoş Neamu, a precizat că Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are o reprezentativitate pentru aproximativ 150 de entităţi muzeale.

Tudor Sălăgean, carte de vizită 

"RNMR intra intr-o noua etapa odata cu alegerea lui Virgil Nitulescu, o mare personalitate a muzeologiei actuale. Ne dorim sa reprezentam cat mai bine interesele retelei si sa contribuim impreuna la continuarea reformarii muzeelor din Romania", a declarat pentru "Adevărul", Tudor Sălăgean.

Tudor Sălăgean (n. 26 aprilie 1968, Cluj) este un istoric român, specialist în istoria Transilvaniei. Din 2011 este director al Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj.  Este specializat în următoarele domenii de cercetare: istoria şi civilizaţia Transilvaniei medievale şi moderne, cultură hegemonică şi culturi subalterne, genealogie, hermetism şi societăţi secrete în istoria Transilvaniei, istorie sud-est europeană.

Istoric şi etnolog, Tudor Sălăgean este convins că, adeseori, trecutul este calea cea mai scurtă între prezent şi viitor, şi că istoria şi tradiţiile trebuie studiate împreună. Absolvent al Universităţii Babeş Bolyai din Cluj Napoca, specializarea Istorie – Etnologie, Tudor Sălăgean şi-a susţinut teza de doctorat în domeniul istoriei medievale cu o lucrare despre Transilvania secolului al XIII-lea, pentru care a fost distins cu Premiul Nicoale Bălcescu al Academiei Române. A efectuat stagii de cercetare şi specializare la Roma, Budapesta şi Viena, a organizat expoziţii şi conferinţe, a publicat lucrări consacrate Evului Mediu românesc şi european, istoriei şi tradiţiilor rurale şi urbane ale Transilvaniei, istoriei Clujului, francmasoneriei şi societăţilor secrete.

Citeşte şi

Serial „Legendele Clujului" (I): Regele Matia Corvin, biciuit în centrul oraşului

Familia din Cluj cu 5 perechi de gemeni. Doi băieţi s-au născut când Regele Ferdinand împlinea 60 de ani

EXCLUSIV Vampirii din Transilvania, ucişi de propriul mit

FOTO Primul fotojurnalist de război din lume a fost un clujean: 202 ani de la naşterea lui Carol Popp de Szathmáry

FOTO Povestea mănăstirii care veghează Clujul de aproape o mie de ani

Băile Someşeni, staţiune pentru englezi

FOTO Parcul clujean premiat la Olimpiada deschisă de Hitler

FOTO Povestea Lacului fără fund

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite