Umberto Eco, la un pas să ajungă la Cluj, acum zece ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cunoscutul scriitor şi filosof italian Umberto Eco, care a decedat vineri, la vârsta de 84 de ani, a fost la un pas de o vizită la Cluj, acum zece ani. Fostul rector al Universităţii de Artă şi Design (UAD) din Cluj, Ioan Sbârciu, a menţionat că păstrează şi acum două scrisori de la acesta.

Umberto Eco a fost foarte aproape să sosească, în 2006, la Cluj, în cadrul Academiei de Toamnă „Europa Artium”, organizată de UAD, dar vizita a fost anulată pe ultima turnantă. Cu doar câteva zile înainte de debutul ediţiei din 2006 a „Europa Artium”, Umberto Eco şi fotograful de renume internaţional René Burri, care a imortalizat personalităţi precum Picasso, Che Guevarra sau Le Corbusier, au fost anunţaţi între invitaţi, ambii urmând să primească titlul de Doctor Honoris Causa. În cele din urmă doar René Burri a ajuns la Cluj, el revenind de altfel în 2008. 

"Am două scrisori de la el"

„Umberto Eco a avut contribuţii şi în domeniul artei, prin ceea ce a scris pe tema semioticii, lucrările pe tema istoriei frumosului şi a urâtului. L-am invitat la Cluj, ne-am şi întâlnit în Italia, urma să vină, însă ne-a scris în cele din urmă că nu mai poate ajunge, fiind bolnav. Am chiar două scrisori de la el, a fost o personalitate de talie mondială şi cu siguranţă întâlnirea lui cu studenţi şi artişti din Cluj ne-ar fi îmbogăţit. Personal m-am amărât când am aflat vestea dispariţiei sale”, a precizat pentru Adevărul Ioan Sbârciu, preşedinte al Senatului UAD, rector al instituţiei, între 2000-2008. 

Fostul rector al UAD Cluj-Napoca, în prezent preşedinte al senatului Universităţii, a menţionat că proiectul Europa Artium, care şi-a propus să conecteze universitatea clujeană cu scena artistică internaţională a adus de-a lungul anilor la Cluj şi alte personalităţi de calibru.

Între cei mai cunoscuţi invitaţi se numără Hermann Nitsch, unul din cei mai importanţi artişti europeni, co-fondator al unui curent artistic, „Acţionismului Vienez”, pictorul şi sculptorul german Markus Lüpertz, istoricul de artă Jean-Pierre Greff, criticul de artă şi curatorul Robert Fleck. Ioan Sbârciu a anunţat că proiectul Europa Artium ar putea fi reluat.

Scriitor, eseist, somiotician

Umberto Eco, cunoscut publicului larg în special datorită romanelor „Numele trandafirului”, „Pendului lui Focault” şi „Cimitirul din Praga”, a decedat vineri, 19 februarie, în vârstă de 84 de ani, în urma unui cancer, boală de care suferea de circa doi ani. Scriitorul a desfăşurat şi o bogată activitate de eseist, cultura media fiind unul din subiectele preponderente. Eseul său "Fenomenologia lui Mike Bongiorno", în care analiza critic impactul unei vedete a culturii de masă asupra publicului, a devenit unul de notorietate, fiind inclus ulterior în volumul de eseuri tradus în română cu titlul de "Jurnalul sumar".  Umberto Eco este privit ca o personalitate cu contribuţii decisive în semiotică. Foarte multe dintre cărţile sale au fost traduse în limba română. Scriitorul va fi înmormântat marţi, cu ceremonii laice, la castelul Sforzesco, din Milano.

Cinci cărţi memorabile ale lui Umberto Eco

Umbra lui Umberto Eco, la Castel. Funeralii laice pentru marele scriitor

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite