Tot ce trebuie să ştii despre admiterea la UBB Cluj din anul acesta. Cu ce îşi momeşte universitatea viitorii studenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Admitere UBB. Pentru anul universitar 2015-2016, UBB scoate la concurs 4.840 de locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă şi 2.655 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă pentru studii universitare de nivel licenţă. La nivel master -  3.500 de locuri la buget, peste 6.000 de locuri la taxă şi aproximativ 1.000 de locuri pentru IDD.

UBB a anunţat, luni, 11 mai, într-o conferinţă de presă, câte locuri disponibile are pentru admiterea în anul universitar 2015-2016, dar şi ce specializări noi pentru Licenţă şi Master sunt. 

Pentru admiterea UBB au fost scoase la concurs circa 16.000 de locuri pentru licenţă şi circa 11.000 pentru master, bugetate şi la taxă. 

Licenţă: 4.840 de locuri bugetate, peste 9.000 de locuri în regim cu taxă şi 2.655 de locuri pentru învăţământ la distanţă şi învăţământ cu frecvenţă redusă. 

Master: 3.500 de locuri la buget, peste 6.000 de locuri la taxă şi aproximativ 1.000 de locuri pentru învăţământ cu frecvenţă redusă.

”Sperăm să admitem peste 14.500 de studenţi în acest an universitar”, a spus rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop. Potrivit acestuia, în anul universitar trecut, UBB a înregistrat o creştere cu 3,5% la capitolul admitere faţă de alte universităţi.  

image

Conducerea UBB. Prorectorul Anna Soos vorbeşte la microfon, iar în stânga ei este rectorul UBB, Ioan-Aurel Pop FOTO: UBB 

Noi specializări la UBB Cluj 

Pentru noul an universitar, UBB vine cu 4 specializări noi la nivel licenţă: Geografie - Specializarea Geografia turismului în limba germană, Istorie şi Filosofie - Specializarea Studii de securitate în limba engleză, Administrarea afacerilor - Specializarea Administrarea afacerilor cu predare în limba germană şi Ştiinţe administrative - Specializarea Leadership în sectorul public, în limba engleză.

Aceste noi specializări, a explicat rectorul UBB, vin ca urmare a interesului arătat de studenţi, dar şi a tendinţelor de internaţionalizare a universităţii. Spre exemplu, cei care se înscriu la Leadership în sectorul public şi fac această specializare pot deveni coordonatori de departamente în instituţii publice din Uniunea Europeană.

”Vrem şi noi, ca toate universităţile din Europa, să avem cât mai mulţi studenţi, să predăm în limbile de circulaţie internaţională. Specializările care se dezvoltă noi ţin de dinamiza pieţei şi ţin de aspecte practice. Leadershipul în domeniul public este o încercare de adaptare a noastră la nivelul UE”, a afirmat rectorul.

UBB propune şi 17 programe noi de master care pot fi consultate AICI.

Când se face admiterea la UBB Cluj 

Perioada de admitere UBB este 14-31 iulie. Calendarul admiterii  - a explicat prorectorul responsabil cu linia maghiară şi curiculum, Anna Soos - cuprinde perioada de înscrieri, probele de concurs, afişarea rezultatelor, depunerea contestaţiilor şi confirmarea locurilor. Perioada de redistribuire a locurilor rămase disponibile a fost stabilită la nivelul fiecărei facultăţi din cadrul UBB.

Alte detalii despre admitere AICI pentru licenţă şi AICI pentru master.

Cât costă admiterea la UBB Cluj 

Taxele pentru admitere UBB şi şcolarizare nu s-au mărit faţă de anul universitar trecut, a mai anunţat conducerea UBB. Taxa de admitere la specializări UBB, licenţă şi master, începe de la 80 de lei şi ajunge până la 250 de lei, în funcţie de facultatea sau specializarea aleasă.

Taxele de admitere şi taxele de şcolarizare pentru anul universitar 2015-2016 sunt stabilite la nivelul fiecărei facultăţi şi pot fi consultate AICI şi AICI.

Cum se face admiterea la UBB: test sau dosar?

Pentru admiterea UBB în nou an universitar, facultăţile din cadrul UBB au elaborat diferite tipuri de probe scrise sau orale pentru testarea cunoştinţelor şi capacităţilor cognitive ale elevilor. Facultăţile din cadrul UBB vor lua în considerare media examenului de Bacalaureat, cu pondere diferită.

Tematica de concurs şi bibliografia pentru probele scrise se găsesc afişate pe paginile oficiale ale fiecărei facultăţi. 

Pentru cei care aleg o specializare la IDD, UBB are veşti bune: continuă programul început anul trecut prin care oferă tablete celor care intră, din tioamnă în anul I la Licenţă şi anul I la Master. În anul universitar trecut s-au cumpărat 1470 de tablete. ”Circa 86% dintre studenţii din anul I la Licenţă şi Master ne-au spus că sunt mulţumiţi de tablete”, a afirmat prorectorul Marcel Pop, responsabil cu formarea continuă, IDD şi competitivitate.

Mai puteţi citi:

Decanul primei facultăţi româneşti din Top Shanghai: „Şcoala românească de matematică nu a fost niciodată foarte departe de topul mondial“

Mii de tineri s-au înscris la UBB. Informatica economică, specializarea cea mai căutată de viitorii studenţi din Cluj

Contraatacul rectorilor din Cluj, Iaşi şi Bucureşti. Legea Educaţiei, schimbată pe furiş de Minister: se încurajează mediocritatea

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite