Decanul primei facultăţi româneşti din Top Shanghai: „Şcoala românească de matematică nu a fost niciodată foarte departe de topul mondial“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj-Napoca  FOTO: Florina Pop
Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj-Napoca  FOTO: Florina Pop

Facultatea de Matematică din cadrul UBB Cluj a fost inclusă în Topul Shanghai, cel mai prestigios top al clasificării universităţilor din întreaga lume.

Facultatea de Matematică şi Informatică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca este prima instituţie românească de învăţământ superior care ajunge în Topul Shanghai, un clasament apreciat care arată locurile din lume unde se face performanţă în educaţie şi cercetare.

Lucrările ştiinţifice publicate de profesorii de matematică în reviste de prestigiu şi trimiterile cercetătorilor străini spre studiile de specialitate ale matematicienilor români sunt argumentele care i-au convins pe cei de la Topul Shanghai că instituţia merită un loc în clasament. Iar cei de la Institutul pentru Învăţământ Superior din cadrul Universităţii Jiao Tong din Shanghai i-au plasat pe matematicienii clujeni în top 150.

„Poziţia pe care am obţinut-o este rezultatul muncii matematicienilor din UBB şi vorbim de realizări ale profesorilor de matematică din cadrul Facultăţii de Matematică şi Informatică, ai Facultăţii de Business şi ai Facultăţii de Ştiinţe Economice şi de Gestiunea a Afacerilor“, afirmă decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul UBB Cluj, Adrian Petruşel.

Potrivit acestuia, trei sunt criteriile importante prin care Topul Shanghai îi selectează pe cei mai buni din fiecare domeniu: acele instituţii care au dascăli distinşi cu Premiul Nobel ori, în cazul matematicii, cu Medalia Fiedls (echivalentul Premiului Nobel în matematică), numeroase studii ştiinţifice publicate în reviste de specialitate recunoscute de baza de date Web of Science şi trimiteri (citări) ale unor studii spre lucrări din Web of Science.
Facultatea clujeană a îndeplinit ultimele două condiţii.

„Acest loc în top  Shanghai nu doar ne onorează, ci ne şi obligă“, susţine rectorul UBB, academicianul Ioan-Aurel Pop, care recent a fost distins cu titlul de unul dintre cei mai buni 14 dascăli din lume de către o universitate americană.
Rectorul speră ca şi alte facultăţi clujene să ajungă la reuşite similare.

Performanţă pe bani puţini

Prezenţa în acest top a facultăţii clujene este o performanţă uimitoare ţinând cont de alocările financiare uriaşe ale altor universităţi din lume pe partea de cercetare.

Decanul Adrian Petruşel spune că oamenii care sunt la putere ar trebui să vadă performanţele pe care şcolile româneşti le fac cu bani puţini şi să aloce mai multe fonduri şi pentru cercetare, acolo unde se face performanţă. El mai consideră că unele institute din ţară primesc mulţi bani şi nu se văd rezultate.

„Matematica din România are o şcoală extrem de puternică şi sunt convins că Universitatea din Bucureşti şi din Iaşi vor fi în top, în scurt timp. Şcoala românească de matematică nu a fost niciodată foarte departe de topul mondial“, crede decanul clujean.

Despre Topul Shanghai

Clasamentul Shanghai este realizat de Institutul pentru Învăţământ Superior din cadrul Universităţii Jiao Tong din Shanghai. Primul astfel de clasament a apărut în 2003.

Top Shanghai este unul comentat în toată lumea, dată fiind metodologia utilizată şi faptul că este privilegiată cercetarea în ştiintele exacte în detrimentul predatului, mult mai dificil de cuantificat.

Într-un alt top similar, Clasamentul SIR Global 2013, (care are cea mai mare bază de date pentru evidenţierea publicaţiilor ştiinţifice din lume), apar patru universităţi din Cluj-Napoca (UBB, UTCN, UMF şi USAMV) şi 18 de universităţi şi institute de cercetare din România.

Mai puteţi citi:

Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, prima din România care a intrat în Topul Shanghai

Un rector clujean, în „Hall of Fame“-ul celor mai buni profesori din lume, desemnaţi de o universitate americană din Top Shanghai 500

Singurul profesor român nominalizat printre cei mai buni dascăli ai lumii: „Memoria computerului nu ne scuteşte de învăţare”

Cluj-NapocaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite