The Beatles a cântat la cabana Făget din Cluj, în 1969, iar Roger Moore a dat autografe la cofetăria „Arizona”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ziarul Făclia anunţa în 1 aprilie 1969 concert The Beatles la Cluj. FOTO Getty Images
Ziarul Făclia anunţa în 1 aprilie 1969 concert The Beatles la Cluj. FOTO Getty Images

Cele mai savuroase păcăleli de 1 Aprilie din Cluj s-au înregistrat în ziarul local Făclia. În 1969, acesta titra: „The Beatles va concerta deseară la Cabana Făget”, „Roger Moore, alias Sfântul, va da autografe în incinta cofetăriei Arizona” sau „Restaurantul Continetal anunţă că azi se vor găsi păstrăvi de Răcătău”. Istoricul clujean Vasile Lechinţan spune că aceste ştiri erau expresia aspiraţiei oamenilor spre o societate liberă şi prosperă.

Istoricul clujean Vasile Lechinţan Vasile susţine că cele mai savuroase farse de 1 aprilie se făceau în ziarul local Făclia de Cluj. Astfel, în ediţia din 1 aprilie 1969, în Făclia au apărut următoarele ştiri: 

- „Celebrul Roger Moore, alias Sfântul, va da autografe azi 1 aprilie, de la 8.30, în incinta cofetăriei Arizona.” 

- „Celebra formaţie Beatles va concerta deseară la Cabana Făget”.

- „Municipalitatea din Cluj-Napoca a aranjat ca astăzi pe străzile oraşului să cânte Tom Jones, Rita Pavone şi Luminiţa Dobrescu”.

- „Rstaurantele Continetal, Bucreşti şi Someşul anunţă că azi 1 aprilie se vor găsi, în premanenţă, păstrăvi de Răcătău cu lămâine, şalău cu sos meuniere, cegă, morun şi alte sortimente de peşti. La dispoziţia clienţilor vor sta pe parcursul întregii zile 101 delicatesturi de să-ţi lingi degetele”. Ziua următoare, ştirile erau dezminţite şi se preciza că a fost o farsă.

„Dorinţa de normalitate şi de deschidere spre lumea liberă”

Istoricul Vasile Lechinţan spune că astfel de farse au apărut în ziarul local de prin anii 50 şi până prin anii 80, când au fost interzise, odată cu începera perioadei în care oamenii au început s-o ducă din ce în ce mai greu din punct de vedere economic. „Aceste ştiri reflectau dorinţa oamenilor de normalitate şi de prosperitate măcar odată pe an , pe 1 aprilie. Ştirile evocau aspiraţia spre o societate liberă şi spre o societate prosperă. Dorinţa oamenilor de deschidere faţă de Occident răbufnea prin aceste ştiri referitoare la vedete care erau considerate de doctrina oficială ca făcând parte din <<capitalismul decadent>>”, a explicat Lechinţan. 

Istoria zilei de 1 aprilie

În ceea ce priveşte originea zilei de 1 aprilie ca ziua a farselor sunt mai multe opinii. Cel mai des vehiculată este cea conform căreia ziua are la origini faptul că că multe popoare sarbatoreau venirea primaverii la aceasta data. Mai exact, in Franta pana in 1582 anul nou se sarbatorea timp de 8 zile incepand cu 25 martie si se termina pe 1 aprilie, dar tocmai in acel an s-a facut trecerea la calendarul gregorian si anul nou a fost mutat pe 1 ianuarie. Datorita faptului ca informatia circula mult mai greu, unii oameni nu au aflat la timp despre aceasta schimbare a calendarului, iar altii au refuzat acest lucru si au continuat sa celebreze pe 1 aprilie noul an. Cei care sarbatoreau anul nou pe 1 aprilie, au fost numiti “poisson d’Avril” (peste de aprilie). Se pare ca toti cei care s-au aflat in aceasta situatie au fost socotiti drept fraieri de catre cei deschisi schimbarii, devenind in foarte scurt timp subiectul glumelor si al farselor. In timp, intreaga lume a trecut la noul calendar, dar nu s-a renuntat la ideea de farse facute celor apropiati, astfel incat in fiecare an, de 1 aprilie, au continuat cu aceste glume pe seama altora.

Citeşte şi

Păcăleşti, satul bihorean condus de Păcală, omul pus mereu pe şotii

1 aprilie aduce un festival de farse de la Google: găseşte-ţi iubirea în trafic sau renunţă la mâna ta pentru Magic Hand

1 aprilie, ziua în care farsele sunt la putere. Obieciuri şi superstiţii vechi de 100 de ani

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite