Specialist în turism de la Oxford: „România are nevoie de drumuri, nu de Dracula”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petere McGuniggle este impresionat de diversitatea produselor din miere de albine din România. FOTO: Remus Florescu
Petere McGuniggle este impresionat de diversitatea produselor din miere de albine din România. FOTO: Remus Florescu

Peter McGuniggle, cadru didactic specializat în turism la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie, ne sfătuieşte să mizăm pe zona rurală, pe oraşele cu tradiţie şi pe căldura oamenilor pentru a atrage mai mulţi vizitatori din străinătate. Englezul spune că realizarea unui Dracula land nu ar avea succes în România, prioritare fiind infrastructura şi o campanie pentru schimbarea imaginii ţării în Vest.

Peter McGuniggle, cadrul didactic specializat în turism la Universitatea Oxford Brookes din Marea Britanie şi fost manager de hotel şi chef bucătar la un restaurant clasificat Michelin, a vorbit pentru “Adevărul” despre potenţialul turistic al României. Englezul,  care este pentru a patra oară în Ardeal şi care a vizitat Clujul cu ocazia festivalului culinar Transilvania Fest, crede că pentru o redresare rapidă a turismului românesc sunt necesare două lucruri: o campanie de imagine care să schimbe modul în care este percepută ţara în Vest şi o îmbunătăţire a reţelei de transport.

“Noaptea e mai periculos la Oxford decât la Cluj”

“Problema este că foarte puţini europeni au fost în România şi presa relatează lucruri nu foarte pozitive despre ţara voastră. În Anglia, o parte a presei dă vina pe imigranţi pentru toate problemele. Dacă în anii trecuţi, ţinta erau polonezii, acum se spune că românii şi bulgarii le vor lua joburile englezilor, dar nu este adevărat, ei ocupă locuri de muncă nedorite de englezi. De asemenea, există şi percepţia că românii şi bulgarii ar fi infractori, întrucât unii au fost implicaţi în crima organizată. Eu am fost de patru ori în Transilvania şi după părerea mea sunt foarte multe lucruri de văzut aici şi în alte părţi ale ţării, există o poveste pozitivă de  spus . Oamenii cred că este un loc periculos, deşi e mai sigur să umbli prin centrul Clujului, noaptea, decât prin centrul Oxfordului”, explică specialistul. Soluţia identificată de McGuniggle este ca Guvernul să lucreze cu ONG-urile pentru a promova moştenirea, tradiţiile, arhitectura şi diversitatea culturală din România. “Dar, pe de altă parte, trebuie să fii capabil să furnizezi servicii turistice de calitate. Cele mai mari probleme sunt transportul şi infrastructura. Ca să ajungi în locurile cele mai frumoase, trebuie să ai şosele bune, dar şi autobuze care să te ducă acolo”, a explicat specialistul.

peter oxford cluj

Comorile ascunse ale României

Întrebat despre cele bogăţiile turistice pe care englezii şi alţi vestici le-ar aprecia în România, specialistul a susţinut: “În primul rând, zona rurală este superbă. E ca şi cum te-ai întoarce înapoi în istorie. În România se face agricultură folosind caii, de exemplu, ori în Anglia poţi vedea aşa ceva doar la muzeu. Este o carte superbă scrisă de un englez, William Blacker, care a venit să trăiască în Transilvania în 1974 şi care povesteşte experienţele de aici. El a descris viaţa de aici ca o călătorie în timp. Cartea scrisă - <<Along the enchanted way>> (Mergând pe drumul fermecat – n.r.) - e superbă. El a fost fermecat de viaţa simplă a omenilor de aici”.

Vacile pasc printre păpădii pe păşunea Prooveta din Gruyeres vestul Elveţiei foto reuters

Viaţa la ţară, exotică pentru englezi

Englezul crede că farmecul vieţii simple de la ţară vine pentru turişti din faptul că “oamenii vor ceva diferit. Multora le place să aibă parte în concedii de confortul de acasă, însă alţii vor să experimenteze ceva nou. Nu necesar să trăiască aşa, ca şi Blacker, dar măcar să încerce pentru o scurtă perioadă de timp aceste senzaţii. Este un element de exotism aici, deşi când spui exotic te gândeşti la soare şi la mare. Există o frumuseţe naturală a Transilvaniei rurale care atrage foarte mult”. McGuniggle spune că, pe lângă zona rurală, turiştii vestici găsesc în România şi, mai ales, în Transilvania şi oraşe frumoase:  “Este ceva pentru fiecare aici. Pe lângă zona rurală, ai şi oraşe foarte frumoase; aici vorbesc despre arhitectură, istorie, tradiţii, patrimoniu cultural. De asemenea, odată cu dezvoltarea economică a apărut şi o cultură a restaurantelor şi a cafenelelor de calitate. Dacă ne uităm în urmă cu 10-15 ani, România e o ţară mai bogată”.

Un alt lucru important este că oamenii sunt foarte prietenoşi în România. “Am fost în jurul Biertanului într-o vizită şi am observat că oamenii sunt foarte calzi, deşi sunt un pic nedumeriţi de faptul că suntem interesaţi de viaţa pe care o duc. Acestea a fi cele trei atracţii importante: zona rurală, oraşele frumoase şi căldura oamenilor. Cred că Transilvania, şi România în general, înseamnă o oportunitate de a crea bunăstare aducând turişti din alte părţi ale Europei, dar aceasta înseamnă investiţii în infrastructură şi în promovare”, a concluzionat McGuniggle.

"Cel mai mult îmi plac fructele şi legumele din România, care au un gust foarte de bun. În Anglia, poţi găsi produse care să aibă acest gust doar dacă sunt bio. Acestea sunt foarte scumpe, iar cei cu salarii medii pot mânca aşa ceva din când în când, la ocazii"

Peter McGunnigle, profesor Oxford Brookes 

“În Anglia, doar două tipuri de gem”

Fostul bucătar Michelin este impresionat şi de bucatele din Ardeal. “Mâncarea pe care am găsit-o aici e foarte variată. Am fost la restaurante cu influenţe româneşti, maghiare şi influenţe internaţionale. Am încercat sarmale, mămăligă, friptură de porc, gulaş. Cel mai mult îmi plac fructele şi legumele, care au un gust  foarte de bun. În Anglia, poţi găsi astfel de produse cum ar fi cele bio, care sunt foarte scumpe. Cei cu salarii medii pot mânca aşa ceva din când în când, ca un răsfăţ. În România, chiar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile agriculturii organice din Anglia, produsele sunt foarte bune. Dulceaţa e mult mai naturală aici şi varietatea e fantastică. În Anglia avem gem de două tipuri. De asemenea, şi mierea este uimitoare. Dacă le arăt pozele cu produsele de aici englezilor, nu m-ar crede că-s făcute în Ardeal”.

Ce ar face dacă ar fi ministrul Turismului

Întrebat cum ar proceda dacă ar ocupa fotoliul de ministru al Turismului în România, englezul a susţinut: “Aş întreba oamenii de finanţe ce investiţie este necesară pentru rezolvarea drumurilor şi a reţelei de transport care ar putea aduce turişti, pentru a vedea cifrele şi perspectivele de dezvoltare. Apoi, aş centraliza mesajele de promovare turistică ale fiecărei regiuni. Trebuie să stabilim ce avem de vândut şi care sunt mesajele-cheie care atrag turiştii. Dacă ai prea multă informaţie, esenţialul este pierdut din vedere”.

dracula pasul tihuta 5

“Dracula Land ar aduce un gen de turişti pe care nu-i vreţi”

Întrebat dacă ar trebui ca în cadrul acestei strategii să fie folosit mitul lui Dracula, englezul a spus: “E adevărat că un mesaj familiar are efecte pozitive şi Dracula este primul lucru pe care oricine îl menţionează când aude de Transilvania. Eu cred că sunt mult mai multe lucruri frumoase ce pot fi promovate. Nu aş marşa pe Dracula, pentru că ar atrage turiştii care vor să vadă ciudăţenii. Aceştia nu vor cheltui banii pe care-i vreţi. Ei ar vrea un parc tematic, pentru care ar dura mult să stabileşti un brand. Oamenii merg la Disneyland pentru că acest parc de distracţii există de zeci de ani. Cred că ar fi popular un Dracula Land, dar mai mult ca un fel de lucru ciudat pe care-l faci într-o zi; n-ai veni pentru a petrece o săptămână. Dacă ne gândim la Disneyland, parcul are multe personaje şi experienţe, iar Dracula e unul singur. Nu cred că ar fi un succes”. 

Specialistul opinează că turismul trebuie să se dezvolte axându-se pe tradiţii, moştenire istorică, gastronomie, cultură, artă. “Nu-mi place turismul de masă, pentru că văd pagubele pe care le produce. Ultimul lucru pe care l-ar dori cineva e distrugerea zonei rurale a Transilvaniei cu hoteluri-kitsch. Turismul de masă e pentru englezi un loc călduros, unde pot bea bere şi mânca peşte cu cartofi prăjiţi, la fel ca în Anglia. Acest lucru nu e în regulă, pentru că oamenii care călătoresc trebuie să vrea să cunoască şi cultura ţării vizitate. Ceea ce vă trebuie aici sunt turiştii care să fie deschişi la a experimenta ce înseamnă Transilvania adevărată”, a concluzionat McGuniggle.

Carte de vizită

Peter McGuniggle (54 de ani) a fost manager regional la un lanţ hotelier din Anglia, dar şi la un restaurant. Apoi şi-a deschis propriul restaurant care a fost recomandat de Ghidul Michelin şi de Ghidul Good Food. McGuniggle a început  să predea, din 2001, la Universitatea Oxford Brookes, una dintre instituţiile de referinţă din Anglia în ceea ce priveşte industria turistică. El a obţinut, în 1998, un master în “Hospitality Management” şi predă Managementul Resurselor Umane, Mangementul operaţiunilor, Managementul evenimentelor. Peter a publicat o serie de articole şi de lucrări la Conferinţa privind practicile de resurse umane în hotelurile din Marea Britanie.

Citeşte şi 

Bloggerii au găsit reţeta salvatoare pentru Muzeul Farmaciei

FOTO VIDEO Obicei străvechi de Rusalii în Transilvania, înrudit cu coridele spaniole: „Înstruţatul boului“

Obiceiul secerişului, ca-n Maramureş, reînviat la Muzeul Satului din Cluj. Paiele vor fi folosite la repararea caselor vechi

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite