Sistem brevetat la cea mai mare universitate din România: cum să fii admis la facultate de pe băncile liceului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elvii de clasa a XI-a şi a XII-a pot participa la concursurile de la UBB. FOTO: Adevărul
Elvii de clasa a XI-a şi a XII-a pot participa la concursurile de la UBB. FOTO: Adevărul

La Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) Cluj-Napoca se organizează începând din luna aprilie concursuri care pot înlocui examenul de admitere la facultate pentru anul universitar 2015-2016. O notă slabă la concurs nu are nicio consecinţă negativă, dar o notă bună poate asigura un loc bugetat la una dintre cele nouă facultăţi care s-au înscris în proiect.

Aceste competiţii se adresează în principal elevilor de liceu de clasa a XI-a şi a XII-a care pot să evite stresul de a da două examene grele într-o perioadă foarte scurtă: Bacalaureatul şi admiterea la facultate. O notă slabă la concurs nu are nicio consecinţă negativă, dar o notă bună poate asigura un loc bugetat la una dintre cele nouă facultăţi care s-au înscris în proiect. „Concursul este organizat ca un examen de admitere, cu acelaşi subiecte, din aceeaşi programă, cu acelaşi standard. Noi organizăm înainte de competiţie şi consultaţii gratuite. Credem că astfel elevii vor începe din timp să înveţe şi vor fi mai relaxaţi şi mai concentraţi, având în vedere că nu există stresul a două examene consecutive Bacalaureatul şi admiterea”, a explicat Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică din cadrul UBB, una dintre primele trei facultăţi din UBB care au demarat din 2013 această nouă modalitate de admitere. Petruşel a susţinut că această modalitate a fost introdusă atunci când Facultatea a decis să se dea din nou admitere pe bază de probă scrisă. „Avem astfel posibilitatea să ne selectăm studenţii, spre deosebire de modalitatea de admitere pe bază de dosar”, a susţinut decanul. 

Concursul care înlocuieşte admiterea

Metodologia concursului  diferă de la facultate la fcultate. De exemplu, la Facultatea de Mate-Info  primii 6 elevi de clasa a XII-a de la fiecare secţiune a concursului (având media de concurs cel puţin 9.00) vor fi admişi direct la Facultate cu media 10. Dacă un elev nu s-a clasat în primii 6 elevi de clasa a XII-a de la fiecare secţiune, nota obţinută la acest concurs (dacă este minim 6) poate înlocui la cerere  nota probei scrise a concursului de admitere la Facultatea de Matematică şi Informatică. La facultăţile unde intrarea se face pe bază de dosar, punctajul obţinut poate fi majorat în funcţie de nota de la concurs.  „La prima ediţia au fost 600 de participanţi la concurs, iar anul trecut am avut 1.000. Între 20-30 % dintre studenţii de anul I s-au folosit în 2014 de nota de la concurs pentru admitere”, a mai spus decanul. Succesul iniţiativei a fost dovedit şi de faptul că numărul de facultăţi care au adoptat acest sistem s-a triplat, ajungând la nouă în 2015. Astfel, se poate da concurs la următoarea facultăţi: Ştiinţe Economice, Fizică, Chimie, Biologie, Ştiinţa şi Ingineria Mediului, Filosofie, Sociologie, Business şi Matematică Informatică.

Care sunt cele nouă facultăţi

Acest tip de concursuri vor avea loc la următoarele facultăţi:

Facultatea de Matematică şi Informatică organizează Concursul „Mate-Info UBB” 2015 în data de 25 aprilie 2015. Programul detaliat şi tematicile abordate se găsesc pe pagina http://www.cs.ubbcluj.ro/concursul-mate-info-ubb/.

Facultatea de Fizică organizează Concursul de fizică pentru liceeni „Augustin Maior" în 25 aprilie 2015. Concursul se va desfăşura atât la Cluj, cât şi în alte locaţii unde vor exista mai mulţi participanţi. În acest an locaţiile externe propuse sunt: Odorheiu Secuiesc şi Sfântu Gheorghe. Toate informaţiile despre concurs se află la adresa: http://www.phys.ubbcluj.ro/augustinmaior/index.html

Facultatea de Chimie şi Inginerie Chimică organizează Concursul „Candin Liteanu" în data de 18 aprilie 2015, cu începere de la ora 10.00, la sediul Facultăţii. Această probă oferă candidaţilor posibilitatea verificării cunoştinţelor de chimie, dar şi un criteriu alternativ de selecţie pentru examenul de admitere. La cerere, candidaţii pot vizita, în ziua concursului, incinta Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică. Mai multe detalii găsiţi accesând link-ul: http://www.chem.ubbcluj.ro/candin_liteanu/.

Facultatea de Biologie şi Geologie, Departamentul de Biologie, liniile română şi germană, organizează concursul „Emil Racoviţă”, care se adresează liceenilor din clasa a XII-a şi absolvenţilor de liceu din toată ţara interesaţi de domeniul biologiei. Concursul „Emil Racoviţă” se va desfăşura în data de 18 aprilie 2015, ora 12.00, în Amfiteatrul de Zoologie, str. Clinicilor, nr. 5-7). Concursul „Apáthy István” (pentru linia maghiară) se va desfăşura în data de 21 martie 2015, sâmbătă, între orele 11.00 şi 14.00, în clădirea centrală a Universităţii Babeş-Bolyai (str. M. Kogălniceanu, nr. 1), în sala Emil Pop (P 64). Detalii referitoare la desfăşurarea acestor concursuri se pot găsi  pe site-ul: http://bioge.ubbcluj.ro/.

În perioada 2-31 martie 2015, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Mediului organizează Concursul „Marcian Bleahu”, care se adresează în principal elevilor de liceu din clasele a XI-a şi a XII-a,  dar şi elevilor din clasele a IX-a şi a X-a interesaţi de domeniul ştiinţei şi ingineriei mediului. Lucrările/proiectele pot fi predate la Decanatul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului sau expediate prin poştă/curier sau email, la adresa enviro@ubbcluj.ro, în perioada 2-31 martie 2015, urmând ca evaluarea lor să se facă până pe 8 aprilie 2015. Premierea se va face pe data de 10 aprilie 2015 la sediul facultăţii.

Linia maghiară de Filosofie, din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie, organizează concursuri de eseuri atât în ţară, cât şi în Ungaria, adresate elevilor de liceu. Perioada de desfăşurare a acestor concursuri de eseuri este cuprinsă între lunile decembrie 2014 şi mai 2015. Lucrările elevilor pot fi trimise până la sfârşitul lunii aprilie 2015, iar acestea vor fi evaluate de către o comisie formată din cadre didactice ale departamentului. Rezultatele finale vor fi publicate pe 8-9 mai 2015. Pentru a vedea mai multe informaţii legate de condiţiile şi regulamentele concursului, va rugăm să accesaţi site-ul de mai jos: (în limba română) http://hiphi.ubbcluj.ro/admitere/licenta/regulament.html#eseuriŞ (în limba maghiară) http://filozofia.hiphi.ubbcluj.ro/felveteli/filozofia_szak_alapkepzes.   

Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Sociologie şi Asistenţă Socială va organiza concursul de sociologie şi antropologie „Ion Aluaş”. Tematica concursului şi lecturile recomandate se afişează pe site-ul facultăţii. Înscrierea se realizează prin e-mail, la adresa: concurs@socasis.ubbcluj.ro.

Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor organizează Concursul de cunoştinţe Oeconomicus Napocensis, destinat elevilor de clasa a XI-a şi a XII-a din instituţiile de învăţământ preuniversitar naţionale. Pentru mai multe detalii consulaţi informaţiile de pe site-ul facultăţii: www.econ.ubbcluj.ro/oeconomicus.

Facultatea de Business  va organiza un concurs de cunoştinţe care se va desfăşura în data de 25 aprilie 2015, la sediul facultăţii. Candidaţii vor trebui să susţină, la alegere, un test din economie sau matematică. Elevii care doresc să se înscrie la concursul de cunoştinţe pot participa la programul de pregătire în vederea susţinerii probei, în data de 4 aprilie 2015. Pentru mai multe detalii accesaţi site-ul Facultăţii de Business: www.tbs.ubbcluj.ro.

Citeşte şi

Psihologii inventează leacul antidepresie pentru copii şi adolescenţi: îl transformă pe „Superman de Cluj“ în erou de joc online terapeutic

Decanul primei facultăţi româneşti din Top Shanghai: „Şcoala românească de matematică nu a fost niciodată foarte departe de topul mondial“

Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, prima din România care a intrat în Topul Shanghai

Un rector clujean, în „Hall of Fame“-ul celor mai buni profesori din lume, desemnaţi de o universitate americană din Top Shanghai 500

Singurul profesor român nominalizat printre cei mai buni dascăli ai lumii: „Memoria computerului nu ne scuteşte de învăţare”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite