Facultatea de Matematică şi Informatică a Universităţii „Babeş-Bolyai”, prima din România care a intrat în Topul Shanghai

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultatea de Matematică şi Informatică, din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, se situează, conform Academic Ranking of World Universities in Mathematics, pe poziţia 101-150 în topul Shanghai, cel mai prestigios top al clasificării universităţilor din întreaga lume.

Universitatea Babeş-Bolyai este singura universitate din România care se regăseşte în acest top. Clasarea aceasta este o recunoaştere a valorii şcolii de matematică din UBB, care astfel reuşeşte să îmbine armonios menirea didactică cu excelenţa ştiinţifică. Totodată, intrarea în acest top este o performanţă remarcabilă, ţinând cont de finanţarea superioară pe domeniul cercetării de care beneficiază alte universităţi prezente în top Shanghai.

“Acest loc în top  Shanghai nu doar ne onorează, ci ne şi obligă”

Decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică, Prof. dr. Adrian Petruşel, susţine că “Această poziţionare nu se datorează doar profesorilor de la Facultatea de Matematică şi Informatică, ci şi celoralţi profesori de matematică de la alte facultăţi din cadrul UBB.” În opinia rectorului Universităţii Babeş-Bolyai, Acad. Prof. dr. Ioan-Aurel Pop, “Acest loc în top  Shanghai nu doar ne onorează, ci ne şi obligă.” Deasemenea, Rectorul îşi exprimă speranţa că şi alte facultăţi din cadrul UBB vor ajunge la performanţe similare.

Clasificarea Facultăţii de Matematică şi Informatică

ubb matematica shanghai

Sursa: Academic Ranking of World Universities in Mathematics - 2013, www.shanghairanking.com

Nicio universitate românească în top

Nicio universitate românească nu a reuşit să pătrundă în clasamentul Shanghai al universităţilor mondiale, un top aşteptat, dar contestat deopotrivă, dat fiind faptul că pune mai mult accent pe partea de cercetare decât pe predare. La fel ca şi anul trecut, universităţile care s-au clasat pe primele locuri sunt instituţiile de învăţământ superior americane, confirmând încă o dată supremaţia Statelor Unite ale Americii (SUA), informează portalul Shanghai Ranking.  Astfel, primele trei locuri sunt ocupate de Harvard, Stanford şi Berkeley. Pe locul al patrulea se situează Massachusetts Institute of Technology (MIT), în timp ce locul cinci este ocupat în 2013 de Universitatea Cambridge din Marea Britanie.De altfel, 17 universităţi aflate în top 20 sunt din America. Faţă de clasamentul de anul trecut se observă că vin din urmă universităţi bazate pe studiul tehnologiei şi domeniului IT, în detrimentul unor nume grele cum este Oxford, care a coborât de pe locul al patrulea în 2012, pe locul 10 în acelaşi top, un an mai târziu.

Citeşte şi 

Nicio universitate românească în clasamentul Shanghai 2013. Harvard şi Stanford, clasate pe primele locuri

Harvard, pe primul loc în clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie. România nu figurează deloc în top

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite