Secretele longevităţii: insula ai cărei locuitori trăiesc cel mai mult din lume

Secretele longevităţii: insula ai cărei locuitori trăiesc cel mai mult din lume

Insula Icaria din Marea Egee. FOTO: shareitfitness.com

Insula Icaria este cea mai nouă „zonă albastră” a lumii, denumire care se referă la durata de viaţă neobişnuit de lungă a localnicilor. Cercetătorii au descoperit că în mica insulă grecească din Marea Egee s-a înregistrat cel mai mare procent din lume de oameni care au atins vârsta de 90 de ani - o persoană din trei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Scriitorul Dan Buettner a călătorit în aşa-numitele „zone albastre” ale lumii, experienţă pe care a surprins-o în cartea „Zona albastră: lecţii pentru o viaţă mai lungă din oamenii care au trăit cel mai mult”. Oamenii care trăiesc până la 90 de ani sunt priviţi cu admiraţie în cea mai mare parte a lumii. Pe o insuliţă grecească din Nordul Mării Egee, nonagenarii sunt un lucru foarte comun: insula Icaria este cea mai nouă zonă albastră a lumii.
 
Dan Buettner a traversat globul de multe ori de-a lungul anilor în căutarea de zone albastre. Ajutat de o echipă de demografi el lucrează cu informaţii colectate la recensăminte pentru a identifica zonele albastre din întreaga lume. Echipa a descoperit că Icaria au avut cel mai mare procent din lume de persoane care au atins vârsta de 90 de ani - aproape o persoană din trei ajunge la această venerabilă vârstă în mica insulă grecească, conform npr.org. "Aici se înregistrează cu circa 20 % mai puţine cazuri de cancer, cu 50% mai puţin cazuri de boli de inimă şi aproape niciun caz de demenţă faţă de media mondială", arată sctiitorul.
 

Mişcare şi dietă

 
Numărul de ani pe care-i trăim depinde de genele noastre în proporţie de 20%, spune Buettner. Restul depinde de stilul de viaţă. Oamenii din Icaria trăiesc în sate amplasate în zone muntoase, unde e necesar să facă mişcare în fiecare zi. "Locuitorii de aici au grădini", spune el, de exemplu. "Dacă merg la biserică, dacă merg la casa prietenilor lor sau oriunde altundeva pentru ei înseamnă o ocazie de a merge pe jos. Aceste plimbări înseamnă arderea mai multor calorii decât a merge la o sală de sport, timp de 20 de minute pe zi”, a susţinut scriitorul. 
 
"Ei au, de asemenea, o dieta foarte interesantă", continuă Buettner. "Aceasta conţine o cantitate mare de ulei de măsline şi este foarte bogata în fructe şi legume." Oamenii, de asemenea, consumă o mare canditate de legume, aproximativ 150 de tipuri de legume cresc sălbatice pe insulă. „Aceste verdeţuri au de circa 10 ori mai mare nivel de antioxidanţi decât vinul roşu”, mai spune acesta. Deşi trăiesc pe o insulă, icarienii nu mănâncă mult peşte. Buettner spune că piraţii au împins aşezările sus în zonele muntoase, iar sătenii nu folosesc avantajele mării atâta de mult cât de mult ar fi de aşteptat.
 

Un obicei neobişnuit

 
Neobişnuite, în această nouă „zonă albastră” sunt obiceiurile de consum ale sătenilor. Unul dintre acestea îl reprezintă băutul ceaiului. Icarienii beau ceaiuri de plante în fiecare zi, dimineaţa şi seara, spune Buettner. Acest lucru pare a fi unul dintre secretele lor de a trai mai mult. „Am timis cinci dintre aceste ceaiuri de plante la Atena pentru a fi analizate din punctul de vedere al compoziţiei chimice," arată Buettner. „Am constatat că cele mai multe dintre ele sunt ceaiuri diuretice. Se pare că, de fapt, diureticele scad tensiunea arteriala", spune el, „astfel încât scăderea zilnică a presiunii arteriale cu ajutorul acestor  ceaiuri de plante, explică de ce există rate mai mici ale bolilor de inimă". Aceasta este o particularitate a stilului de viaţă din Icaria pe care scriitorul nu a întâlnit-o în Okinawa, Costa Rica, Sardinia sau celelalte zone albastre pe care Buettner le-a analizat. 
 
Citeşte şi
 
 
 
citeste totul despre: