Rampa de gunoi a Clujului a fost închisă pe termen nelimitat. Ce zic autorităţile: ”E o criză iminentă. Poate numai din inconştienţă încă nu s-a rezolvat”
0
Veşti proaste pentru clujeni. În noaptea de luni, 25 mai, spre marţi, 26 mai, rampa temporară de deşeuri a fost închisă pe termen nelimitat deoarece s-a depăşit capacitatea de stocare. Conducerea Consiliului Judeţean Cluj cere prefectului convocarea unui comitet pentru situaţii de urgenţă şi speră ca implicarea acestuia să îi determine pe cei din administraţia comunei Feleacu să ajungă la un numitor comun cu CJ Cluj.
”Poate numai din inconştienţă, încă nu s-a rezolvat. Notificările firmei care gestionează actuala rampă de deşeuri îşi fac efectul, deja, de dimineaţă. Ceea ce noi cerem ca ultimă şansă de deblocare: nu putem aştepta până când o anumită primărie, în speţă, primăria Feleacu (n.r. această administraţie nu a ajuns la un acord comun cu CJ Cluj), îşi va gestiona joi problema. De marţi până joi sunt câteva zile în care pot ajunge deşeurile până-n grindă. Cerem domnului prefect să convoace, de urgenţă, comitetul situaţiilor de urgenţă fiindcă este o criză iminentă. Azi avem noroc că sunt doar 15 grade, dar dacă am avea căldura de 29 de grade, de ieri, vă daţi seama ce înseamnă, câte deşeuri sunt pe lângă blocuri, câţi copii sunt. Poate oricând să izbucnească o epidemie”, a declarat Vakar Istvan.
Vicepreşedintele CJ Cluj Horaţiu Catarig l-a completat şi a spus că ”în privinţa gropii de gunoi, Consiliul Judeţean a făcut absolut tot ce s-a putut legal să facă pentru a obţine acordul de la comuna Feleacu”. Aceasta a adăugat că în momentul în care vor avea acordul administraţiei din Feleacu, după 48 de ore se pot apuca de lucru. Şi celălalt vicepreşedinte, ales ieri, 25 mai, Mihai Seplecan, a afirmat că el a tot semnalat din vară situaţia problematică a gropii de gunoi. ”Şi, din păcate, s-a ajuns în această situaţie”, zice Seplecan.
Acesta a chemat presa joi, 28 mai, la şedinţa de Consiliu Local din comuna Feleacu. ”Să veniţi la şedinţa CL din Feleacu, să ştie judeţul Cluj care este situaţia reală, să vedem ce putem face. Sunt alte lucruri la mijloc pe care acum nu vreau să le discut. Le voi spune joi, după şedinţa de Consiliu Local”, susţine Mihai Seplecan.

Imagine de la întâlnirea de azi de la sediul Consiliului Judeţean FOTO: Florina Pop
Din noaptea de luni spre marţi, rampa de deşeuri de la Pata Rât a fost oprită temporar deoarece s-a depăşit capacitatea de stocare. ”S-a depăşit capacitatea de stocare a gunoaielor. Această închidere este pe termen nelimitat. Probabil că azi vom mai ridica gunoaiele. Încercăm să mai transportăm o parte din deşeurile care sunt acum depozitate în altă parte, să mai facem loc, dar nu ştiu cât va mai dura această operaţiune”, a spus Mircea Vereş, reprezentant Salprest Rampă.
Potrivit Mediafax, pe 13 mai, rampa temporară de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare, la trei luni după ce şi rampa propriu-zisă a fost închisă din acelaşi motiv. Ulterior, autorităţile au anunţat că interdicţia depozitării deşeurilor menajere pe rampa temporară a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât durează doar o zi, timp în care o parte din gunoaiele de acolo vor fi transportate în altă parte, pentru a face loc altor deşeuri. În februarie, rampa de deşeuri a municipiului Cluj-Napoca de la Pata Rât a fost închisă din cauza depăşirii capacităţii de stocare, iar de atunci gunoaiele au fost duse la rampa temporară. Deşeurile colectate din Cluj-Napoca şi din judeţul Cluj urmau să fie depozitate până în 15 iulie pe rampa temporară, situată lângă rampa de la Pata Rât, urmând ca după această dată să se găsească o altă soluţie până la finalizarea proiectului CJ Cluj, estimată la 31 decembrie 2015.
Ce zice prefectul
La sediul Prefecturii Cluj a avut loc, marţi, 28 mai, în vremea prânzului, o întâlnire între conducerea CJ Cluj, Garda de Mediu, primarul Clujului Emil Boc şi prefect. Acesta din urmă nu a vrut să convoace o comisie pentru situaţii de urgenţă. ”Nu erau întrunite condiţiile pentru o astfel de decizie. Nu e o situaţie de urgenţă”, a declarat prefectul Gheorghe Vuşcan pentru ”Adevărul”.
Mai puteţi citi: