Bugetul, pe excedent şi la 4 luni. Plusul este de 6 miliarde de lei, după ce veniturile au crescut mai mult decât cheltuielile. Investiţiile: -30,6%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România a avut după patru luni din acest an un excedent bugetar de 6 miliarde de lei (1,35 miliarde de euro), reprezentând 0,85% din Produsul Intern Brut (PIB), în creştere faţă de cel raportat la finele lunii martie, potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor.

Pe primele trei luni, excedentul a fost de 4,89 miliarde de lei. În primele patru luni din 2014, bugetul a înregistrat un deficit de 1,88 miliarde de lei.

VENITURI

În ianuarie-aprilie 2015, veniturile au fost de 76,03 miliarde de lei (10,9% din PIB), cu 12,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, după încasări mai mari din TVA (cu 20%), impozitul pe venit (14,2%), venituri nefiscale (30,9%) şi accize (4,1%).
Încasările din contribuţii de asigurări sociale au scăzut cu 0,3% faţă de anul anterior, reflectându-se atât măsura de reducere cu 5 puncte procentuale a contribuţiilor angajatorilor, cât şi creşterea pe anul 2015 cu 0,5 puncte procentuale, a cotei de contribuţie către pilonul II de pensii, notează Finanţele.

La nivelul administraţiilor locale s-au înregistrat creşteri faţă de anul precedent la impozite şi taxe pe proprietate cu 4,26%, în timp ce veniturile nefiscale s-au redus cu 0,3%.

CHELTUIELI

Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 70,1 miliarde de lei, au crescut în termeni nominali cu 0,5% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, dar s-au diminuat cu 0,5 puncte ca pondere în PIB.

În structură, pe principalele titluri de cheltuieli s-au înregistrat reduceri semnificative la bunuri şi servicii (-5,5%) şi subvenţii (-1,8%).

Cea mai mare diferenţă s-a înregistrat la dobânzi (-17,7%) ca urmare a sezonalităţii plăţilor şi a scăderii randamentelor la titlurile de stat.

Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au fost de 5,3 miliarde de lei, respectiv 0,8% din PIB.

Cheltuielile de capital au scăzut cu 30,6% în primele 4 luni, la 2,1 miliarde de lei (faţă de 3,08 miliarde de lei în aceeaşi perioadă din 2014).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite