Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, va petrece campania electorală după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Cherecheş la Tribunalul Cluj. FOTO: Remus Florescu
Cătălin Cherecheş la Tribunalul Cluj. FOTO: Remus Florescu

Curtea de Apel Cluj a judecat astăzi apelul primarului municipiului Baia Mare la decizia prin care a fost arestat preventiv pe 27 aprilie. Cătălin Cherecheş rămâne în arest preventiv pe timpul campaniei electorale.

Curtea de Apel a hotărât că primarul Cătălin Cherecheş va rămâne în arest preventiv. "Prin încheierea pronunţată de Curtea de Apel Cluj astăzi, 04.05.2016, în dosarul nr. 1606/117/2016 privind pe inculpatul Cătălin Cherecheş, s-au dispus următoarele:

„În baza art. 4251 alin.7 pct.1 lit.b) CPP respinge ca nefondată contestaţia formulată de către inculpatul C. C. împotriva Încheierii penale nr. 197 /C/27.04.2016 a judecătorului de drepturi şi libertăţi al Tribunalului Cluj.Obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat în sumă de 200 de lei. Definitivă.Pronunţată în camera de consiliu , azi 04.05.2016, ora 00,45", se arată într-un comunicat al Curţii. 

Cătălin Cherecheş (37 de ani), primarul municipiului Baia Mare, a fost arestat preventiv până în data de 29 mai conform unei decizii a Tribunalului Cluj. Înainte cu o zi de luarea hotărârii, pe 26 aprilie, el a fost ridicat din biroul său de către procurorii DNA, după ce i-au organizat un flagrant şi au găsit asupra lui 25.000 din cei 30.000 de lei, însemnaţi cu ”mită”. Avocaţii primarului au făcut apel împotriva măsurii de arestare preventivă, care este judecat astăzi. 

De asemenea, prin încheierea pronunţată în data de 04.05.2016 în dosarul cu nr. 541/33/2016 privind pe inculpatul Patriţiu Dărăban, Curtea de Apel Cluj a dispus:

„În baza art. 215 ind. 1 alin. 5 rap. la art. 213 C.pr.pen. respinge ca nefondată plângerea împotriva ordonanţei din data de 27.04.2016 emisă de procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie DIICOT – BT Sălaj, adoptată în dosar nr. 67/D/P/2015 prin care s-a dispus prelungirea duratei măsurii preventive a controlului judiciar luată prin încheierea penală nr. 24 din data de 28.02.2016 a judecătorului de drepturi şi libertăţi al Curţii de Apel Cluj, în dosar nr. 234/33/2016 al Curţii de Apel Cluj, plângere formulată de către inculpatul D.P. Obligă pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare în cuantum de 150 lei în favoarea statului. Definitivă. Pronunţată în camera de consiliu, azi 04.05.2016, ora 00,40 „

De ce este acuzat

Procurorii DNA arată într-un comunicat de presă că „în cursul anului 2014, inculpatul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, i-a propus unei persoane (denunţător în cauză) să ocupe o funcţie de conducere în cadrul Clubului sportiv Fotbal Club Municipal Baia Mare, promiţându-i sprijin financiar atât pentru achitarea datoriilor clubului de fotbal, cât şi pentru continuarea în bune condiţii a activităţii clubului, cu condiţia ca o parte din banii primiţi de club să-i fie remişi edilului“.

Iată o mostră din "modus-operandi" pe care l-ar fi implementat Cătălin Cherecheş la Baia Mare, potrivit procurorilor DNA:

„În cursul lunii martie 2015, (denunţătorul - n.r.) i-a înmânat inculpatului Cherecheş Cătălin, suma de 50.000 lei în biroul său din primărie. Suma i-a fost remisă primarului la momentul la care FCM Baia Mare a încasat de la primărie suma de 150.000 lei. Denunţătorul a arătat că, cu câteva zile înainte de virarea sumei de bani, s-a întâlnit cu primarul Cherecheş Cătălin, care i-a arătat un bileţel pe care era scrisă suma de 50.000 lei, ocazie cu care i-a transmis că în ziua respectivă îi plăteşte avansul de 150.000 lei şi că din avansul respectiv trebuie să-i ducă acea sumă de bani“, se arată în propunerea de arestare întocmită de DNA.

Al doilea personaj implicat în cazul de la Primăria Baia Mare este Cristian Şpan, cel care i-ar fi înmânat primarului cei 30.000 de lei în momentul flagrantului. Şpan deţine o funcţie de conducere la clubul Fotbal Club Municipal Baia Mare, este considerat un apropiat al lui Cherecheş şi este implicat într-un alt dosar în care primarul este cercetat penal. Este vorba despre suspiciunea că primarul ar fi cumpărat prin interpuşi un trust de presă local, intitulat Emaramureş.

„În perioada februarie - mai 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale“, arătau procurorii DNA, care au început urmărirea penală în acest dosar.

Reţetă similară la clubul de handbal

Procurorii DNA investighează deja la Primăria Baia Mare infracţiuni de corupţie comise în perioada 2015 – 2016, când ar fost întocmite, prin semnătura primarului Cherecheş, documente contabile fictive prin care clubul de handbal feminin al municipiului a fost prejudiciat cu aproximativ 650.000 de lei. Potrivit acuzaţiilor, jucătoarele primeau prin contract o sumă mult mai mare decât în realitate, diferenţa de bani intrând în alte buzunare.

Practic, acţiunea în flagrant de marţi, 26 aprilie, conturează un al treilea dosar penal pe numele primarului de Baia Mare. În referatul de reţinere, procurorii DNA Cluj spun că, în perioada martie-august 2015, Cherecheş a pretins şi a primit de la denunţător 70.000 de lei, în mai multe rânduri, direct sau prin intermediar. 

 

950.000 pentru clubul de fotbal

„Cherecheş Cătălin, pentru a propune Consiliului local al municipiului Baia Marea susţinerea financiară a clubului de fotbal cu suma de 1.000.000 lei/1.200.000 lei, a pretins denunţătorului să cesioneze pe numele unei anumite persoane o societate comercială. La data de 14 aprilie 2016, pentru o altă tranşă de bani, în acelaşi cuantum, edilul i-a cerut denunţătorului suma de 400.000 lei. Aceşti bani reprezentau mai mult de jumătate din sponsorizarea pe care o firmă o făcuse anterior clubului“, se mai arată în referat.

Potrivit DNA, clubul de fotbal din Baia Mare avea încheiat cu consiliul local un contract de susţinere financiară. „Inculpatul Cherecheş Cătălin îi spunea (n.r. – denunţătorului) ce sumă să ceară consiliului local, sens în care el făcea o solicitare către instituţia publică în cauză şi «de acolo era treaba lui Cătălin Cherecheş să obţină acea sumă». Din 1 iunie 2014 până la 24 august 2015, Consiliul Local al municipiului Baia Mare a alocat FCM Baia Mare suma de aproximativ 950.000 lei“, se mai arată în document.

Cherecheş candidează pentru un nou mandat

Cătălin Cherecheş este primar la Baia Mare din 2011. A reprezentat iniţial USL, iar recent şi-a anunţat candidatura pentru alegerile din iunie 2016 din partea Coaliţiei pentru Baia Mare, din care fac parte diferite ONG-uri, dar şi două partide politice, PNŢCD şi FDGR. A mai fost membru PNL şi UNPR. Cu toate că primarul Cătăin Cherecheş a fost reţinut, Biroul Electoral Judeţean Maramureş a informat miercuri, 27 aprilie, că nu este afectată candidatura acestuia.

Citeşte şi

Mai puteţi citi:

Candidatura lui Cătălin Cherecheş la Primăria Baia Mare, respinsă

Cătălin Cherecheş contestă măsura arestului preventiv

Cătălin Cherecheş, arestat preventiv. Primarul din Baia Mare, acuzat că s-a înfruptat cu nesaţ din clubul de fotbal local, folosindu-se de banii publici

Cătălin Cherecheş se află azi în faţa instanţei cu propunere de arestare preventivă

UPDATE Cătălin Cherecheş, primarul din Baia Mare, reţinut de procurorii DNA: „Sunt victima unui dosar politic“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite