Povestea tinerei din Cluj care face cele mai extravagante şi ciudate bijuterii: „Nu sunt deloc nişte piese cuminţi. Sunt doar pentru persoane curajoase”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuterii contemporane, creat de artista Raluca Buzura din Cluj  FOTO: arhivă personală
Bijuterii contemporane, creat de artista Raluca Buzura din Cluj  FOTO: arhivă personală

Raluca Buzura, o artistă din Cluj-Napoca, creează bijuterii din ceramică, aur coloidal, mătase, uneori şi piele ecologică, pentru femeia modernă, care nu se teme să iasă în evidenţă. Ea a reuşit să-şi transforme pasiunea pentru artă într-o afacere de succes chiar şi peste hotare.

Raluca Buzura este din Cluj-Napoca, are 30 de ani şi este unul dintre puţinii artişti români tineri care reuşesc să se întreţină din pasiunea lor. Bijuteriile pe care le creează ea din ceramică nu sunt doar nişte podoabe frumoase, ci fiecare emană un mesaj, o idee, pe lângă îndrăzneala şi bogata imaginaţie care se „citesc“ în fiecare piesă. Sunt bijuterii fanteziste, dar purtabile, nu sunt doar nişte obiecte decorative în casă.
Colierele ei pleacă spre Bucureşti, în Franţa, Austria şi Germania sau rămân acasă, în Cluj, la femei cărora nu le este teamă să fie în centrul atenţiei.

„Nu-s deloc nişte piese cuminţi şi sar în ochi imediat. Sunt bijuterii pentru persoane curajoase, îndrăzneţe care nu se tem de privirea oamenilor“, consideră Raluca.

De altfel, clientela ei este alcătuită mai ales din alţi artişti, designeri, femei arhitect, medici, corporatiste, dar şi din domni care cumpără pentru soţii. Un colier fantezist realizat de Raluca Buzura costă de la 100 de euro în sus.

ceramista raluca buzura foto

Nu poartă bijuterii

Colecţiile ei, câte două pe an, sunt fie foarte colorate, explozii de optimism şi de energie, fie combinaţii destul de puternice – alb cu auriu, degradeuri, negru şi auriu, care depind de ideea colecţiei şi de starea ei interioară. Creează ce-i place, nu testează gustul publicului şi nu porneşte o colecţie de la comenzi.

ceramista raluca buzura foto
„Întotdeauna mă gândesc ce mi-ar plăcea mie să port, deşi nu port bijuterii. De ce? Toată lumea mă întreabă asta. Poate că sunt prea la îndemână. Aş putea zilnic să port câte o bijuterie, dar nu înţeleg de ce nu simt nevoia să le pun pe mine.  Mă simt mult mai bine când le poartă alţii. De-asta lucrez: să le poarte alţii. Iar faptul că le poartă înseamnă o apreciere pentru mine“, spune artista.

În ce se măsoară succesul

Participarea în 2013 la cel mai mare târg de bijuterii din Europa, Inhorgenta de la München – unde găseşti bijuterii pentru toate gusturile şi din toată lumea –, i-a adus nu numai aprecieri, ci şi colaborări cu patru galerii şi magazine din Germania şi din Austria, care i-au cumpărat din bijuterii şi le-au şi vândut mai departe. Cu o galerie din Nürnberg încă mai păstrează colaborarea.  „Propuneri apar tot timpul“, spune ea. De fapt, a colaborat în anii trecuţi şi cu o galerie din Paris, care a făcut o selecţie a bijuteriilor, le-a expus două-trei luni, a vândut o parte din ele.
Poate una dintre cele mai importante realizări ale artistei este că în luna octombrie anul acesta va expune câteva piese create de ea la un târg organizat de Institutul Cultura Român la Bruxelles. La acest târg sunt selectaţi doar câte cinci designeri din zece ţări.

„Toată lumea care vine la stand îmi spune că piesele cumpărate de la mine au primit multe aprecieri. Acesta e cel mai bun tip de reclamă pentru mine“, spune artista din Cluj.

Pasionată de ceramică din liceu

Raluca face bijuterii de aproximativ şapte ani în Cluj-Napoca, unde locuieşte de aproape 15 ani. „Am avut nişte părinţi foarte deschişi şi încrezători care m-au lăsat să plec de acasă de la 14 ani, la liceu. Mi-a prins foarte bine această desprindere. Am devenit mai responsabilă mai devreme, m-am maturizat mai repede“, povesteşte Raluca Buzura, de loc din oraşul sătmărean Tăşnad.

„Prietenia“ cu ceramica a început din liceu. Pentru a se înscrie la un profil în domeniu a venit special de la Tăşnad la Cluj, la Liceul de Arte Plastice „Romulus Ladea“. Aici i-a venit şi confirmarea că e pregătită să o ia pe acest drum. A obţinut, doi ani la rând, premiul întâi la Olimpiada Naţională de Ceramică, recunoaşteri ce i-au asigurat intrarea la facultate tot la specializarea ceramică, deşi la sfârşitul liceului cocheta cu ideea de designer vestimentar. „Mi-am zis: poate premiile sunt semnul că trebuie să merg pe partea asta. Cred că, la un moment dat, ţi se arată ce trebuie să faci. Trebuie să fii suficient de perspicace să vezi“, crede Raluca.

ceramista raluca buzura foto

Cuptorul magic şi roadele sale

Cu toate astea, la sfârşitul facultăţii era debusolată. Cum fabricile de ceramică şi posibilităţile de angajare în domeniu au ajuns o amintire în Cluj, absolvenţii de profil trebuia să-şi găsească altceva care să le permită să-şi asume condiţia de artişti.

„Şansele de a reuşi în domeniul ăsta îmi păreau destul de mici. Variante de a mă angaja în domeniu nu erau, având în vedere că la noi nu mai funcţionează nicio fabrică. Mi-am zis că-mi acord o perioadă de doi ani, merg la master şi apoi trebuie să ştiu ce să fac cu viaţa mea“, crede ea.

În 2009 a terminat masterul, când, din joacă, s-a apucat de făcut broşe şi mărţişoare. „Acestea au fost primele creaţii, dacă le putem zice aşa“, spune artista. Atunci s-a gândit că nu a văzut nicăieri bijuterii din ceramică. Şi a început afacerea cu bijuteriile, deşi niciodată nu a privit-o ca pe o afacere, ci, mai degrabă, ca pe un mod de a trăi.
La vremea aceea, avea bani de trei chirii şi de un cuptor special, fără de care nu putea începe. „Era unealta absolut necesară de care aveam nevoie dacă voiam să continui, chiar dacă 2.500 de euro, cât costă un astfel de cuptor, e o sumă destul de mare pentru un proaspăt absolvent de facultate. Deja ştiam că vreau să merg în zona bijuteriei“, povesteşte tânăra.
În 2008 a primit o invitaţie la târgul de bijuterii contemporane „Autor“ de la Bucureşti, eveniment care a ajutat-o să se dezvolte ca artist, să-şi creeze propriul stil. O bijuterie ce iese din mâinile ei înseamnă un ansamblu de mai multe piese compuse, care creează o anumită ritmicitate. „Am continuat să creez nişte mini-instalaţii. Asta îmi doream în facultate, să fac instalaţii care să creeze o atmosferă“, detaliază Raluca. 

“La noi, bijuteria de autor e la început. Până să fie percepută şi înţeleasă de cât mai multă lume, să nu fie doar o zonă de nişă, va trebui să treacă ceva vreme”, Raluca Buzura, designer de bijuterii contemporane.
ceramista raluca buzura foto

Etapele unei relaţii, în bijuterii de colecţie

Colecţia poate cea mai sensibiliă şi mai personală a Ralucăi Buzura este „Tell Me Where It Hearts (Hurts) the Most/Spune-mi unde doare cel mai tare“. E şi cea mai recentă colecţie a sa, în care transpune etapele unei relaţii în bijuterii din ceramică.
A plecat de la forma inimii şi a surprins în bijuterii albe, aurii şi negre diferitele forme pe care le îmbracă inima în toate stadiile unei relaţii amoroase, de la o inimă aprinsă la una suferindă. „Cu gândul la inima ce e plină de ţepi am făcut un colier ce seamănă a sârmă ghimpată, care exprimă senzaţia de sufocare într-o relaţie“, explică ea.

Mai puteţi citi:

Artistul clujean care ştie secretele argilei albe şi care dă un nou sens porţelanului: „Simţul estetic se cultivă în timp. Se poate trăi din ceramică“

Ceramistul clujean Ioan Sumedre Jr (31 de ani) ştie că din roca argiloasă de culoare albă numită caolin ies minunăţii. Ştie de când vedea cum mâinile părintelui său modelau acele ceşcuţe de cafea pe care mama şi bunica le scoteau din vitrină când primeau oaspeţi de soi.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite