PORTRET / Alexandru Wolff a adus Teatrul de Balet la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Wolff
Alexandru Wolff

A înfiinţat la Cluj prima companie de balet independentă din România. Astfel, 16 tineri care ar fi devenit şomeri după terminarea studiilor şi-au găsit un loc de muncă.

„Statul are posturile blocate. Era păcat ca o generaţie atât de bună să facă la finalul liceului altceva decât a învăţat atâţia ani", motivează Alexandru Wolff iniţiativa de a deschide la Cluj Teatrul de Balet, prima companie de balet independentă din România. Astfel, cea mai mare parte a ultimei generaţii de absolvenţi de la  Liceul de Coregrafie „Octavian Stroia" a reuşit, datorită celei mai noi instituţii de cultură înfiinţate în Cluj, să-şi găsească un loc de muncă. Ideea nu a apărut, însă, întâmplător, spune Alexandru Wolff, directorul Teatrului de Balet. Fost coordonator de proiecte culturale în cadrul evenimentului „Sibiu - Capitală Culturală Europeană", Wolff i-a implicat pe foştii elevi ai liceului de coregrafie din Cluj în câteva spectacole.

Balerini „copţi" la Sibiu

„Am vrut să colaborez cu ei, să joace în spectacole, să-i coacem, astfel încât atunci când termină să putem deschide o companie de sine stătătoare. Am considerat Clujul perfect pentru un asemenea proiect. Are o infrastructură culturală excelentă, ai de unde recruta balerini, aveam toate premisele ca acest proiect să poată reuşi la Cluj", explică Wolff. Prima reprezentaţie a Teatrului de Balet din Cluj a avut loc la începutul lunii octombrie, cu sala plină. Cu toate acestea, Alexandru Wolff este de părere că instituţia este privită de către clujeni ca fiind o „ciudăţenie": „Teatrul de Balet Cluj este privit ca o ciudăţenie. Toţi se întreabă cum rezistăm, cine ne susţine, de unde am apărut. Trebuie să aibă doar curajul şi încrederea să vadă un spectacol de-al nostru şi vor decide singuri dacă merită să ne urmărească în continuare".

Proiecte neconveţionale

Potrivit lui Wolff, 20% din bugetul anual al instituţiei de cultură din Cluj este obţinut prin vânzarea biletelor la spectacole, însă, pentru a putea plăti salariile balerinilor, acesta a atras câţiva sponsori. El intenţionează să demareze evenimente neconvenţionale, cu scopul de-şi atrage public şi fonduri. Printre proiectele pe care Wolff doreşte să le demareze se numără un festival de balet în aer liber, o gală a baletului românesc, dar şi editarea unui DVD, care să cuprindă spectacolele Teatrului de Balet Cluj. Următorul spectacol care va fi pus în scenă de instuţia de cultură condusă de Wolff, „Othello", va avea loc pe 28 noiembrie. Spectacolul „Spărgătorul de nuci" va fi următoarea premieră, care va avea loc la Teatrul de Balet Cluj pe 12 decembrie. Ambele spectacole se vor juca la Casa de Cultură a Studenţilor.

Întrebare şi răspuns

Credeţi că Teatrul de Balet ar putea ajuta Clujul pentru a deveni Capitală Culturală Europeană?

A.W.:
Nu cred, sunt sigur de acest lucru. Atunci când Sibiul şi-a depus candidatura pentru a deveni Capitală Culturală Europeană, avea cinci evenimente cu tradiţie de peste 20 de ani, ceea ce Clujului îi lipseşte, cu excepţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Noi avem şase premiere pe stagiune, ceea ce este enorm pentru orice companie. Chiar cred că Teatrul de Balet din Cluj va avea un impact important.

Ce-i place

„Atunci când am timp liber, deşi nu prea am, îmi place să conduc mult. Îmi place să particip la concursuri rallycross sau autocross".

Ce nu-i place

„Nu-mi place actul cultural făcut gratuit. De pildă, nu-mi place nuditatea pe scenă făcută fără rost. În străinătate, nu se lasă absolut nimic la voia întâmplării. În România, însă, se experimează mult, fără motiv".

Profil

Născut: 20 noiembrie 1983, Sibiu
Educaţie: Licenţiat în Actorie
Starea civilă: Necăsătorit

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite