Poliţistul care şi-a oprit superiorul în trafic: „Pot trece peste condiţiile precare, dar când şeful îmi zice să aplic legea şi apoi mă sancţionează pentru asta...“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Todea a dat o lecţie de demnitate colegilor din Poliţie. FOTO: EVZ
Sergiu Todea a dat o lecţie de demnitate colegilor din Poliţie. FOTO: EVZ

Ultimul proces câştigat împotriva conducerii poliţiei clujene l-a determinat pe agentul de la Rutieră, Sergiu Todea, să demisioneze din funcţie. La câteva săptămâni după ce şi-a oprit superiorul în trafic, o discuţie tensionată de câteva minute cu acesta a fost pretextul conducerii Poliţiei Cluj petru a-l acuza de insubordonare şi de lipsa stăpânirii de sine. Todea a explicat pentru "Adevărul" de ce a renunţat la postul său.

Sergiu Todea, agentul de la Rutieră care l-a oprit în trafic pe adjunctul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Cluj, şi-a dat demisia, zilele trecute, după ce a câştigat toate cele trei procese pe care le-a avut cu conducerea instituţiei. Curajul de care a dat dovadă i-a adus nu mai puţin de trei sancţiuni disciplinare din partea conducerii IPJ, pe care le-a contestat în instanţă şi a obţinut, astfel, anularea acestora. După doi ani de procese, în care a avut „multe zile negre şi nopţi albe”, după cum a declarat el pentru “Adevărul”, ultimul litigiu se pare că a fost picătura care a umplut paharul pentru Sergiu Todea, un agent cu experienţă de 13 ani. “Am câştigat procesul, dar acest lucru nu m-a bucurat. Mi-am dat demisia scârbit de s-a întâmplat în Poliţie”, a mărturisit Todea.  

Procesul care “i-a pus capac”

Curtea de Apel Cluj a hotărât, la mijlocul lunii iunie, anularea sancţiunii aplicate lui Sergiu Todea – o mustrare scrisă – de către conducerea IPJ. Astfel, în mustrarea emisă în aprilie 2011, se arată că poliţistul este vinovat de “comportare necorespunzătoare în serviciu, familie sau societate, care aduce atingere onoarei, probităţii profesionale a poliţistului sau prestigiului instituţiei”, dar şi “încălcarea prevederilor privitoare la îndatoriri, incompatibilităţi, conflicte de interese şi interdicţii în serviciu”, conform Legii privind statutul poliţistului. Acuzaţiile se referă la un incident petrecut în noaptea de 18/19 septembrie 2010  când adjunctul şefului IPJ, comisarul şef Cristian Pintea, conducea o acţiune de contol pe linie de consum de alcool în Piaţa Unirii, din Cluj-Napoca. Este vorba chiar despre comisarul pe care Todea l-a oprit, în 30 august 2010, pentru că, aflat la volanul unui BMW, a trecut cu viteză mare pe o trecere de pietoni, fără a acorda prioritarea persoanei angajate în traversare. Văzând că Todea nu se lasă impresionat de legitimaţia sa de ajunct al şefului IPJ, mai mult acesta spunându-i că nu-l cunoaşte, Pintea a chemat la locul incidentului un alt poliţist de la Rutieră, care şi-a cerut scuze şi l-a lăsat să plece fără a fi sancţionat. Conflictul de atunci a rămas proaspăt imprimat în mintea comisarului-şef, astfel încât atunci când l-a văzut pe tânărul poliţist a început a început cu şicanările. Întrucât incidentul a fost descris diferit de cei doi poliţişti, “Adevărul” prezintă faptele aşa cum le-a reţinut Tribunalul în urma audierii martorilor: “Pintea l-a întrebat dacă îl cunoaşte, reclamantul i-a spus că da, îl cunoaşte, apoi reclamantul a fost întrebat ce este cu atitudinea sa, iar reclamantul a întrebat la rândul său, despre ce atitudine e vorba, moment în care comisarul-şef i-a cerut să nu-i mai răspundă la o întrebare cu o altă întrebare. Ulterior, reclamantul şi-a întrebat superiorul dacă are ceva cu el.” În continuare, Pitea i-a cerut să întocmească un raport, fără însă a preciza obiectul raportului. Todea a întrebat despre ce raport este vorba şi a precizat că a făcut un raport legat de evenimentul din luna august, când l-a oprit în trafic pe comisarul-şef. Fără să-i răspundă, Pintea i-a cerut să părăsească locul acţiunii. Iniţial, agentul de la Rutieră a refuzat să plece, dar când a aflat că Pitea conducea operaţiunea a părăsit postul, trântind uşa autoturismului pe care-l conducea. Acestea au fost faptele care au atras sancţionarea lui Sergiu Todea de către conducerea IPJ.  

Ce a hotărât instanţa

Pe de o parte, IPJ a susţinut că Todea a „folosit un ton ridicat în discuţiile cu superiorul său, a dat dovadă de lipsă a stăpânirii de sine şi a refuzat să întocmească un raport scris şi să părăsească dispozitivul”.

Pe de altă parte, instanţa a reţinut că, din declaraţiile martorilor - colegii poliţistului aflaţi la faţa locului – rezultă că tonul pe care a vorbit Todea a fost “unul normal, fără a deveni agresiv”.  În legătură cu refuzul întocmirii unui raport, Tribunalul a arătat că de fapt Todea a întocmit două rapoarte: unul cu ocazia incidentului din august, privin motivul pentru care l-a oprit în trafic pe comisarul-şef, şi altul legat de schimbul de replici din 19 septembrie. Judecătorii au demontat şi ultima acuzaţie referitoare la refuzul de a părăsi locul unde se desfăşura acţiunea rutieră: “Echipajul reclamantului fiind chemat prin staţie la faţa locului, nu avea de unde să cunoască cine anume conducea operaţiunea, astfel că la solicitarea de a părăsi dispozitivul, a replicat că nu poate părăsi postul deoarece a primit dispoziţie să participe la acţiunea de control”. În concluzie, instanţa a stabilit că nu este vorba despre o abatere disciplinară şi a anulat sancţiunea. Interesant este că pe baza aceloraşi fapte şi a aceloraşi mărturii, două instanţe de judecată – Tribunalul şi Curtea de Apel Cluj au stabilit nevinovăţia lui Todea, în timp ce ancheta internă a Poliţiei a susţinut că el e vinovat. Probabil un indiciul în acest sens este şi remarca făcută de judecătorii Tribunalului în legătură cu dificultatea stabilirii adevărului din spusele martorilor: “Discuţiile care au avut loc în concret, nu au putut fi reproduse de către martori în forma în care acestea au fost reţinute în cercetarea disciplinară, fie pentru că martorii erau departe de locul unde se purta discuţia, fie pentru că au ales să se îndepărteze atunci când au constatat posibilitatea apariţiei unui conflict”. Cu alte cuvinte, declaraţiile martorilor făcute în cadrul cercetării disciplinare au fost “adaptate” la rezultatul dorit de superiori.   

“Îmi zice să aplic legea şi apoi mă sancţionează pentru asta”

Sergiu Todea lucrează de puţină vreme în sectorul privat, după ce 13 ani a fost poliţist. El este reticent în a vorbi cu presa, pentru că nu a vrut prin aceste demersuri să iasă în evidenţă. “Condiţiile precare de muncă în Poliţie sunt de 13 ani de când am fost angajat aici, nu e acesta motivul demisiei. Această stare o ştiu, niciodată nu a fost benzină suficientă, niciodată salariile nu au fost bune, dar asta nu are nimic de a face cu demisia mea. M-am scârbit de tot ce a fost în Poliţie, cu privire la situaţia mea. În urma întâlnirii cu Pintea eu am fost sancţionat disciplinar de 3 ori, înainte neavând nicio abatere. Am anulat în instanţă toate cele trei sancţiuni, dar aceşti doi ani au fost foarte grei, am avut multe zile negre şi nopţi albe şi m-am săturat. Dacă nu aveam problema cu Pintea eram şi acum în Poţiţie”, a precizat Todea. El îşi aminteşte că nu a renunţat la slujbă când mergea la acţiuni pe jos pentru că nu era benzină şi când îngheţa de frig în Aro-ul Poliţiei, dar l-a doborât faptul că “şefu meu care care îmi zice să aplic legea, pe urmă mă sancţionează. Şi pentru ce... Pentru că am încercat să aplic legea”. Deşi a câştigat trei procese împotriva IPJ, Todea nu a cerut niciun leu despăgubire şi nu a avut nicio pretenţie de la Poliţie, el a vrut doar să se facă dreptate. 

Inspectoratul din Cluj, puricat de mai-marii de la Interne

Cristian Pintea este cercetat disciplinar de ofiţeri ai Corpului de Control al Ministrului de Interne. Asta după ce în perioada iunie-iulie 2013, la Inspectoratul Judeţean din Cluj s-au efectuat mai multe verificări care s-au finalizat cu cercetarea disciplinară a 11 ofiţeri de poliţie, printre care se numără şi Pintea. “Controlul din 2013 a avut ca obiectiv evaluarea managementului exercitat de conducerea inspectoratului. În urma verificărilor, în sarcina a 38 de ofiţeri de poliţie, din care 15 cu funcţii de conducere, şi trei agenţi de poliţie, au fost găsite mai multe nereguli în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Ca urmare, conducerea ministerului a aprobat declanşarea procedurii de cercetare disciplinară faţă de 11 ofiţeri de poliţie, toţi cu funcţie de conducere“, au explicat surse din cadrul Ministerului de Interne. (Mara Raducanu)

citeşte şi 

De ce a demisionat poliţistul clujean care a avut curajul să-l oprească în trafic pe şeful său


VIDEO Noi elemente în cazul poliţistului de la Rutieră anchetat pentru că l-a oprit în trafic pe un şef al Poliţiei Cluj. A apărut înregistrarea care surprinde incidentul

Poliţia Penală Cluj: şeful Poliţiei va fi judecat pentru confiscarea averii, după ce şeful de la Rutieră a fost trimis  în judecată pentru înşelăciune 

VIDEO Şeful Poliţiei Române: „11 ofiţeri din conducerea poliţiei clujene sunt cercetaţi disciplinar. Printre ei se află fostul şef IPJ Cluj, Ioan Păcurar“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite