Poliţist clujean despre intervenţia de la Caracal: „în urma apelului primit de la 112 se putea intra în casă fără nicio problemă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un poliţist judiciarist din Cluj a explicat cum se acţionează în situaţiile similare cu cea de la Caracal. El susţine că pe baza apelului la 112, poliţiştii puteau acţiona fără probleme: „Eu personal am intrat în alte locuinţe fără mandat pentru a salva o persoană”.

Un poliţist judiciarist clujean, care a dorit să rămână anonim, a declarat pentru „Adevărul”: 

„În urma apelului primit de la 112 se putea intra în casă fără nici o problemă. Legea permite organelor de poliţie să intre în locuinţa altor persoane fără mandat de percheziţie dacă poliţistul acţioneaza pentru a salva vieţi. Eu personal am intrat în alte locuinţe fără mandat pentru a salva o persoană. 

Nu s-a întâmplat nimic. Dacă nu era nicio persoană de salvat, aş fi fost în eroare de fapt, stare ca mă absolvă de răspunderea penală pentru o eventuală infracţiune de distrugere a uşii sau violare de domiciliu. 

Asta se întamplă când organele de poliţie nu sunt pregătite din punct de vedere legislativ. E păcat! Deci da, se putea intra fără probleme!!! Şi erau obligaţi. Cu mandatul de percheziţie e o altă poveste. S-a solicitat pentru alte detalii, sigur că într-un final a fost vb de acelaşi caz.”

În acelaşi sens s-a pronunţat şi judecătorul clujean Dana Gârbovan: 

Acesta invocă Codul de procedură penală, care nu a fost modificat, şi care prevede clar faptul că percheziţia este permisă în anumite condiţii şi înainte de ora 6,00.

Art. 159 alin. (3) din CPP prevede:

"Percheziţia domiciliară nu poate fi începută înainte de ora 6,00 sau după ora 20,00, CU EXCEPŢIA INFRACŢIUNII FLAGRANTE sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră"

Art. 293 prevede: "Constatarea infracţiunii flagrante

(1) Este flagrantă infracţiunea descoperită în momentul săvârşirii sau imediat după săvârşire.

(2) Este de asemenea considerată flagrantă şi infracţiunea al cărei făptuitor, imediat după săvârşire, este urmărit de organele de ordine publică şi de siguranţa naţională, de persoana vătămată, de martorii oculari sau de strigătul public ori prezintă urme care justifică suspiciunea rezonabilă că ar fi săvârşit infracţiunea sau este surprins aproape de locul comiterii infracţiunii cu arme, instrumente sau orice alte obiecte de natură a-l presupune participant la infracţiune.

(3) În cazul infracţiunii flagrante, organele de ordine publică şi siguranţă naţională întocmesc un proces-verbal, în care consemnează toate aspectele constatate şi activităţile desfăşurate, pe care îl înaintează de îndată organului de urmărire penală."

„În concluzie, DEJA EXISTĂ cadru legal pentru a face percheziţie şi înainte de 6 dimineaţa. Dacă şi de ce au aşteptat organele de ordine ora 6 pentru efectuarea percheziţiei vor decide anchetele în curs. Dar să justifici o astfel de potenţială atitudine prin raportare la "frică" şi modificări inexistente ale legii e incalificabil!

Citeşte şi

Un nou protest la Cluj legat de tragedia din Caracal: „Este inadmisibil ca în 2019 un apel la 112 să nu te salveze!”

Călinescu, mesaj către Viorica Dăncilă, după crima din Caracal: „Principalul vinovat odihneşte la pârnaie, următorul e dumneaei. Trebuie să îşi scrie demisia“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite